Temat: warunki udziału i wolna ręka
ogłosiłam jeden PN na szkolenia na kilka części nie wpłynęła żadna oferta i teraz chcę ogłosić drugi PN tylko że jest duże prawdopodobieństwo że znów na wszystkie części nie zostaną złożone oferty bo niektóre szkolenia są tylko dla 1osoby. Dopiero po drugim PN jak nikt by mi nie złożył oferty to mogę szkolenia zamawiać z wolnej ręki ale w art. 67.1.4 jest zapis że "...pierwotne warunki zamówienia nie zostały w istotny sposób zmienione" czy jak w 1 PN na szkolenie kierowałam 4 osoby a teraz w 2 PN skieruję 1 albo 2 czy jest to istotna zmiana?
Tak samo w pierwszym PN źle skonkretyzowałam warunki udziału w postępowaniu odnośnie wiedzy i doświadczenia tzn. "..Zam uzna że WYK spełnia ten warunek jeżeli wykaże w okresie 3 lat wykonał należycie co najmniej 2 szkolenia/kursy grupowe dofinansowane ze środków EFS odpowiadające swoim rodzajem przedmiotowi zamów..". Dzisiaj wiem że nie powinnam pisać o EFS a po drugie powinnam sprecyzować odpowiadające swoim rodzajem przedm. zamów. CZy jak teraz w drugim PN w warunkach nie będę pisać o EFS i dokładnie sprecyzuje co rozumiem pod "odpowiadające swoim rodzajem przedm. zamów" czy to będzie istotna zmiana pierwotnych warunków zamówienia.