1

Temat: zdolność kredytowa

Witam, mam problem. Ogłosiliśmy przetarg z umową na trzy lata. Jednakże w SIWZ zastrzegliśmy że  w pierwszym roku jesteśmy w stanie zapłacić nie więcej niż  415 tys. zł. w drugim nie więcej niż 525 tys zł., a w trzecim pozostałą kwote wynikającą z oferty. Oferta, która mnie dręczy opiewa na ponad 2 250 tys.
Bank w którym oferent ma rachunek wystawił info. że posiada on zdolność kredytową na 500 tys. zł.
Czy jest to podstawą żeby odrzucić ofertę? jak myślicie? Proszę o wasze opinie...
pozdrawiam!

2

Odp: zdolność kredytowa

Myślimy, że jak sie nie postawiło warunku dotyczącego zdolności kredytowej to nie można wykonawcy nic zarzucić, bo podejrzewamy że taka sytuacja ma miejsce u Ciebie wink

3

Jak wyżej  smile.

4

cytac ze SWIZ:
"W celu potwierdzenia, że wykonawca znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapeniającej wykonanie zamówienia, zamawiający żąda następujących dokumentów:

1. Informacji banku, w którym wykonawca posiada rachunek potwierdzającej wysokość posiadanych środków finansowych lub zdolność kredytową wykonawcy na wykonanie zadania wystawionej nie wcześniej niż trzy msc. przed upływem składania ofert"

No i jak w takiej sytuacji postąpić?

5

tak jak myślałem: nie ma warunku, zostawić wykonawce w spokoju

6

Pytanie z innej beczki: Czw/ó/u/reczka???   roll   big_smile

7

Czureczka, czwureczka:-)
bo ja nie jestem zwykłą 4-czką:-D

8

Jeszcze jedno pytanko!
ten sam wykonawca złożył zaśiadczenie o wpisie do ewid. działalności gosp. z dn. 07.01.2007r. a otwarcie ofert było 27.01.2007r.
Wg SIWZ powinno być wystawione nie wcześniej niż 6 msc. przed upływem składania ofert.

ODRZUCAMY???

9

czwureczka napisał/a:

07.01.2007r. a otwarcie ofert było 27.01.2007r.

Jestes pewny/a tego co piszesz?

10

sorka,
Otwarcie było wczoraj czyli 27.06.2007r.

no więc jak? wink

11

Wg mojej matematyki 6 miesiecy liczone od 7 stycznia sprawia że dokument ma jakieś 2 tygodnie ważności jeszcze, a skoro otwarcie 27.06 to dokument z końcówki grudnia 2006 też byłby ok ale może sie nie znam... wink

12

znasz sie Marko - bo mi też tak wychodzi,no chyba ze nie umiemy liczyć:)

13

A przy załozeniu nawet, że miałabys 4-reczko nieaktualny odpis z EDG to trzeba poczytać najpierw art. 26 ust. 3 zanim podejmiesz decyzję, czy oferte odrzucić.