1

Temat: Wykonawca nie stawił się podpisać umowę i nie wniósł zabezpieczenia

Witam,
nie wiem czy dobry dział, ale chodzi w sumie też o umowę, więc zapytam:
Wykonawca nie stawił się, w wyznaczonym terminie, w celu podpisania umowy i nie wniósł zabezpieczenia należytego wykonania umowy. Zgodnie z art. 94 ust 3 wybrano kolejną ofertę.
Moje pytanie brzmi, czy jest obowiązek wysłania zawiadomienia o wyborze - art. 92 (następnej oferty)  również do "pierwotnie najkorzystniejszego" Wykonawcy? Czy też od momentu niepodpisania umowy nie bierze on udziału w postępowaniu?

2

Odp: Wykonawca nie stawił się podpisać umowę i nie wniósł zabezpieczenia

Osobiście jestem za wysłaniem do wszystkich którzy ubiegali się o udzielenie zamówienia.

3

A wynika to z jakiegoś przepisy/wyroku? Chodzi mi w sumie o to jaki będzie efekt jeśli Wykonawca takiego pisma "niezwłocznie" nie otrzyma.

4

Tak jest, art 92

5

Nie chodzi o to... Po "pierwszym" wyborze poinformowani zostali wszyscy wykonawcy, zgodnie z 92. Chodzi o drugi wybór, gdy już minęły terminy na odwołania, gdy "pierwszy wykonawca" nie podpisał umowy i wybrano kolejnego. Czy po "drugim wyborze" informuje się wszystkich (tych wykluczonych i tego który nie podpisał umowy), bo w sumie już raz informacja o wyborze, po badaniu i ocenie ofert została przekazana.

6

Zgodnie z art. 94 ust 3 wybrano kolejną ofertę.  ze zwyklej przyzwoitości należy napisać pismo np. takiej treści :

Zamawiajacy informuje, że działając na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2010 nr 113 poz. 759 ze zm.) w związku z odmową zawarcia umowy przez Wykonawcę, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, wybrał ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert bez przeprowadzania ich ponownego badania i oceny, złożoną przez: XXX

za cenę ryczałtową brutto: XXX
i będzie to zgodne z ogłoszeniem które wyślesz do BZP o udzieleniu zamówienia

7

Gdzieś już widziałem taki zapis smile

8

prawa autorskie zastrzeżone

9

Mniej więcej o to chodziło smile Dzięki myszy smile

10

wink

11

Przetarg nieograniczony- 2 oferty, Najkorzystniejsza oferta wybrana . Wykonawca nie podpisał umowy. Czy wybierając następnego trzeba odczekać 5 dni na odwołania.
Został tylko jeden wykonawca-można  zastosować art.94 ust.2 pkt.1a

12

zamjelcz napisał/a:

Przetarg nieograniczony- 2 oferty, Najkorzystniejsza oferta wybrana . Wykonawca nie podpisał umowy. Czy wybierając następnego trzeba odczekać 5 dni na odwołania.
Został tylko jeden wykonawca-można  zastosować art.94 ust.2 pkt.1a

Nie musisz czekać 5 dni. Od razu dokonujesz ponownego wyboru.

13

Jest opinia na temat uchylania się od zawarcia umowy Informator UZP 9/2012