1

Temat: protokół konieczności

jeśli chodzi o roboty budowlane, to dopiero się uczymy, siwz została napisana przez inną osobę , więc prosze o pomoc:

zrobiliśmy przetarg nieograniczony, wynagrodzenie ryczałtowe, na wymianę grzejników i zrobienie kotłowni, kilka spraw wyszło w trakcie realizacji zamówienia prace dodatkowe np. projektant nie zapisał jednego grzejnika/nie zauważył/, nie zapisał zrobienia płytek w kotłowni,  itp. czy można zastosować protokół konieczności i zmienić cenę ryczałtową.

W SIWZ został zamiesczony tylko to:
Zmiana sposobu spełnienia świadczenia - zmiany technologiczne, w szczególności:
- konieczności zrealizowania projektu przy zastosowaniu innych rozwiązań technicznych/technologicznych lub materiałowych niż wskazane w
dokumentacji projektowej, w sytuacji, gdyby zastosowanie przewidzianych
rozwiązań groziło niewykonaniem lub wadliwym wykonaniem inwestycji,
f) rezygnacja przez Zmawiającego z realizacji części przedmiotu umowy - w takim
przypadku wynagrodzenie przysługujące Wykonawcy zostanie pomniejszone,
przy czym Zamawiający zapłaci za wszystkie spełnione świadczenia oraz
udokumentowane koszty, które Wykonawca poniósł w związku z wynikającymi z
umowy planowanymi świadczeniami,

2

Odp: protokół konieczności

ahawa_szalom napisał/a:

... 1)  dopiero się uczymy, ...  2)  wynagrodzenie ryczałtowe ...    3) projektant nie zapisał jednego grzejnika/nie zauważył/, nie zapisał zrobienia płytek w kotłowni,  itp.   4)  czy można zastosować protokół konieczności i   5)  zmienić cenę ryczałtową.

1) To słabe usprawiedliwienie, chyba że wykonawcy wystarczy smile
2) A cóż to jest? Najlepiej byście zapisali w umowie co przez to rozumiecie, a jeszcze lepiej opisali elastyczny sposób ustalenia wynagrodzenia, to raczej na przyszłość, ale teraz trzeba poszperać co na to umowa i specyfikacja.
3) Takie coś jest powszechne i trzeba wcześniej przewidzieć. Teraz pozostaje chyba rozpatrzeć, czy wykonawca jest w stanie wykonać w miarę poprawnie przedmiot umowy bez tego czy innego elementu/roboty/pozycji czy nie. Jeśli tak, to Wasz problem, raczej na odrębne zamówienie, w przeciwnym wypadku to raczej będzie musiał, ale to wszystko z uwzględnieniem zapisów, o których mowa w p. 2.
4) Jeśli umowa przewiduje, to tak - takim dokumentem nie zmienicie umowy (!)
5) W ogóle można, ale pod warunkiem zapisów, o których mowa w p. 2, ale czy w tym przypadku - raczej wątpliwe.

3

Proponuję zakończyć realizację zamówienia jak książka pisze, tzn. zgodnie z projektem, a następnie po zakończeniu zlecić dodatkowe sprawy nową odrębną procedurą, przypuszczam że nie przekroczy 14 000 euro.

4

kotłownię można oddać bez posadzki z plytek ceramicznych lecz nieestetycznie ja bym zleciła dotychczasowemu wyk. zam. dodatkowe , odrębna umowa po negocjacjach a kosztami obciążyła projektanta i tyle

5

Myszy, obciążenie projektanta?, nie takie proste.

6

no właśnie z przeproszeniem naknocą i nic się im za to nie robi, żadnych sankcji - a kasę tłuką niemałą
Obciążamy z zabezpieczenia

7

Dziękuję

8

myszy1953 napisał/a:

naknocą i nic się im za to nie robi,

Ręka w górę kto wszystkie projekty zrobił bez żadnego błędu.
Czekam zwłaszcza na ręce myszy1953  smile
Acha,  niech do tego napisze ile tego narobił/a w ogóle = bez błędu

9

Raczej nie da się zrobić projektu PERFECT!!!! smile

10

ale za błedy trzeba płacić i tak powinno być..

11

hubal napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

naknocą i nic się im za to nie robi,

Ręka w górę kto wszystkie projekty zrobił bez żadnego błędu.
Czekam zwłaszcza na ręce myszy1953  smile
Acha,  niech do tego napisze ile tego narobił/a w ogóle = bez błędu

A co to Pan Hubal tak projektantow broni? Ja nie jestem projektantem więc nie zrobiłam ani jednego

12

a dlaczego jak jest sknocony projekt to nie ma sankcji pienięnych, przecież wydajemy publiczne pieniądze i jeszcze jak sprawa przycichnie to występuje o referencje

13

ja mówię o błędach, które związane są z wydawaniem niemałych pieniędzy z powodu błędów projektowych a nie jakiś błahostek ,które można rozwiązać przy stole na placu budowy

14 (edytowany przez hubal 2011-09-16 06:10:02)

Marcel napisał/a:

Raczej nie da się zrobić projektu PERFECT!!!! smile

Trudno nie zgodzić się z tym, tak jak trudno znaleźć projekt bez błędu.
Jedną z podstawowych przyczyn błędów jest zapewne to, że z reguły projektuje się PROTOTYP, pierwszy i ostatni raz, bez wzorca, który podlega udoskonaleniu.
Popatrzcie tylko na rozwój techniki, ile to trzeba było się nabiedzić by zbudować rakietę, samolot, okręt podwodny, ileż było strat i ofiar.
A tu chcielibyśmy ciach i jest, za każdym razem na szóstkę.

Nie rozumiemy skali problemu, nie stwarzamy żadnych pomocnych rozwiązań systemowych, jedynie pretensje: niech płaci.
Zrozumiejmy tu, że jeśli za każdym razem autor ma zapłacić, to przecież z naszych pieniędzy!!! No to ile chcemy zapłacić??? Czy jesteśmy gotowi?

Są inne wyjścia z problemu, na przykład metoda ?zaprojektuj i buduj?. Dlaczego nie korzystamy na co dzień???

15

hubal napisał/a:

Są inne wyjścia z problemu, na przykład metoda ?zaprojektuj i buduj?. Dlaczego nie korzystamy na co dzień???

No właśnie sam się nad tym zastanawiałem już nie raz.

16

projektuj - buduj (ryzyko podobne) a protopypem to byla wielka płyta i wielki blok - udoskonaleń nie widzę

17

Ale ja widzę: ogólne ograniczenie problemów, w szczególności brak problemów z przedmiarami z rozbieżnościami, robotami dodatkowymi, błędami w projekcie, pozwoleniem na budowę, przekroczeniami, odstępstwami, na ogól brak protokołów konieczności  itd.

Chodzi o połączenie projektowania z budowaniem.
Ale o co chodzi myszy1953? - nie rozumiem, ale nie muszę.

18

Zgadzam się z hubalem smile, i trzeba zacząć częściej myśleć - zaprojektuj i buduj.

19

hubal napisał/a:

Ale ja widzę: ogólne ograniczenie problemów, w szczególności brak problemów z przedmiarami z rozbieżnościami, robotami dodatkowymi, błędami w projekcie, pozwoleniem na budowę, przekroczeniami, odstępstwami, na ogól brak protokołów konieczności  itd.

Chodzi o połączenie projektowania z budowaniem.
Ale o co chodzi myszy1953? - nie rozumiem, ale nie muszę.

Chodzi o połączenie projektowania z budowaniem ależ oczywiście ,że nie zrozumiałam