1

Temat: brak wadium czy wobec wykonawcy składać oświadczenie ZP-11

Witam,

proszę o pomoc w odpowiedzi na nast. pyt. : czy członkowie komisji przetargowej muszą składać oświadczenia wg wzoru ZP-11 co do wykonawcy, który co prawda złożył ofertę w terminie ale do momentu otwarcia ofert jego wadium w formie pieniężnej nie dotarło ( zostało zaksięgowane 1 godz. po otwarciu ofert) ?

Moim zdaniem takiej oferty się nie bada tylko z miejsca wykonawca o takiej i takiej nazwie ( nazwa odczytana z formularza oferty - bo to obowiązek) zostaje wykluczony a jego oferta zostaje odrzucona. Przecież żeby złożyć oświadczenie ZP -11 muszę dokonać zbadania oferty w takim zakresie, który umożliwi mi złożenia takiego oświadczenia, np. zweryfikować KRS w zakresie organu zarządzającego (...) choć nie wiem na jakiej podstawie mam weryfikować wykonawcę, który jest osobą fizyczną prowadzącą działal. gosp. skoro nie mogę żądać wypisu z Ewidencji działalności gospodarczej. ?

pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc,
ostatnio nagminnie mam takie przypadku z wadiami

2 (edytowany przez Darek W. 2011-09-26 11:31:59)

Odp: brak wadium czy wobec wykonawcy składać oświadczenie ZP-11

ZP-11 ?? Nie ma takiego. ZP-1 - tak - jak najbardziej składać - ofertę złożył. P.n. poniżej progów - zapewne. To nie żądaj wadium -

A pytanie 2 - czego dotyczy ??

3

To pytanie jakieśśśś dziwne, w sumie to nie wiem o co biega.

4

Przepraszam, trochę skrótów myślowych. Oświadczenia nie składamy z automatu !
Musimy zbadać ofertę w takim zakresie aby móc złożyć oświadczenie. Dlatego
nie do końca się zgadzam ze stwierdzeniem, że należy je składać skoro nie badamy oferty bo na dzień dobry nie została zabezpieczona wadium. Właściwie to w stosunku do kogo  się oświadczamy do nazwy wykonawcy ? - Przecież nie weryfikujemy KRS, jak pisałam, w zakresie jej organu Zarządzającego, w ogóle oprócz odczytania z formularza oferty info. nie otwieramy oferty bez wadium.

5 (edytowany przez efigy007 2011-09-26 13:01:32)

1.po pierwsze Zp-1, a nie Zp-11 i jest w nawiązaniu do art. 17 pzp, czyli nie tylko w nawiązaniu do Wykonawców.
2. zp-1 podpisuje się tylko raz do jednego postępowania, a nie do każdego poszególnego Wykonawcy,
3. Krs składa się po to aby wiedzieć czy nie otwarto likwidacji, a przy okazji jest inforamcja o np. składzie zarządu.

6

Oczywiście, że oświadczenie składamy w zakresie znacznie szerszym niż do poszczególnych Wykonawców, ale przecież bierzemy ich pod uwagę (pkt. 2 oświadczenia) wiem również, że info zawarte w KRS ma potwierdzić brak podstaw do wykluczenia, ale żeby powziąć tę informację należy zbadań ofertę w tym zakresie, a tego przecież nie robimy w przypadku oferty bez wadium.

7

A co stoi na przeszkodzie by tego nie zrobić ??

8

jakaś niezrozumiała dyskusja jest obowiązek złożenia , a niezłożenie to dyscyplina

9

komisja ma złożyć oświadczenie art.17.1 i 5 i pozostałe też ponieważ jest Wykonawca złożył ofertę a,że nie jest zabezp. wadium to c.d.

10

sądzę, że z zp-1 nie ma co kombinować, zawsze lepiej złożyć niż nie,
u mnie jest taka tendencja, że nawet do postępowań w których nie było ofert
składa się zp-1, nie ma wtedy czego się czepiać smile

11

Dziękuję za zainteresowanie i dyskusję.

