1

Temat: Dzielenie zamówienia?

Witam!
Jakiś czas temu przeprowadziliśmy w gminie przetarg na remont dachu budynku czynszowego o wartości 118 tyś. Teraz  wiemy, że musimy wykonać jeszcze 2 kolejne remonty dachów zupełnie osobnych budynków o wartości brutto 22 tyś i 39 tyś razem 61 tyś. Czy w takim wypadku, gdy pierwszy przetarg prowadzony był w oparciu o PZP zobowiązani jesteśmy do stosowania PZP również przy tych 2 dachach, których wartość każdego z osobna nie przekracza 14 tyś euro? Proszę o pomoc bo mam duże wątpliwości czy mogę wykonać je poza ustawą. A z kolei czy w przypadku gdybym miał do wyremontowania 3 różne dachy o wartości 30 tyś każdy to też PZP czy poza PZP?

2

Odp: Dzielenie zamówienia?

Jeżeli zamówienia zamierzacie wykonać w tym samym czasie to proponuję połączyć i dopuścić składanie ofert częściowych.

3

Popieram, ja podobny mam pogląd.

Jednocześnie nie wykluczone, że dacie radę obronić rozłączne potraktowanie budynków, zwłaszcza gdy roboty zrobią różni wykonawcy.

4

każdy obiekt budowlany można traktować oddzielnie

5

Myszy, niestety nie w każdym przypadku, czasami możesz mieć postawiony zarzut dzielenia zamówienia!!!

6

Słusznie!
Oto przykład (zmyślony): zamawiamy malowanie np. numerów na wszystkich domach w mieście - czy na każdym domu oddzielnie (???).

7

ostatnio gdy byłem na szkoleniu z G. Apexnet to było twierdzenie, że takie RB powinny być szacowane razem, lecz mogą być w udzielane częściach - nie ma tu zanaczenia, że oddzielne budynki.

8

Wszystko zależy od tego czy zamówienie jest wykonywane w tym samym czasie, ma to samo przeznaczenie, może wykonać jeden podmiot tym się trzeba kierować.

9

no mam w planie remonty dachów w wielkim mieście 100 szkołach - w jednym czasie bo w wakacje i robię jeden przetarg?     roll

10

Właśnie tak bym postąpił.

11

dla mnie albo jedno postępowanie z podziałem na części albo w częściach
zgodnie z 32.4 pzp

12

no to moje gratulacje 100 dokumentacji Marcel podeślij namiar  na siebie to mi zrobisz siwz w przyszłym roku sam spis dokumentacji z 50 stron

13

przepraszam ale chyba nie wiecie o czym piszecie

14

każdy robi jak uważa smile
ja bynajnmniej sądzę, że roboty te powinny być zsumowane i zrobione w częściach, jednym postępowaniu, czy z podziałem na części - byle jak - ale w trybie dla którego wartość sumy wszystkich daje próg właściwy dla każdego z ww.

