1

Temat: czyzby podrobiony certyfikat?

Podczas badania ofert na dostwę węgla badaliśmy certyfikaty jakości. Ponieważ jednego z certyfikatów nie bardzo umieliśmy czytać skontaktowaliśmy się jako Zamawiający z Kopalnią wystawiającą  ( telefonicznie ). Okazało się że jest sfałszowany. Została zmieniona data. Tym tropem , na zasadzie powzięcia informacji, przedzwoniliśmy do kopalni z certyfikatu innego. Ten również sfałszowany ( data i parametry a nawet typ węgla ) . Póki co wystapilismy do wykonawców o  przedłożenie nam oryginałów tych certyfikatów. I o zgozo, jeden z nich uzupełnił oryginal , o takiej samem treści - sfałszowanej.  Jak możemy mu teraz utrzeć nosa? . Dopasował parametry węgla do naszych potrzeb. Może wystąpie do kopalni oryginał dla porównania?

2

Odp: czyzby podrobiony certyfikat?

Nic tylko do prokuratora zgłosić

3

ja ostatnio przerabiałem to z wykazem robót budowlanych
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=8145

zwróciłem się do Wystawcy referencji i po krótkim czasie dostałem odpowiedź, że
roboty zostały zrealizowane za 150 tys, a nie 400 tyś

wykluczyłem wykonawcą na podst. art 24.2.3 i odrzuciłem ofertę.

A z drugiej strony ostatnio sfałszowano nasze zlecenie (na naszym listowniku z pieczątkami dyrekcji) i zrobiono z niego porotokół odbioru a potem referencje,
chyba ostatnio modne fałszowanie dokumentów!!!!!!!!!!!!!!!!!
i my również pisaliśmy pisma do Zamawiającego, że nic takiego nie wystawialiśmy.

Uważam, że powinniście się teraz skierować do kopalni.

4

Darek W. napisał/a:

Nic tylko do prokuratora zgłosić

dokładnie art. 297 § 1 Kodeksu karnego.

5

ale ja nie mam żadnego dowodu w postaci np. oryginału z kopali. Jedyne co mam to wiedzę z rozmowy telefonicznej

6

dlatego (jak wspomniałem) powinniście się teraz skierować do kopalni z zapytaniem,
na pewno pomogą i udzielą inf. na piśmie smile

7

j.w.

8

tak będę musiała zrobić:)

9

pozwoliłam sobie wrócić do wątku. Dostałam potwierdzenie z kopalni, dane zostały jednak sfałszowane. Czy teraz wykluczam wykonawce na podst. 24 .2.3  czy odrzucam oferte?

10

Wykluczasz - tym samym jego oferte uznajesz za odrzuconą. Ciekawy jestem opinii innych.

11

24 .2.3

12

j.w.

13

MIRAS napisał/a:

Wykluczasz - tym samym jego oferte uznajesz za odrzuconą. Ciekawy jestem opinii innych.

Czyż można inaczej?
Niezależnie od tego: do prokuratury, nie ma powodów by się wahać.
O to chodziło?

14

mialam dwie takie sytuacje - wynik znikoma szkodliwość czynu !!!    :rolleyes

15

mimo nawet wyniku znikomej szkodliwości czynuy - chętnie pójde z tym do prokuratury smile , tym bardziej że w ubiegłym roku ten sam wykonawca cały sezon przywoził ł nam śmieci nie węgiel

16

o podejrzeniu popełnienia przestępstwa :0

17

Ada napisał/a:

mimo nawet wyniku znikomej szkodliwości czynuy - chętnie pójde z tym do prokuratury smile , tym bardziej że w ubiegłym roku ten sam wykonawca cały sezon przywoził ł nam śmieci nie węgiel

jak można do tego dopuścić,  cały sezon!  to dlatego się rozbestwił

18

hubal napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Czyż można inaczej?

Ponieważ jest to dokument "przedmiotowy" można by się było pokusić o stwierdzenie, że należy ofertę odrzucić. Dokument jest fałszywy/podrobiony to tak jakby go nie było wcale.

19

MIRAS napisał/a:
hubal napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Czyż można inaczej?

Ponieważ jest to dokument "przedmiotowy" można by się było pokusić o stwierdzenie, że należy ofertę odrzucić. Dokument jest fałszywy/podrobiony to tak jakby go nie było wcale.

Sto razy NIE !
warunek - w celu posiadania doświadczenia zawodowego Wyk. mial wykazać ,że zrealizowal dwie roboty budowlane z czego 1 wykazana przez Wykonawcę jest poparta dokumentem podrobionym /fałszywym
Gdyby potraktować sytuację w sposób jak pisze Miras czyli potraktować tak jakby go nie było wcale., możnaby a nawet trzebaby wezwać "oszusta" do uzupelnienia oferty 
co niestety jest niemożliwe ponieważ oferta nie podlega uzupełnieniu na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, ponieważ informacji nieprawdziwych (wynikających ze złożonych już dokumentów) nie można zastąpić informacją prawdziwą (która miałaby wynikać z nowych dokumentów ), vide wyrok Krajowej Izby Odwoławczej  z dnia 18.05.2010r. nr KIO/UZP 834/10.

20

.... a nawet 101.