1

Temat: Szacowanie Robót Budowlanych - łączyć czy nie?

Wiem, że wartość zamówienia na RB ustala się na podstawie art. 33 PZP.
W mojej jednostce organizacyjnej na jednym obiekcie są zaplanowane następujące roboty:
Wymiana stolarki (CPV 45421)
Roboty murarskie i wyburzeniowe (CPV 45262)
Układanie płytek i terakoty (CPV 45431)
Malowanie (CPV 45442)
I to wszystko w jednym roku w jednym budynku.
Moje pytanie brzmi:
czy przy ustalaniu wartości RB powinienem te wszystkie zamówienia zsumować (bo w jednym obiekcie) ?
czy też traktować je, każde z osobna?
Różnica ma dla mnie zasadnicze znaczenie, bo każde z osobna jest pod progiem zaś wszystkie razem wymagają ogłoszenia przetargu.

I druga kwestia: co w przypadku gdy zostało zrealizowane zamówienie o wartości podprogowej a nagle "wyskoczyło" nieplanowane zamówienie uzupełniające? Wtedy stosować WR?

Pozdrawiam
Bartosz

2

Odp: Szacowanie Robót Budowlanych - łączyć czy nie?

jeśli chodzi o szacowanie wartości RB ja bym połączyła zawsze szkolący mówia że roboty na jednym budynku w jednym roku trzeba łączyć. natomiast co do zamówienia uzupełniajacvego - to musi ono być przewidziane w siwz.

3

Za dorotką smile

4

OK zgadzam się z wami...
tylko czy znacie może jakąś podstawę prawną do takiego łączenia?
tzn. jeden budynek/jeden rok?

Pozdrawiam
Bartosz

5

podstawę prawną masz w art. 33 ust. 3 i nie radzę szukac "wyjścia awaryjnego" jeżeli każdą z tych panowanych robót opierasz tylko na kosztorycie inwestorskim. Jeżeli wykonujesz na podstawie dokumentacji projektowej sprawa jest prosta, ale jeżeli nie.... podstawę stanowi suma koszorysów inwestorskich planowanych prac w danym budynku.
NIESTETY.

smile nora

6

chyba ze srodki sa przyznawane "nagle" smile i nie mogles tego przewidziec smile

7

nora4: Co do zasady calkowicie zgadzam się z Tobą. Chociaż rzeczone Rozporządzenie nie mowi o tym wprost (jeśli chodzi o przypadek gdzie nie ma dokumentacji projektowej a wręcz kilka kosztorysów).

lolipap: I co w takim przypadku jak nie mogłem przewidzieć? Czy "łapie" się pod to przypadek w którym najemca zwalnia częśc budynku wcześniej remontowanego przez wynajmującego?

Bardzo was proszę o pomoc, bo co prawda ja nie dzielę RBw ramach obiektu, ale kontroluję kogoś kto tak zrobił a nie chcę wyjść s...syna.

8

mowie tu o przypadku kiedy nie miales wczesniej na remont srodkow , jak rowniez widokow na nie i nagle je przyznano np. z jakiejs rezerwy itp

- wiec zgodnie z DP (dok proj) i kosztorysem lub programem f-u wykonujesz robote jako osobna inwestycje gdyz nie byles w stanie tego przewidziec.

czy wczesniej nikt nie przewidzial remontu w wynajmowanych pomieszczeniach???

co do zasady wart zamowienia okresla kosztorys, a wiec laczna wartosc branz. nie mozna sobie dowolnie podzielic branz - czy tu: poszczegolnych robot. w takim przypadku wiekszosc inwestycji nawet tych wiekszych mozna by bylo wykonac ponizej 14000 smile tyle ze bylyby podzielone na 10, 20, 50 czy 100 czesci:)

patrz tez art 33 UPZP