Może gra nie jest warta świeczki i cały ten powiedzmy problem ale intryguje mnie uzasadnienie takiego postępowania  i nie przekonuje mnie stwierdzenie  w stylu "bo jest obowiązek i koniec"
Oświadczenie oczywiście składamy  zawsze ale z wyłączeniem zakresu z pkt. 2 w stosunku do wykonawcy, który nie złożył wadium i to piszemy w protokole z posiedzenia komisji i w protokole postępowania. My automatycznie nie składamy oświadczenia w zakresie wszystkich przesłanek, choć w zakresie czterech z nich jest to możliwe. Reasumując takie oświadczenie w dokumentacji postępowania będzie ale w protokołach adnotacja o ograniczonym zakresie oświadczenia w stosunku do tego wykonawcy.

Pozdrawiam serdecznie

12

Darek W. napisał/a:

A co stoi na przeszkodzie by tego nie zrobić ??

A ja powtórze pytanie?
tym bardziej nie widzę w art. 17 informacji o wykonacy wykluczonym czy nie,
więc myślę, że nie ma tu związku z niezłożonym wadium, a należy zwrócić uwagę jaki jest cel tego oświadczenia.
Po co tak utrudniać sprawę i wypisywać w protokole?
a może ten wykonawca bez wadium to małżonek kogoś z komisji big_smile ?

13

Dya napisał/a:

Dziękuję za zainteresowanie i dyskusję.

Może gra nie jest warta świeczki i cały ten powiedzmy problem ale intryguje mnie uzasadnienie takiego postępowania  i nie przekonuje mnie stwierdzenie  w stylu "bo jest obowiązek i koniec"
Oświadczenie oczywiście składamy  zawsze ale z wyłączeniem zakresu z pkt. 2 w stosunku do wykonawcy, który nie złożył wadium i to piszemy w protokole z posiedzenia komisji i w protokole postępowania. My automatycznie nie składamy oświadczenia w zakresie wszystkich przesłanek, choć w zakresie czterech z nich jest to możliwe. Reasumując takie oświadczenie w dokumentacji postępowania będzie ale w protokołach adnotacja o ograniczonym zakresie oświadczenia w stosunku do tego wykonawcy.

Pozdrawiam serdecznie

Treść
1)    nie ubiegam się o udzielenie zamówienia;
2)    nie pozostaję w związku małżeńskim, w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa lub powinowactwa w linii bocznej do drugiego stopnia oraz nie jestem związany z tytułu przysposobienia, opieki lub kurateli z wykonawcą, jego zastępcą prawnym lub członkami organów zarządzających lub organów nadzorczych wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia;
3)    przed upływem 3 lat od dnia wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia nie pozostawałem w stosunku pracy lub zlecenia z wykonawcą i nie byłem członkiem organów zarządzających lub organów nadzorczych wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia;
4)    nie pozostaję z żadnym wykonawcą w takim stosunku prawnym lub faktycznym, że może to budzić uzasadnione wątpliwości co do mojej bezstronności;
5)    nie zostałem prawomocnie skazany za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych.
a dlaczego tylko 2 a 3 i 4 proszę o uzasadnienie

14

oczywiście 3 i 4 też ale jest to bez znaczenia bo to jeszcze bardziej podkreśla konieczność dokładnej weryfikacji np. KRS kto w zarządzie -  a więc badanie oferty !

Skoro nie udało mi się znaleźć podstawy prawnej do takiego działania, a widzę opinie wasze są jednoznaczne w tym zakresie, nie pozostaje mi nic innego tylko wrócić do tej reguły. Chciałabym jednak aby ktoś mnie przekonał.

Na marginesie drugi pytanie:

Podmiot trzeci udostępnia swoje zasoby w zakresie doświadczenia czy powinien:
1. złożyć oryginał swojego zobowiązania o oddania swoich zasobów w tym zakresie wykonawcy (wykonawca składając ofertę oczywiście nie parafuje takiego oświadczenia?)
2. Jeżeli składa dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia czy podmiot trzeci (udostępniający zasoby) sam je potwierdza za zgodność z oryginałem ?

15

2. zobowiązanie w oryginale podpisuje podmiot użyczający - jak Wykonawca zaparafuje przecież nic się nie stanie
3. Wykonawca w wykaz wpisuje np. realizacje podmiotu trzeciego z informacją ,że są one udostępnione , a kopie dokumentow potwierdzających poświadczone za zgodność z oryginałem przez wykonawcę

16

a co z zapisem par. 6 ust. 2 Rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów, jakie może żądać Zamawiający ..... ???

pomocy

17

mówimy o podmiocie trzecim udostępniającym a nie o wykonawcach ubiegających się wspólnie