Temat: Art 26.2b - pytanko
Czy żądacie uzupełnienia oferty (brak w ofercie) o pisemne zobowiązanie podmiotu jeśli wyk. polega na osobie zdolnej do wyk. przedmiotu zamówienia na zasadzie np. umowy zlecenia (tak zostało wymienione w wykazie osób)?.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Art 26.2b - pytanko
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy żądacie uzupełnienia oferty (brak w ofercie) o pisemne zobowiązanie podmiotu jeśli wyk. polega na osobie zdolnej do wyk. przedmiotu zamówienia na zasadzie np. umowy zlecenia (tak zostało wymienione w wykazie osób)?.
nie - osoba na umowie zleceniu nie jest podmiotem trzecim.
Umowa zlecenie = dysponowanie bezpośrednie.
Czyli bbg - nie żąda - Marcel - żąda - rozumiem
Przy dysponowaniu pośrednim się żąda dokumentu, o ile rozumiem Marcel nie żąda.
Przy dysponowaniu pośrednim się żąda dokumentu, o ile rozumiem Marcel nie żąda.
Ok. rozumiem. Co wiec wg Was jest dysponowaniem pośrednim ??
np. inna firma udostępnia swojego pracownika, czyli nasz wykonawca z pracownikiem ma kontakt pośredni, bardzo rzadko będziemy mieć z tym do czynienia bo firmy raczej bezpośrednio kontaktują się z osobami fizycznymi, z konkretnym człowiekiem.
Oczywiście że nie żądam, dlaczego ma być inaczej, napisano w wykazie umowa zlecenie, lub inna cywilno-prawna do dysponuje a nie będzie dysponował, temat wałkowany już wielokrotnie.
Nie wiem skąd się wzięło to dysponowanie bezpośrednie czy też pośrednie - skoro jest umowa zlecenia - to jest właśnie potencjał innego podmiotu niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków - a nie ma zobowiązania to jest do uzupełnienia nawet jeśli nie ma takiego dokumentu w rozporządzeniu o dokumentach. Potwierdza to zdanie drugie ust. 2b.
jakiego innego podmiotu - skoro stosunek prawny (zlecenie) wiąże wykonawcę bezpośrednio z "zasobem" a nie z innym podmiotem.
Osoba będąca na zleceniu podlega bezpośrednio pod Wykonawcę a nie pod inna firmę.
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1020
Ok dzięki
No tak - teraz wiem skąd to się wzięło - jak zwykle UZP - bezpośrednio , pośrednio - ech.... dajcie spokój
Tak, tak, UZP ma swoją opinię ale póki co mnie ona pasuje i jest potwierdzana przez organy kontrolne
Nie wiem skąd się wzięło to dysponowanie bezpośrednie czy też pośrednie -
potem znów
- teraz wiem skąd to się wzięło - jak zwykle UZP - bezpośrednio , pośrednio -
Niby zgadza się, ale jakby nadal nie rozumie istoty materii.
To może inaczej: istota nie polega na rozróżnianiu relacji bezpośrednio czy pośrednio, ani uznawaniu poglądu UZP, lecz raczej jak pisze BBG:
jakiego innego podmiotu
- czyli nie ma tu podmiotu, który zobowiązuje się dostarczyć wykonawcy potrzebną osobę i nie należy się doszukiwać ani domagać takiego podmiotu, jedynie jest człowiek, którego angażuje nasz wykonawca (forma tu nieistotna). Człowiek jak każdy jest z zasady WOLNY, więc potencjalnie wolny także od jekiegokolwiek podmiotu trzeciego. Sam także nie jest podmiotem, o jaki chodzi w ustawie.
podmioty do pracy -wstawać - dzień dobry!
Hubal - lepiej bym tego nie wyjaśniła. Dokładnie o to mi chodziło.
Dzień dobry
Dobry ! . A tak naprawdę to po co nam wiedzieć na jakiej podstawie on jest zatrudniany. Bezpośrednio, pośrednio, zlecenia, dzieło, użyczany, po cho..... nam to wiedzieć pytam ?. Wystarczy przecie jak wpisze się imię i nazwisko człowieka (jak hubal) oraz numer i data uprawnień. Koniec i kropka.
stwierdzenie i pytanie dobre tylko adresat nie ten
... - a nie ma zobowiązania to jest do uzupełnienia nawet jeśli nie ma takiego dokumentu w rozporządzeniu o dokumentach.
jeśli nie ma to nie wolno żądać...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc