1

Temat: uzupełnić czy odrzucić

wykonawca załączył nieaktualny odpis z KRS, ofertę podpisał "zygzakiem" obok postawił pieczątkę firmy bezimienną. Tylko jedno oświadczenie jest podpisane  imieniem i nazwiskiem osoby która nie jest umocowana do podpisywania w KRS - nieaktualnym.
Co zrobić
1. poprosić o uzupełnienie,
2. odrzucić i uznać że oferta nie jest podpisana.
3. Co jak uzupełni aktualny KRS a okaże się że ten który podpisał się na tym jednym oświadczeniu nie jest umocowany?

To oświadczenie jest podpisane z datą 27.07.2011 a otwarcie ofert było dziś.

2

Odp: uzupełnić czy odrzucić

1.nie poprosić tylko wezwać !
2. wezwać do uzupełnienia KRS z uwagą ,że jeżeli oferta jest podpisana przez osobę nieupełnomocnioną o pełnomocnictwo
3.wezwać do uzupełnienia oświadczenia

3

trudno radzić jeżeli się nie widzi dokumentów z uwagą o KRS nie wzywasz do aktualnego tylko do wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert

4

Jeżeli KRS jest nieaktualny wzywasz o aktualny, jeżeli przyśle  ważny jednak podpisany przez osobę nieumocowaną wzywasz do pełnomocnictwa.

5

Marcel napisał/a:

Jeżeli KRS jest nieaktualny wzywasz o aktualny, jeżeli przyśle  ważny jednak podpisany przez osobę nieumocowaną wzywasz do pełnomocnictwa.

Marcel nie możesz kwestionować aktualności KRS jest on tylko wystawiony przed terminem ............ zgodnie z rozporządzeniem

6

Niektualny, czyli jaki?, po dacie czy aktualny lecz nie zawierający zmian jakie zaszły w firmie?

7

a to że oprócz jednego oświadczenia, na pozostałych dokumentach nie ma nigdzie imienia i nazwiska tego człowieka nie przesądza o tym że należy ofertę odrzucić??? Przecież jakby był najtańszy to bym nie wiedziała kogo wpisać do umowy?
Mogę poprosić o KRS tylko co to dalej zmieni ?

8

Poczytaj tu: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=8551

9

Drogi Marcelu wzywasz do uzupełnienia KRS ponieważ dołączony do oferty nie spełnia wymogu zawartego w  rozporządzeniu tj. wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert i nie masz prawa sądzić ,że ten dołączony do oferty jest NIEAKTUALNY
# 7 nie rozumiem

10

Ja już się nie wypowiadam, dla mnie pytanie jest mało zrozumiałe,.

11

Ola 2003 chcesz  poradyto  napisz po ludzku bo jak Marcel nie rozumie to ja też oczywiście nie wycofuję się z tego co napisałam powyże jamen

12

A może KRS jest aktualny ale nie ma w nim zmian może żądać szczegółowego

13

Możesz wezwać o wyjaśnienie i w tym samym piśmie napisz, że jeżeli nie udzieli wyjaśnień to będziesz zmuszona go wezwać do uzupełnienia KRS. Zazwyczaj przysyłają wyjaśnienia z wykazem z KRS szczegółowym.

14

chybione jak nie wyjaśni nie ma bata

15

ja to przerabiałam z bankami  kilka razy  i przechodziło.

16

wyjaśniać można do woli a wezwać do uzupełnienia  tylko raz

17

nie bardzo rozumiem wzywam do wyjaśnienia - nie wyjaśnia ponownie wzywam do wyjaśnienia i nic i tak przepraszam do usranej .............

18

moim zdaniem wzywam jednocześnie do wyjaśnienia lub uzupełnienia bo inaczej 30 dni nie starczy

19

starczy starczy i skutkuje smile

20

KRS jest z 27.07.2009r. W KRS jest umocowana kobieta do podpisywania dokumentów, a jeden dokument - to oświadczenie podpisał facet. Ja wiem że mogę poprosić o uzupełnienie KRS, tylko czy oferta podpisana zygzakiem na której nie ma nigdzie imienia i nazwiska człowieka ją składającego jest wystarczająca???? to mnie bardziej nurtuje, bo po co prosić o aktualny KRS jak może powinnam odrzucić!!!

21

Po pierwsze KRS jest nieaktualny, dawno wystawiony bo w 2009r., a więc nie wiadomo kto jest umocowany do składania oświadczeń i dokumentów, dlatego też w pierwszej kolejności należy wezwać do uzupełnienia KRS po czym jeżeli zostanie uzupełniony stwierdzić kto może podpisywać, w międzyczasie jeżeli Te "zygzaki"(podpisy), są niejasne i nie idzie po podpisie zidentyfikować podpisującego wezwać do łożenia wyjaśnień, po tych czynnościach można działać dalej.

22

ola2003 napisał/a:

... czy oferta podpisana zygzakiem na której nie ma nigdzie imienia i nazwiska człowieka ją składającego jest wystarczająca???? to mnie bardziej nurtuje, bo po co prosić o aktualny KRS jak może powinnam odrzucić!!!

Otóż to, to sprawa zasadnicza, ale nie chodzi o brak nazwiska, ale o nieczytelny podpis na ofercie, czy tak podpisana oferta jest w ogóle ofertą. Póki tego nie rozstrzygnie się, próżne są dyskusje o załącznikach i KRS.

Polecam lekturę m.in. postu #2  z wątku http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6351. Pogląd tam zawarty tolerancyjny, bo z zasady podpis w odróżnieniu od parafy powinien być w miarę czytelny i umożliwiać odczytanie przynajmniej kawałek nazwiska. 
W związku z tym proponuję:
1) zażądać wyjaśnienia kto podpisał ofertę, najlepiej by odpowiednie wiarygodne oświadczenie złożył autor podpisu
2) zażądać uzupełnienia poprawnych dokumentów (zdaje się chodziło jedynie o KRS)
3) po otrzymaniu wyjaśnień i uzupełnień przeanalizować je ponownie i na tej podstawie podjąć dalsze kroki, przy czym żądania kolejnych wyjaśnień nie są wykluczone (w przeciwieństwie do uzupełnień).

23

jeszcze jedno pytanie: czy jak uzupełni KRS i z niego nie będzie wynikać że ten człowiek jest umocowany do podpisania oferty to mogę później poprosić o pełnomocnictwo?

24

Jak najbardziej Tak!