1

Temat: Podmiot trzeci w realizacji zamówienia.

Wykonawca w celu wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia załączył zobowiązanie Podmiotu trzeciego i tu kilka pytań:
czy Podmiot trzeci oprócz tego zobowiązania musi dostarczyć coś jeszcze (nie wymagaliśmy dok. z ust. 2 rozporządzenia KRS ,itd.),
co z pozostałyi dokumnetami na potwierdzenie spełniania warunków udziału w post. z art. 22 pzp., Podmiot trzeci ich nie dostarcza, tylko Wykonawca ?
czy Podmiot trzeci musi w celu potwierdzenia legitymacji do złożenia (podpisania) zobowiązania dołaczyć np. krs ?

2

Odp: Podmiot trzeci w realizacji zamówienia.

1. jeżeli nie żądano dok. z par.2 rozporządzenia to nic być nie musi oprócz pisemnego zobowiązania.
2. Dostarcza tylko Wykonawca, ale wykazem np. robót może posiłkować się właśnie od podmiotu trzeciego.
3. Nie.

3

generalnie zgadzam się z Marcelem ale co do odpowiedzi na 3 pytanie mam odmienne stanowisko, tj. uważam, że takie zobowiązanie powinna podpisać osoab mająca prawne umocowanie, czyli aby Zamawiajacy mógł to okreslić winien byc jednak ten KRS, choć de facto nie jest to nigdzie zapisane wprost...stanowisko przeciwne oznaczałoby, że np. konserwator w firmie je podpisze i będzie ok...także uważam, że ten KRS albo dokument potwierdzający umocowanie by się przydał

4

Antypka napisał/a:

generalnie zgadzam się z Marcelem ale co do odpowiedzi na 3 pytanie mam odmienne stanowisko, tj. uważam, że takie zobowiązanie powinna podpisać osoab mająca prawne umocowanie, czyli aby Zamawiajacy mógł to okreslić winien byc jednak ten KRS, choć de facto nie jest to nigdzie zapisane wprost...stanowisko przeciwne oznaczałoby, że np. konserwator w firmie je podpisze i będzie ok...także uważam, że ten KRS albo dokument potwierdzający umocowanie by się przydał

A Z CZEGO TO WYNIKA?

5

Też jestem ciekawy?

6

Ja też?

7

nie napisałam z czego to wynika, bo nigdzie nie spotkałam się z określeniem,  że tak być powinno, wynika to chyba samo z siebie, że podpisuje osoba mająca umocowanie, ale idąc w druga stronę, to rozumie, że wg was oświadczenie tego typu podpisane przez kadrowca w przetargu np. na komputery będzie wiążące? jak zatem waszym zdaniem zweryfikować ważność takiego zobowiązania?

8

a co to za różnica kto klamie czy osoba umocowana czy wspomniany konserwator - jeżeli kłamie

9

jak klamie konserwator to bez znaczenia, bo i tak nie miał prawa składać zobowiązań bez umocowania natomiast jeżeli umocowany to jest problem...

10

Antypka napisał/a:

jak klamie konserwator to bez znaczenia, bo i tak nie miał prawa składać zobowiązań bez umocowania natomiast jeżeli umocowany to jest problem...

Nie przesadzajmy!

11

tzn.?

12

dobrze, kończąc ja stoję na stanowisku, że taki KRS albo inny dokument potwierdzający ważność złożonego zobowiązania jest właściwy i nikt tu takim żądaniem nie naruszy prawa a jeżeli ktoś twierdzi inaczej to cała ta ustawa i wymagane nią papiery do takiej czy innej czynności  nadają się do kosza... to jest moje prywatne zdanie...

13

Antypla może masz rację ale, wykonawca jak  nie dostarczy takiego dokumentu  bo nie był wymagany to nic mu nie możemy zrobić. Ale jak był wymagany to już inna inszość.

14

Antypka napisał/a:

dobrze, kończąc ja stoję na stanowisku, że taki KRS albo inny dokument potwierdzający ważność złożonego zobowiązania jest właściwy i nikt tu takim żądaniem nie naruszy prawa a jeżeli ktoś twierdzi inaczej to cała ta ustawa i wymagane nią papiery do takiej czy innej czynności  nadają się do kosza... to jest moje prywatne zdanie...

przykro mi ale w pzp nie ma prywaty  , żądaj sobie od podmiotu trzeciego KRS czy EDG , ciekawe jakie sankcje mu grożą ......... ? jak i ich nie dołączy , a takimi zapisami można otrzymać odwołanie na zapisy siwz

15

Popieram pogląd z #2.

Nie zgadzam się zaś z Antypką. Nie dajmy się zwariować.

Antypka napisał/a:

... 1) zobowiązanie powinna podpisać osoab mająca prawne umocowanie,   2) czyli aby Zamawiajacy mógł to okreslić winien byc jednak ten KRS,   ...  3) stanowisko przeciwne oznaczałoby, że np. konserwator w firmie je podpisze i będzie ok...  4) także uważam, że ten KRS albo dokument potwierdzający umocowanie by się przydał

1) Tak, ale
2+4) nie widzę powodu by przy każdej okazji sprawdzać, przynajmniej na razie, choć może do tego kiedyś dojdziemy.
3) Dobrze, niech podpisuje, w ogólnym przypadku oznacza to, że miał umocowanie, a gdyby nawet nieco wątpliwe, to zapewne i tak da się wyegzekwować co należy.

Wydaje się jakby, że Antypka żyje w oszukańczym otoczeniu smile

16

może i żyje wg Was , ale w kilku postepowaniach tego typu brałam udział i za każdym razem dołączany był odpis z KRS i za każdym razem jakoś to poprawne było a przetargi orgazniowane na szczeblu ministerialnym i powyżej progów...podsumowjąc ja będę dołączała i chyba w takim razie niech każdy czyni co uważa za słuszne...

17

jesteś Wykonawcą ?

18

tak

19

a to zmienia postać rzeczy , zam. nie wolno żądać dokumentów od podmiotów użyczających jeżeli nie będą brały w realizacji przedmiotu zamówienia, a nawet jeżeli będą brały to może żądać ale nie musi
Dz.U. z 2009 r Nr 226.poz. 1817 paragraf 2
i to ,że inni nie dołączają nie jest naganne

20

tak do końca to szczerze powiedziawszy nie wiem czy dobrze, czy żle , bo doświadczenia wskazują, ze wszyscy wykonawcy tak na wszelki wypadek załączają te nieszczęsne KRS-y albo inne dokumenty potwierdzające umocowanie, nigdy nie otarlismy sie o brak u konkurencji w związku z tym nie mam doświadczenia jakby to wyglądało przed KIO, gdyby ich nie było, tzn. gdyby złożone zostało samo zobowiązanie podpisane przez kogokolwiek z firmy bez dołączenia KRS czy pełnomocnictwa udzielonego osobie podpisujacej

21

znajdę wyrok to podeślę

22

z góry dziekuję!

23

Sygn. akt: KIO/447/11 Sygn. akt: KIO/449/11 Sygn. akt: KIO/452/11

24

nie czytałam tylko po zajawce bo niestetuy teraz nie mam czasu