1

Temat: Roboty budowlane a oferty częściowe

Przygotowujemy PN na Roboty budowlane w formule Zaprojektuj i buduj, przedmiotem zamówienia będzie remont 10 budynków w tym 2 wspólnot mieszkaniowych, projekt dofinansowany z UE i zobowiązaliśmy się do przeprowadzenia postępowania za wspólnoty mieszkaniowe. Mamy jeden PFU wspólny dla wszystkich budynków. Wspólnoty mają zawrzeć odrębną umowę.
Moje pytanie jest następujące:
Czy mogę opisać przedmiot w taki sposób że przedmiotem jest 10 budynków w tym 2 wspólnoty i formularzu przwidzieć wycene osobno 8 budynków i osobno dla dwóch wspólnot mieszkaniowych, nie dopuszczając jednocześnie ofert częściowych. Czy na tej podstawie będzie możliwe zawarcie trzech umów? Czy w takim wypadku musi być podział na części?

2 (edytowany przez Marcel 2011-09-22 08:03:45)

Odp: Roboty budowlane a oferty częściowe

Albo jedna umowa na całość, albo kilka umów w postępowaniu z możliwością składania ofert częściowych.

3

jak Marcel, a jak oferty częściowe to trzy wzory umów do przetargu

4

Proponowałbym podział na części (projekt ma być współfinansowany ze środków UE), ponieważ w przypadku ogłoszenia na całość to podczas kontroli mogą zarzucić ograniczenie konkurencji. Przy podziale na części będziecie mieli więcej ofert.

5

Przy tak dużym zamówieniu składanie ofert częściowych to raczej podstawa.

6

chyba ,ze 10 budynkow stanowi jedna tech niczną całość np. 10cio klatkowiec

7

myszy1953 napisał/a:

chyba ,ze 10 budynkow stanowi jedna tech niczną całość np. 10cio klatkowiec

Chyba że tak koleżanko smile

8

hansskloss77 napisał/a:

Czy na tej podstawie będzie możliwe zawarcie trzech umów?

Dość karkołomne, ale praktycznie da się coś takiego zrobić i raczej nikt nie zabije za takie coś.

hansskloss77 napisał/a:

Czy w takim wypadku musi być podział na części?

Nie musi, ale najlepiej każdy budynek dopuścić oddzielnie.

9

Uważam że nie ma co tutaj dużo gadać, dopuszczenie składania ofert częściowych na pewno pomoże rozwiązać sytuację.

10

nie do końca wg mnie. Robię kwoę ryczałtową za wszystko, ale w tym samym druku dzielę poszczególne budynki na zadania i bilans ma mi wyjść na zero a do umowy mam zadania podzielone i nie widzę potrzeby jeśli nie chce stosowania częściówek

11

Możliwe, ale jak dla mnie bardziej zakręcone smile

12

cbud napisał/a:

nie do końca wg mnie. Robię kwoę ryczałtową za wszystko, ale w tym samym druku dzielę poszczególne budynki na zadania i bilans ma mi wyjść na zero a do umowy mam zadania podzielone i nie widzę potrzeby jeśli nie chce stosowania częściówek

Wspólnoty mają zawrzeć odrębną umowę.

13

cbud napisał/a:

Też miałem taki pomysł - rozwiązanie najprostsze.
Myślę że najlepsze rozwiązanie to podzielić na 3 części tj dwie części 1 i 2 to dwa budynki wspólnot a pozostałe to budynki gminy.
Ale mam inne pytania czy można podzielić na części bez dopuszczenia złożenia ofert częściowych i
Czy mogę zawrzeć zapis w siwz żeby wykonawca składał  (w przypadku podziału) ofertę na wszystkie części?

14

zamówienie podzielić na części tzn. w formularzu ofertowym trzy części
cz.1 budynek wspólnoty nr ...
cz.2 budynek wspólnoty nr ...
cz. 3 zasoby gminne -
rozpatrujesz cenę ogółem - w siwz zapis ,że może złożyć jedną ofertę na całość

15

Zamawiający podtrzymuje swoje rozwiązanie,  niech im tam będzie.

hansskloss77 napisał/a:

A)  czy można podzielić na części bez dopuszczenia złożenia ofert częściowych i
B)  Czy mogę zawrzeć zapis w siwz żeby wykonawca składał  (w przypadku podziału) ofertę na wszystkie części?

A) Nie ma formalnych przeszkód.
B) Radzę nie pisać o częściach, lecz lepiej np. o ofercie wyłącznie na całość robót objętych postępowaniem z wyodrębnieniem w ofercie kosztów określonych części i zastrzeżeniem
niezależnego rozliczenia tych części w przyszłości.

Niezależnie od powyższego radzę pomyśleć o zapisach umożliwiających uelastycznienie podejścia do ceny.