15

a ja przetargi na roboty budowlane prowadzę od ................ roku i miałam tysiące kontroli NIK , UKS, US i innych i nikt mojego postępowania w tym temacie nie podważył
i jak kiedyś przytoczył Karolk ...............
orzeczenie Głównej Komisji Orzekającej za Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych, która stwierdziła że każda droga stanowi odrębny obiekt budowlany w rozumieniu przepisów prawa budowlanego i dlatego można przeprowadzać oddzielne postępowania dla każdej drogi.
Oto fragment uzasadanienia tego orzeczenia:
"W miejscowości W. odbyły się przetargi nieograniczone na wykonanie robót asfaltobetonowych na sześciu ulicach. Łączna wartość wszystkich zamówień wynosiła 284.337,62 zł, co zostało ustalone na podstawie kosztorysów inwestorskich. Na wykonanie robót zawarto sześć umów z wybranym wykonawcą, którym we wszystkich przypadkach była Spółdzielnia Kółek Rolniczych w W.
Prezydent Miasta W. obwiniony został o naruszenie dyscypliny finansów publicznych przez podział zamówienia na części.
Komisja Orzekająca I instancji uznała, że zlecenie wykonania robót na poszczególnych ulicach powinno nastąpić w ramach jednego postępowania przetargowego, w szczególności z uwagi na wartość kosztorysową robót przekraczającą łącznie próg ustawowy wiążący się z obostrzeniami formalnymi.
Główna Komisja Orzekająca postanowiła uniewinnić obwinionego od zarzutu naruszenia polegającego na dokonaniu podziału zamówienia publicznego z naruszeniem zakazu określonego w art. 3 ust. 2 ustawy o zamówieniach publicznych. Ustawa wprowadziła zasadę prowadzenia postępowania o zamówienie publiczne po wcześniejszym ustaleniu jego wartości szacunkowej zgodnie z wymogami art. 2 pkt 9 ustawy, to jest z należytą starannością. Zabronione ustawowo jest obniżanie wartości szacunkowej zamówienia lub  podział zamówień skutkujący obniżeniem wartości szacunkowej i w ten sposób obejście ustawy lub uniknięcie procedur zamówień publicznych bardziej sformalizowanych przy wysokich wartościach zamówienia. Zgodnie z przepisami Prawa zamówień publicznych ustalenie wartości szacunkowej z należytą starannością przy zamawianiu robót budowlanych polegać powinno na sporządzeniu kosztorysu inwestorskiego. Skoro więc wartość szacunkowa dla robót budowlanych, jak też zakres ustala się na podstawie kosztorysu inwestorskiego, a ten dokument sporządza się do odrębnych obiektów budowlanych, to tym samym zamówienia publiczne mają swoją odrębność i brak jest podstaw do ich łącznego zlecania we wspólnej procedurze przetargowej (orzeczenie GKO z dnia 11 kwietnia 2002 r. CCXV DF/GKO/Odw.-199/290/2001)".
to samo dotyczy każdego odrębnego obiektu budowlanego
oprocz fin. z Unii Informator UZP Nr 2/09
Amen

16

Jest wyrok jaki jest smile, ale zrozum że jak pisałem wyżej nie wszystkie r. budowlane należy robić oddzielnie, masz dwa budynki obok siebie i co?, w tym samym dniu ogłaszasz dwa odrębne postępowania, heh, bez przesady, wówczas robisz jedno postępowanie a szacunki łączysz i oczywiście oferty częściowe, do każdego zamówienia trzeba podejść indywidualnie a nie tylko sugerować się że każdy obiekt to oddzielne postępowanie.

17

tak robię oddzielnie bo jeden to szkoła a drugi więzienie leża obok siebie

18

myszy1953 napisał/a:

tak robię oddzielnie bo jeden to szkoła a drugi więzienie leża obok siebie

To powodzenia.

19

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?;696;zamowienia_publiczne_na_roboty_budowlane_realizowane_w_ramach_jednego_projektu_infrastrukturalnego_a_zakaz_dzielenia_zamowienia_na_czesci_w_prawie_krajowym_i_unijnym.html

20

Dla ustalenia czy w danym przypadku mamy do czynienia z jednym zamówieniem, czy też z odrębnymi zamówieniami należy posługiwać się takimi kryteriami jak tożsamość przedmiotowa zamówienia, tożsamość czasowa zamówienia i możliwość wykonania zamówienia przez jednego wykonawcę. W przypadku robót budowlanych spośród wskazanych kryteriów szczególne znaczenie należy przypisać tożsamości przedmiotowej. Pozostałe dwa kryteria będą miały charakter posiłkowy.

21

A wymiana pokrycia dachowego to nie tożsamość przedmiotowa?

22

dla mnie budowlańca nie to nie zupa pomidorowa, to m.in. zależy co kryjesz , na czym i czym
jałowa dyskusja jak masz dwa obiekty to można połączyć ale nie całe miasto ponadto napisałam w # 4 ,że można
ponadto zrób na 100 obiektów z podziałem na części siwz i zamieść na każdy z tych stu obiektów  projekt , siwz na stronie internetowej

23

Dobra, ja już nie mam nic do powiedzenia, róbta co chceta smile

24

wink walcz ze mną, nie poddawaj się

25

Już napisałem jak uważam smile, i tak chyba nie dasz się przekonać.