1

Temat: brak wykazu robót budowlanych

Sytuacja wyglada tak :
1. Wykonawca niedołączył do oferty wymaganego wykazu robót budowlanych
2. Złożył natomiast referencje, z których jasno wynika ,że spełnia wymagany przez Zamawiajacego warunek posiadania wiedzy i doświadczenia

Pytanie : Czy zamawiający ma wezwać Wykonawcę o uzupełnienie oferty o ww. wykaz robót , czy nie bo z treści dokumentów wynika ,że warunek postawiony przez Zamawiającego spełnia

Jeden z członków komisji upiera się aby wezwać do uzupełnienia  - proszę o szybką pomoc najlepiej popartą wyrokiem

2

Odp: brak wykazu robót budowlanych

Wyrokiem nie dysponuję, lecz jak wykaz wymagany to bym żądał uzupełnienia.

3

Jak się upiera, to możecie zażądać, a jeszcze lepiej zatelefonować przed i przekonać, by się nie denerwował, tylko pomógł sprawie.

Jednak mnie też wydaje się to przesadne, jeżeli wszelkie potrzebne dane już są, czyli treść jest ale jakby w niewłaściwej formie. Z powodu formy nie można obecnie wszczynać awantury typu odrzucenie czy wykluczenie.

4

a ja kiedyś miałem taką sytuację:

wymagałem wykazy dostaw z dokumentami (np. referencje) potwierdzającymi ich należyte wykonanie.
Wykonawca złożył ofertę z dostawami, które kiedyś dla nas robił bez referencji,
czy jest sens wezwać do uzupełnienia skoro robił to dla nas i wiemy, że było ok. ???

5

hubal napisał/a:

Jak się upiera, to możecie zażądać, a jeszcze lepiej zatelefonować przed i przekonać, by się nie denerwował, tylko pomógł sprawie.

Jednak mnie też wydaje się to przesadne, jeżeli wszelkie potrzebne dane już są, czyli treść jest ale jakby w niewłaściwej formie. Z powodu formy nie można obecnie wszczynać awantury typu odrzucenie czy wykluczenie.

Otoż to wykaz był wymagany  ale  jak sformułować wezwanie do uzupelnienia przecież muszę umieścić ",że jak nie uzupelni to zostanie wykluczony "
- a na jakiej podstawie jak z treści oferty wynika dokładnie co zrobił , dla kogo, jak zrobił , za ile i kiedy .

6 (edytowany przez Marcel 2011-09-30 12:24:16)

Faktycznie wezwanie jest bez sensu, jednak zgodnie z naszą kochaną ustawą należało by wezwać.

7

Marcel napisał/a:

Faktycznie wezwanie jest bez sensu, jednak zgodnie z naszą kochaną ustawą należało by wezwać.

Właśnie myszy podobna sytuacja, żądałam wykazu i na potwierdzenie również dokumentów np. referencji, wykonawca złożył tylko referencje mnie to wystarczył bo wszystko było. Po roku kontrola i co jajo bo pan z klapkami wytykał, że skoro wymagałam wykazu to powinnam wezwać do uzupełnienia. Ile się mu natłumaczyłam, że wszystko pisze w referencjach a wykaz w tym przypadku to tylko potwierdzenie i przepisanie tego co jest w referencji. Dał się przekonać ale czytał czy wszystko co chciałam w wykazie jest w referencji. Wykonaj tel smile

8

Dokładnie tak jest, kontrola widzi  ustawę typowo literalnie.

9

wezwałam do uzupełnienia tylko się zastanawiam co będzie jak nie uzupełni

10

wrezwałam wbrem swojemu pogladowi

11

będzie dobrze smile

12

będzie bo dzwonił    smile