Temat: tajemnica przedsiębiorstwa a odtajnienie?
Wysłałem takie pismo do Wykonawcy
XXXX wzywa na podstawie art. 87 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010r. Nr 113, poz. 759 z późniejszymi zmianami) do wyjaśnień treści złożonej oferty.
W ofercie złożonej na ww. postępowaniu zastrzegliście Państwo jako tajemnicę przedsiębiorstwa część oferty dotyczącej wykazu usług wykonanych wraz z referencjami do niego dołączonymi.
Przez tajemnicę przedsiębiorstwa rozumie się niepodane do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności (art. 11 ust. 4 ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji).
Orzecznictwo SN dotyczące zakresu stosowania art. 11 ust. 4 u.z.n.k. wskazuje, iż nie mogą być uznane za tajemnice informacje, które można uzyskać w dozwolony prawem sposób.
W przypadku zastrzeżenia informacji, które nie powinny być objęte tajemnicą przedsiębiorstwa, a więc bezpodstawnego zastrzeżenia danych, które nie stanowią tajemnicy przedsiębiorstwa, zamawiający powinien je zbadać i odtajnić, a nie opierać się wyłącznie na oświadczeniu wykonawcy (wyrok KIO/UZP z 29 maja 2008 r. KIO/UZP 409/08).
W związku z powyższym zwracamy się z pytaniem jakie niezbędne działania podjęli Państwo w celu zachowania ich poufności. Prosimy o odpowiedź w terminie do dnia ..........
W sumie pierwszy raz zwracam się z taką prośbą, a jestem przekonany, że nie stanowi to
tajem. przedsiębiorstwa, ponieważ w wykazie tym są usług, które były wykonywane w ramach zamówienia publicznego i już jedno ogłoszenie znalazłem na www, na ten temat.
moje pytania:
1. czy treść takiego pisma jest ok?
2. jeśli Wykonawca nie potwierdzi, że jest to taj. przedsięb. to co wtedy? czy wystarczy zwykła notka i pismo do Wykonawcy, że odtajniamy i tyle???