1

Temat: umowa o dzielo

Witam
Czy umowa o dzielo jest umowa dostawy czy usługi???

2

Odp: umowa o dzielo

To dobry temat na pracę co najmniej doktorską.
Po pierwsze, w prawie zamówień publicznych nie ma jasnego rozróżnienia między dostawą a usługą.
Po drugie, w prawie cywilnym nie ma jasnego rozróżnienia między umową o dzieło a innymi umowami (np. zleceniem).

Ale najprosciej można odpowiedziec tak:
Umowa o dzieło na pewno może być zaliczona do usług (np. w przypadku sprzatania, remontu budynku, naprawy urzadzen, sporzadzenia bilansu).
Byc może w niektórych przypadkach może być zaliczona do dostaw, ale jest to problematyczne.

3

wielkie dzieki - w praru opracowanaiach o zp zaliczono ja do dostaw co mnie bardzo zdziwilo. Czy zanacie jakis przyklad umowy o dzielo na dostawe

4

Jako dostawę można rozważać np. wykonanie okolicznościowych gadżetów, uszycie strojów roboczych, napisanie opracowania lub programu komputerowego - ale mam watpliwości.

5

Dostawa 5 szt. komputerów

6

cbud napisał/a:

Dostawa 5 szt. komputerów

To chyba żart...

7

Piotrek napisał/a:

...Umowa o dzieło na pewno może być zaliczona do usług (np. w przypadku sprzatania, remontu budynku, naprawy urzadzen, sporzadzenia bilansu).
Byc może w niektórych przypadkach może być zaliczona do dostaw, ale jest to problematyczne.

chyba się Piotrze rozpędziłeś.

Interpretacji umowy o dzieło należy także doszukiwać się w sposobie jej rozliczenia czyli także przysługujących ulg podatkowych, które przez analogię nie można definiować umowę o dzieło - wykonywanie prac twórczych, które są dziełem artystycznym, wytworem wyobraźni, dziełem artystycznym, umysłu.... itd. generalnie chodzi o architektów, aktorów, artystów estrady... itd. Jest to praca, która będzie wykonana i protokolarnie przyjeta odbiorem dzieła.

Czy do tej kategorii prac "umysłu dzieła" należy sprzątanie (usluga), remont budynku (RB), naprawa urządzeń (serwisowanie) sporządzanie bilansu (usługa) mam poważne wątpliwości, ale może się mylę...;)

nora

8

Co do remontu to źle sie wyraziłem - chodziło mi o bieżącą konserwacje budynku nie zaliczaną do robót budowlanych...

Co do aktorów i artystrów estrady - to chyba nie funkcjonuja tam protokoły odbioru. To dotyczy raczej rzemiosła - krawcy, szewcy, zegarmistrze, ślusarze, naprawa TV... - to są typowe umowy o dzieło.

9

jednak w jakimś sensie, co do zasady, się zgadzamy i o to chodzi, by forumowicze mieli jasne stanowisko.

smile nora

10

mysle ze najprostszym rozwiazaniem jest tu zweryfikowanie czy umowa jest zawarta zgodnie z zasadami zawierania umow o dzielo - o ktorych wspominacie, a dopiero pozniej sprawdzenie czego dotyczy
-  mysle ze w tym momencie jestesmy w stanie -pewnie nie na 100% smile - stwierdzic czy umowa dot uslugi czy dostawy czy tez RB

11

UMOWA O DZIEŁO -należy akcentować w umowie - i oczywiście w praktyce - samodzielność w wykonaniu umowy. Może to być samodzielność w zakresie:

-braku bezpośredniego kierownictwa bieżącego podczas wykonywania umowy (jedynie ustalany w umowie zakres dzieła);
-braku wyznaczonego miejsca wykonania dzieła (może to być miejsce wybrane przez wykonawcę dzieła, może on wybrać również zakład pracy pracodawcy);
-braku wyznaczonego czasu wykonania dzieła (tzn. można określić do kiedy umowa ma być wykonana, ale nie kiedy, w jakich godzinach, wykonawca dzieła będzie je wykonywać)
Jeżeli choć jeden z tych warunków nie zostanie spełniony, umowa o dzieło nie będzie uznana za umowę o pracę-zlecemia

Dobrym sposobem jest dopuszczenie prawa do wykonania umowy przez inną osobę w miejsce zatrudnionego. Wykonawca o dzieło może mieć możliwość wykonania dzieła przez podwykonawcę, choć nie musi z tej możliwości skorzystać. Taka możliwość jednak wyklucza uznanie umowy o dzieło za umowę o pracę.

Jeżeli chodzi o wzajemny stosunek umowy o dzieło i umowy zlecenia, to zgodnie z definicjami z Kodeksu cywilnego:

Umowa zlecenia
(umowa o świadczenie usług podobna do umowy zlecenia)  Umowa o dzieło 
Przez umowę zlecenia przyjmujący zlecenie zobowiązuje się do dokonania określonej czynności (...) dla dającego zlecenie.
Przez umowę o dzieło przyjmujący zamówienie zobowiązuje się do wykonania oznaczonego dzieła.

Zgodnie z tymi definicjami, umowa zlecenia to umowa o świadczenie usług (umowa starannego działania), a umowa o dzieło ? umowa na wykonanie czegoś (umowa skutku). Nie wszystkie usługi mogą być oparte zarówno na umowie zlecenia, jak i na umowie o dzieło. Jednak większość prac może stanowić przedmiot obu tych umów. W takim wypadku o charakterze umowy, czy jest to umowa zlecenia, czy umowa o dzieło, zdecyduje w zasadzie przedmiot umowy.

Umowa zlecenia -Szycie spodni
Umowa o dzieło   Uszycie 10 par spodni

Prowadzenie teczek osobowych -ZLECENIE
DZIEŁO Sporządzenie, uzupełnienie teczek osobowych

Sprzątanie- zlecenie
DZIEŁO Doprowadzenie określonego pomieszczenia do czystości i porządku

Kierowanie pojazdem ZLECENIE
Nie dotyczy-NIE DZIEŁO W ŻADNYM RAZIE

sfera / dzieło czy zlecenie ( RZECZYWIŚCIE DONOSI SI RACZEJ DO ZAGADNIEM DOTYCZĄCYCH KOSZTÓW PRACODAWCY ( ZAMAWIAJACEGO DZIEŁO) I AKCEPTACJI OSOBY WYKONAWCY UWARUNKOWAŃ I KONSEKWENCJI UMOWY O DZIEŁO
A ZAMAWIAJACY MUSI UMIEĆ TAK OPISAĆ ZAKRES UMOWY ABY BYŁA ZAKWALIFIKOWANA JAKO UMOWA UNIKAJĄCA NP. SKŁADKI ZUS:-)

12

tsory jako umowa nie mająca uniknąc obowiązki=u np. zus:-)