Temat: czy stosować ustawę pzp
będąc w konsorcjum musimy zamówić sprzęt za granicą naszego kraju, płacić będzie lider (taka informacja będzie na fakturze) czy my musimy stosować pzp?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → czy stosować ustawę pzp
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
będąc w konsorcjum musimy zamówić sprzęt za granicą naszego kraju, płacić będzie lider (taka informacja będzie na fakturze) czy my musimy stosować pzp?
Jeśli środki publiczne - to tak art. 3
Lider nie jest zobligowany w żaden sposób do stosowania Pzp, nie wydatkuje środków publicznych
Dokładnie, pytanie nie jest jasne i nie wiadomo jaki to podmiot.
Tu nie jest istotny lider, ale czy i w jakim stopniu będą zaangażowane w istotnym stopniu środki publiczne, innym słowy - czy poszczególni członkowie konsorcjum muszą stosować Pzp.
Jeszcze raz:
jesteśmy w konsorcjum z firmą, która nie musi stosować Pzp - firma zagraniczna i która równocześnie jest liderem.
Zamawiamy urządzenie za granicą - my fizycznie za to nie płacimy, na fakturze będzie wskazane, że płatnikiem jest ww. firma.
Czy przy takim zamówieniu musimy zastosować Pzp.
(my należymy do podmiotów, które muszą organzawać przetargi)
Pilnujcie przede wszystkim swojego interesu. Jeśli Wy nie musicie, to... nie musicie.
no nie, my ogólnie jako instytucja wydatkująca środki publiczne to stosujemy, Pzp. Chodzi konkretnie o przypadek, gdzie będziemy zamawiać a nie płacić, czyli nie będzie faktycznie wadatkowania pieniędzy - stosować ustawę Pzp czy nie/
stosować ustawę Pzp czy nie/
Nie.
Jeśli Wy nie zapłacicie nic, to Marcel ma rację.
Końcowe odpowiedzi bardzo mi się podobają - wielkie dzięki za upewnienie mnie w mojej teorii. Pozdrawiam i miłego końca tygodnia
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc