1

Temat: zwrot wadium w formie gwarancji

Zamawiający dołączył do oferty oryginał wadium wniesionego w formie gwarancji ubezpieczeniowej. Jak zwrócić Wykonawcy takie wadium po wyborze najkorzystniejszej ofert. Mam tylko oryginał?

2

Odp: zwrot wadium w formie gwarancji

Oryginał zwracacie, kopie zostawiacie (uprzednio kserując oryginał) smile

3

a art 97 ust 1? Czy oferta nie powinna pozostać nienaruszona?

4

Ok.Ok. Tylko oryginał jest powiedzmy trwale związany z ofertą. A ewentualną kopią to kto ma potwierdzic za zgodność z oryginałem?

5

No właśnie dlatego ja bym nie ruszała tej oferty

6

piszę pismo do Wykonawcy ,że gwarancja wadialna  zostaje u zam. z uwagi na jak ww.

7

Bardzo grzecznie z Twojej strony myszy1953 smile To jak najbardziej załatwia sprawę. (Ja też tak robię. )

8

Heh, a ja wiem że nie do końca jest to poprawne załatwienie sprawy smile

9

jak najbardziej poprawnie i wręcz wzorowo z zachowaniem zasady nienaruszalności ofert

10

zgadzam się z Marcel - oryginał obowiązkowo zwracasz a sobie zostawiasz kserokopie za zgodnośc , potwierdzoną przez osobę  u was upowanioną nalepiej

11

Ustawa mówi jasno że zamawiający wadium zwraca smile

12

i nie ma innej możliwości:)

13

no to mamy dwa obozy smile

14

Marcel napisał/a:

Ustawa mówi jasno że zamawiający wadium zwraca smile

dokładnie smile

tym bardziej, że gwarancja nie powinna być składana w ofercie, tylko osobno.

15

# 14 no i o to chodzi została nieprawidłowo złożona , ale jest i nie można wykluczyć Wykonawcy ze względu na formę , a w ustawie nie tylko jest art.46 lecz też  inne - dlaczego mam tłumaczyć się z naruszenia oferty a może przy okazji coś wymieniono
zawsze tak czynię jak napisalam w #6 i jakoś nie zdarzyło się aby Wykonawca żądał zwrotu oryginału tym bardziej ,że prawie zaraz zobowiązanie wygasa

16

prawda jest taka, że każdy ma swoją smile
mały żarcik !
myślę, że każdy ma słuszność w swoim postępowaniu, ważne aby potrafić je obronić smile !

17

zgadzam się,  obronić

18

nie zostala nieprawidłowo złozona. Z  dopusicł najwyrażniej  mozliwość lub wskazał złożenie gwarancji do oferty nie wskazując np. na koniecznośc złożenia jej w osobnej kopercie lub w depozycie.  Na przyszłośc, tak jest wygodniej. Nie mam problemu jak zwrócić oryginał.

19

wadium w formie gwarancji to jest nic innego jak pieniądz i winno być przechowywane jak pieniądz, dlatego Wykonawca winien złożyć oryginał gwarancji wadialnej np. w kancelarii  - uzyskać pokwitowanie jej złożenia, a z kancelarii winien trafić do działu księgowości gdzie jest przechowywany w odpowiednio zabezpieczonym miejscu.
I wtedy nie ma problemu z jej zwrotem prac. zamówień daje  dyspozycję zwrotu w odpowiednim oczywiście czasie   ale od tego są odpowiednie zapisy siwz
co oczywiście nie uchroni Nas przed wykonawcami którzy czytają ale robią zupelnie odwrotnie

20

Ja to robię trochę inaczej, oryginał leży w kasie a że jest terminowy to w zasadzie nie zwracam bo po co? chyba, że wykonawca wystąpi o zwrot - wtedy robię kopię

21

Dokładnie, dokument terminowy, a oferta musi być nienaruszona przez 4 lata, a nie przez 1 czy 2 miesiące...

22

konsultowałam to z kilkoma ekspertami pzp i wszyscy twierdzą - zwrócic oryginał gwaranacji.  Ustawa wyraża się jasno - zamawiający zwraca wadium, nie ma tam wyjątków , typu: jeśli gwarancja wadialna kończy siuę z upływem określonego terminu to nie ma konieczności jej zwrotu. Ja bynajmniej tego nie zauważyłam

23

choć wiem że praktyki są różne smile ale każdy z nas odpowiada za swoje postępowania