1

Temat: parafowanie stron oferty przez komisję

jak w temacie, co sądzicie na ten temat?właśnie się dowiedziałam od szefa, że komisja przetargowa powinna podczas otwarcia ofert parafować każdą stronę złożonej oferty - w celu uniknięcia posądzenia o późniejsze machlojki:/ dla mnie to bez sensu, z góry zakładać że ktoś coś zarzuci, ale mam pytanie, czy w ogóle tak można robić?wydawało mi się, że w ofertę nie można ingerować, a tym bardziej po niej pisać.

2 (edytowany przez efigy007 2011-09-20 12:20:40)

Odp: parafowanie stron oferty przez komisję

pierwsze słyszę hmm
chyba po to prosi się Wyk. aby numerował strony i np. zszył czy zbindował, aby uniknąc takich rzeczy.

3

Nie można - ingerować w ofertę można tylko na podstawie art. 87.2.

4

ja jestem zdania, że w żaden sposób nie można ingerować fizycznie w ofercie,
nawet przy omyłce powinno odnotować się je ujawnienie np. w odrębnym piśmie.

a jaką metodę poprawienia omyłki Wy stosujecie???

5 (edytowany przez Darek W. 2011-09-20 13:08:06)

efigy007 napisał/a:

ja jestem zdania, że w żaden sposób nie można ingerować fizycznie w ofercie,
nawet przy omyłce powinno odnotować się je ujawnienie np. w odrębnym piśmie.

a jaką metodę poprawienia omyłki Wy stosujecie???

Jest wyraźnie napisane - w ofercie - a nie - w odrębnym piśmie.

6

omyłkę rachunkową w protokole z otwarcia ofert odnotowujemy, i wysyłamy pismo o poprawieniu do wykonawcy. w ofercie nic nie piszemy, dopiero teraz szef wpadł na pomysł o parafowaniu stron oferty:/

7

Z tymi poprawkami "fizycznymi" w treści oferty to różnie bywa.

8

Do rzeczy.
Parafek na ofercie zdaje się nie zakazuje żaden przepis i nie należy kojarzyć tego z ingerencją w ofertę. Przecież gdy pismo dociera do urzędu, to nawet jest obowiązek zaopatrzyć go fizycznie w różne stemple, parafki, adnotacje... A czy widzieliście kiedyś fakturę po podobnej obróbce??? - temat wręcz dobry do kabaretu smile 
Tak i tu nie widzę problemu, parafujcie, byleby treści nie zatrzeć, proponuję jednak na odwrocie stron.

9

aniakoles napisał/a:

omyłkę rachunkową w protokole z otwarcia ofert odnotowujemy, i wysyłamy pismo o poprawieniu do wykonawcy. w ofercie nic nie piszemy, dopiero teraz szef wpadł na pomysł o parafowaniu stron oferty:/

gratuluję szefa , odciski palców zostawiać i dna

10

dla mnie to absurd no ale co kraj to obyczaj...

11

myszy1953 napisał/a:
aniakoles napisał/a:

gratuluję szefa , odciski palców zostawiać i dna

Jeszcze zrobić kopię i potwierdzić za zgodność ,macie geniusza szefa, może wcześniej pracował w CBA smile