1

Temat: warunki udziału i wolna ręka

ogłosiłam jeden PN na szkolenia na kilka części nie wpłynęła żadna oferta i teraz chcę ogłosić drugi PN tylko że jest duże prawdopodobieństwo że znów na wszystkie części nie zostaną złożone oferty bo niektóre szkolenia są tylko dla 1osoby. Dopiero po  drugim PN jak nikt by mi nie złożył oferty to mogę szkolenia zamawiać z wolnej ręki ale w  art. 67.1.4 jest zapis że "...pierwotne warunki zamówienia nie zostały w istotny sposób zmienione" czy jak w 1 PN na szkolenie kierowałam 4 osoby a teraz w 2 PN skieruję 1 albo 2 czy jest to istotna zmiana?

Tak samo w pierwszym PN źle skonkretyzowałam warunki udziału w postępowaniu odnośnie wiedzy i doświadczenia tzn. "..Zam uzna że WYK spełnia ten warunek jeżeli wykaże w okresie 3 lat wykonał należycie co najmniej 2 szkolenia/kursy grupowe dofinansowane ze środków EFS odpowiadające swoim rodzajem przedmiotowi zamów..". Dzisiaj wiem że nie powinnam  pisać o EFS   a po drugie powinnam sprecyzować odpowiadające swoim rodzajem przedm. zamów. CZy jak teraz w drugim PN  w warunkach nie będę pisać o EFS i dokładnie sprecyzuje co rozumiem pod "odpowiadające swoim rodzajem przedm. zamów" czy to będzie istotna zmiana pierwotnych warunków zamówienia.

2

Odp: warunki udziału i wolna ręka

wydaje mi się, że zmiana liczby uczestników szkolenia jest zmianą istotną

3

Zgodnie z art. 67 ust.1 pkt 4 ustawy nie można zmieniać warunków podanych we wcześniej przeprowadzanych trybach konkurencyjnych

4

Zmiana osób jest zmianą istotną bo zapewne zwiększenie ilości osób miało by wpływ na potencjalnych wykonawców a więc WR w tym wypadku raczej w grę nie wchodzi.

5

ok. a jak liczba osób zostanie taka sama a z warunku wyrzucę błąd odnośnie efs i dokładnie sprecyzuje co rozumiem pod "odpowiadające swoim rodzajem przedm. zamów" czy to będzie istotna zmiana pierwotnych warunków zamówienia?

6

Powiem tak, sam warunek że wykonawca ma wykonał  należycie co najmniej 2 szkolenia/kursy grupowe dofinansowane ze środków EFS odpowiadające swoim rodzajem przedmiotowi zamów.., to nieporozumienie, dlatego też warunek powinien zostać zmieniony, jeżeli teraz zmienicie przy WR wykreślając EFS to moim zdaniem również odpada.

7

madza napisał/a:

ok. a jak ... dokładnie sprecyzuje co rozumiem pod "odpowiadające swoim rodzajem przedm. zamów" czy to będzie istotna zmiana pierwotnych warunków zamówienia?

A ja powiem tak: istotna,
a przynajmniej należy się liczyć z takim rozumieniem przez osoby trzecie (np. kontrolera).

8

Na 100% istotna.

9

sprawa beznadziejna ale  ja bym zmieniła warunek a najlepiej bym go teraz nie wymagała i liczyłabym że jakieś firmy złożą mi oferty. Z drugiej strony goni czas jak tak zrobie to nie będzie czasu na ogłaszanie kolejnego PN. Koordynator chce bym zostawiła to tak jak było czyli z tymi warunkami gdzie jest wpisany nieszczęsny EFS i w sytuacji gdy się nikt nie zgłosi to zastosować WR bo te szkolenia muszą pójść w tym roku bo jak nie wypalą to projekt się sypnie. Boję się stosować WR i boję się że jak kontrola przyjedzie to zarzucą że warunki zostały źle skonkretyzowane bo ograniczają konkurencję. Macie jakiś pomysł by z tego wybrnąć?

10

Jasne: poprawić wszystko jak należy i ogłosić jako 1. przetarg. Jest wielce prawdopodobne, że się uda, a wynik może być już tydzień.