1

Temat: dokumnet na TSO

wezwałem wykonawcę do uzupełnienia dokumnetu polisy (załaczony do oferty kończył się przed TSO), w odpoweidzi Wykonawca załaczył mi do ofert polisę wystawioną jeden dzień po TSO oraz potwierdzenie opłacenia również w tym dniu.
Polisa pomimo, że wystawiona po TSO obejmuje okres ubezpieczenia od końca uprzedniej polisy (przed TSO).
Czy taki dokument jest ok. ?
Czy nie potwierdza warunku syt. ekonomicznej najpóźniej na dzień TSO ?

2

Odp: dokumnet na TSO

art. 26 ust. 3 Pzp mówi wyraźnie, że "złożone na wezwanie zamawiającego oświadczenia i dokumenty powinny potwierdzać spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postepowaniu (...) nie później niz w dniu, w którym upłynął termin (...) skłądania ofert". W mojej ocenie, nie ma znaczenia, że polisa obejmowała cały wymagany okres. Na dzień składania ofert wykonawca nie posiadał takiego ubezpieczenia, więc też nie spełniał warunków udziału w postępowaniu.

3

A ja bym polisę uznał, jest ciągłość ubezpieczenia.

4

ale polisa  wystawiona jest po TSO przez innego ubezpieczyciela i dodatkowo opłacona jest również po TSO (jeden dzień po) pomimo tego zachowana jest ciągłość ubezpieczenia.

5

Więc jak uważacie, do wykluczenia ? smile

6

Kurcze nie jest to taka jasna  i czysta sytuacja, dlatego bym uznał idąc na korzyść wykonawcy smile

7

OCZYWIŚCIE ŻE mARCEL MA RACJĘ - na dzeń składania ofert istnieje ochrona ubezpieczeniowa (przecież to jasno wynika z policy)

8

ale polisa jest opłacona po TSO smile czy to nie ma znaczenia ?

9

z # 1 " Czy nie potwierdza warunku syt. ekonomicznej najpóźniej na dzień TSO ?" dla mnie nie potwierdza sytuacji ekonomicznej , potwierdza tylko ,że Wykonawca miał środki na opłacenie polisy  i tyle dlatego tego nie żądam
ale na pewno są inne poglądy

10

Ja też tego nie żądam.

Przy okazji warto zauważyć, że jeżeli Wykonawca miał środki na opłacenie polisy, to jest dowód=potwierdzenie, że był dobrej w sytuacji ekonomicznej. Oto właśnie chodzi w przepisie. Wnioskowanie odwrotne niż u myszy1953.

11

no miał na składkę 2000 zeta - wiarygodny jak cholera przy robocie na 2 mln

12

Polisa jest do uznania bez gadania, ale niech and robi oczywiście jak uważa.

13

Marcel napisał/a:

Kurcze nie jest to taka jasna  i czysta sytuacja, dlatego bym uznał idąc na korzyść wykonawcy smile

Sam napisałeś j.w., a więc to nie jest tak jasna sprawa smile

14

Lecz coś trzeba w końcu wybrać, czy nie tak?

15

chyba się jednak zwrócę do naszych prawników smile
ale tak analizując to faktycznie pomimo tego że dokument wystawiony po TSO to wykonawca miał to ubezpieczenie przed TSO, a to że opłacił po TSO to też chyba nie jest aż tak istotne.
A może potraktować tą polisę jako inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej, wszak odnośnie "tych innych" dokumentów rozporządzenie nie mówi, że muszą być one opłacone.

16

Też tak można przyjąć, mam w pracy wyrok na ten "styl", jak nie zapomnę wink to jutro dam znać smile

17

Marcel napisał/a:

Też tak można przyjąć, mam w pracy wyrok na ten "styl", jak nie zapomnę wink to jutro dam znać smile

ok. dzięki
w takim razie do jutra smile

18

Marcel napisał/a:

Marcel przypominam się smile

19

Przykro mi and ten wyrok dotyczy wykupionej "świeżej" polisy która nie została jeszcze opłacona a wykonawca ma jeszcze czas na jej opłacenie.

20

podobnie jak myszy jestem przeciwna żądaniu polisy na potwierdzenie syt. ekonomicznej czy też fin. ale to inna sprawa - to nie chodzi o to czy ten W.miał te 2 tyś. dzisiaj czy wczoraj ale o to czy ten dokument gwarantuje ochronę na dzień składania ofert a jak widać gwarantuje

21

and1 napisał/a:

wezwałem wykonawcę do uzupełnienia dokumnetu polisy (załaczony do oferty kończył się przed TSO), w odpoweidzi Wykonawca załaczył mi do ofert polisę wystawioną jeden dzień po TSO oraz potwierdzenie opłacenia również w tym dniu.
Polisa pomimo, że wystawiona po TSO obejmuje okres ubezpieczenia od końca uprzedniej polisy (przed TSO).

and po ci te polisy. Daj sobie spokój i będziesz lepiej spał.

22

nina napisał/a:
and1 napisał/a:

and po ci te polisy. Daj sobie spokój i będziesz lepiej spał.

żebym ja miał władzę... smile
wiesz o co chodzi smile

23

Marcel napisał/a:

Przykro mi and ten wyrok dotyczy wykupionej "świeżej" polisy która nie została jeszcze opłacona a wykonawca ma jeszcze czas na jej opłacenie.

Marcel jak możesz to podrzuć sygnatrukę, będzie na przyszłość smile

24

podbijam post bo gdzieś uciekł smile

25 (edytowany przez Marcel 2011-10-05 16:19:43)

KIO/KU 108/10
,,wykonawca jest ubezpieczony? (§ 1 ust. 1 pkt 10 rozporządzenia). Zauważyć również trzeba, że fakt zawarcia ważnej umowy ubezpieczeniowej może potwierdzać również polisa jeszcze ,,nieopłacona? (zgodnie z art. 813 § 2 Kodeksu cywilnego, można zapłacić składkę ubezpieczeniową w ciągu 14 dni od doręczenia polisy, zgodnie z art. 814 § 2 Kodeksu cywilnego, ubezpieczyciel może ponosić odpowiedzialność jeszcze przed uiszczeniem składki - a więc można dysponować polisą ważną, lecz jeszcze nieopłaconą) ? w świetle obowiązujących przepisów, nie ma przeszkód, aby taką polisę uznać za ,,inny dokument, potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony?, o którym mowa w rozporządzeniu.