Temat: dowozy uczniów do szkół
witam
czy może ktoś posiada dokumentacje na zorganizowanie przetargu na dowóz uczniów do szkół?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → dowozy uczniów do szkół
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam
czy może ktoś posiada dokumentacje na zorganizowanie przetargu na dowóz uczniów do szkół?
Podaj mi adres @, coś Ci prześlę
witam
może miał ktoś taki przypadek z dowożeniem uczniów do szkół, bo przyszła do mnie matka jednego dziecka niepełnosprawnego i twierdzi, że jej dziecku przysługuje bezpłatny przejazd do szkoły(co nie podlega dyskusji) ale z pod samego domu. Umowa już podpisana i przewoźnik twierdzi, że droga ta nie nadaje się do przejazdu. Dziecko musi przejść 1km do autobusu. Może ktoś spotkał się z czymś takim??? Bo w ustawie o systemie oświaty, nie ma mowy o zabieraniu dzieci z przed domu.
Jeżeli w siwz była ta trasa uwzględniona, tzn. spod domu tego dziecka do szkoły, to wykonawca nie ma wyjścia - musi tam jechać. Zwłaszcza, że to dziecko jest niepełnosprawne. Podpisał przecież umowę. Jeżeli się z tym nie zgadzał, miał czas na oprotestowanie siwz. Gdyby nadal tam nie jeździł - rozwiąż umowę, nalicz kary i po chłopie...
doczytałam się wyjaśnienia na stronie któregoś kuratorium, że rodzice mogą z rodzicami dziecka niepełnosprawnego zawrzeć umowę, na mocy której transport będzie dostaroczany przez rodziców, a gmina pokryje koszty tego transportu (w formie ryczałtowej)
no dobrze chyba coś namieszałam gmina ma zawrzeć umowę z rodzicami dziecka niepełnosprawnego na dowożenie
Dla mnie trochę to dziwne... wykonawca powinien to dziecko odbierać i przywozić do domu spowrotem.
Witam, chciałabym się dołączyć do prośby
Próbuję oszacować wartość zamówienia na dowóz uczniów do szkół. Mam już podpisane dwie umowy, przygotowuję postępowanie na nową trasę. Czy mam liczyć wszystkie koszty związane z dowozem za np. poprzedni rok budżetowy, jak uwzględnić zmiany ilościowe - ciężko mi teraz będzie policzyć, jaki procent całości dowozu stanowi ta nowa trasa.
Bardzo proszę o jakąś podpowiedź.
Witam, spraw wyglada następująceo. PN na dowozy uczniów do szkół, wyłoniony wykonawca, wskazane kilometry i podpisana umowa. a teraz okazało sie ze 8 km dalej jest jeszcze jedno dziecko do zabrania i wykonawca chce dodatkową kase za dodatkowe kilometry. CO ZROBIĆ ?? kolejny PN na te 8 m ?? czy mogę cos innego. Prosze o odpowiedz i z góry dziekuje.
A jaka będzie to kwota?
w granicach 6,5 tys na okres do konca trwania umowy
Moja propozycja, jeżeli zamówienie wyszło niespodziewanie jako nieprzewidziane zlecić osobnym zamówieniem w tym wypadku do 14 000 euro.
Jak Marcel - o ile w momencie wszczęcia postępowania nikt nic nie wiedział o tym dziecku.
Dokładnie.
a moze jakaś podstawa prawna ??
znacznie mi pomożę w rozmowie a władzą
Działanie polegające na szacowaniu odrębnie wartości zamówień, których konieczność udzielenia pojawia się w sposób nieprzewidywalny, nie narazi Cię na zarzut naruszenia zakazu dzielenia zamówienia publicznego w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy Pzp (art. 32 ust. 2 ustawy Pzp). Wartość takich zamówień ustalasz odpowiednio do ich zakresu i nie sumujesz ich z wartością zamówień już udzielonych i udzielasz te zamówienia zgodnie z przepisami ustawy Pzp, jakie dla tej wartości należy stosować.
Dziękuję bardzo za udzielenie odpowiedzi na pytanie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc