1

Temat: na jakie konto zwrot wadium?

Witam,
czy wadium wniesione w pieniądzy zwracamy na ten sam rachunek bankowy, z którego wpłynęło, czy też najpierw należy zapytać wykonawcę, na jaki rachunek bankowy sobie zwrotu wadium życzy? W art. 46 ust. 4 Pzp jest napisane, że zwracamy wadium na rachunek wskazany przez wykonawcę.
Co sugerujecie?

2

Odp: na jakie konto zwrot wadium?

Ja sugruję dopytać zazwyczaj jest to te damo konto z którego wadium wpłynęło.

3

Rozumiem, że odpowiedź wykonawcy, w której podaje on inne konto do zwrotu wadium powinna być podpisana przez osobę upowaznioną do składania ofert i wyjasnień w tej sprawie?

4

Raczej tak.

5

a dlaczgo a jak podpisze księgowy to źle ?

6

Lepiej będzie jak zostanie podpisane przez osobę która była umocowana przy składaniu ofert, ale jest już po przetargu więc podpis księgowej też będzie ok.

7

mon.de napisał/a:

inne konto

Jakie inne??? Powinien podać konto w ogóle. W razie braku w ofercie powinniśmy zapytać, przynajmniej z grzecznośći (ale jak widać nie tylko).

mon.de napisał/a:

odpowiedź wykonawcy, ... powinna być podpisana przez osobę upowaznioną do składania ofert i wyjasnień w tej sprawie?

Nie dajmy się zwariować. Pytania nigdy nie kierujemy do byle kogo, więc każdą odpowiedź powinniśmy uznawać, przynajmniej w sprawach podobnej rangi jak tu.

8

Zapytałam 3 wykonawców o konto, na które mamy zwrócić wadium. Dwóch odpowiedziało, jeden o trzech dni milczy.
Jak mam niezwłocznie zwrócić wadium, skoro nie mam pojecia, na jaki rachunek bankowy?

9

pismo i czekać nie ma wyjścia