1

Temat: Umowa a cena jednostkowa

Witam mam takie pytanko. Mam zamiar udzielić zamówienia na usługę odśnieżania. Moje pytanie czy w umowie może być tylko cena jednostkowa np 1/h odśnieżania (bez ceny za wszystko). Czy musi być powiedzmy 670 godzin x stawka wykonawcy za 1/h co daje pewną kwotę. I rozliczamy czyli minusujemy  ilość godzin od kwoty za całość aż do wyczerpania całości? Dawniej we formularzu wystarczyła mi stawka godzinowa. Ale teraz ponoć Umowa musu mieć kwotę za całość. I drugie pytanie jak będziemy minusować od całości czy termin zakończenie umowy może być dzień wyczerpania środków z umowy.

2

Odp: Umowa a cena jednostkowa

Sama stawka to raczej za mało, wykonawca powinien mieć jaką orientację co do zakresu, chyba wiadomo dlaczego, jako strona umowy powinna także mieć jakąś gwarancję minimalnej zapłaty.
Z drugiej strony nie zgodzę się z poglądem, że zakres i wynagrodzenie muszą być sztywno określone. Postarajmy się uelastycznić na ile się da - z poszanowaniem interesów drugiej strony. A uzależnianie terminu od kwoty to już graniczy z absurdem.

3

Kwota powinna zostać podana za całość celem porównania złożonych ofert i to będzie w SIWZ dobrze zaznaczyć, natomiast i tak dla was najważniejsza będzie cena jednostkowa a rozliczenia odbywać się będą według faktycznie wykonanych roboczo godzin.

4

Marcel napisał/a:

Kwota powinna zostać podana za całość celem porównania złożonych ofert i to będzie w SIWZ dobrze zaznaczyć, natomiast i tak dla was najważniejsza będzie cena jednostkowa a rozliczenia odbywać się będą według faktycznie wykonanych roboczo godzin.

ok ale jak wpiszemy cenę za całość w umowę i rozliczać będziemy roboczo godzinami to jak sypnie więcej lub mniej to albo przekroczy tą kwotę albo ulegnie zmniejszeniu ta kwota. Załóżmy że sypnie konkretnie  i będzie więcej roboczogodzin, umowa będzie do 31 marca a kasy braknie w styczniu i co w takiej sytuacji. Kiedy będzie koniec umowy?

5

W ofercie: cena jednostkowa oraz cena za całość. Do porównania: cena za całość.

W umowie: cena jednostkowa oraz cena za całość. Sposób rozliczenia: rozliczenia odbywać się będą według faktycznie wykonanych roboczo godzin. Umowa zawarta "do dnia" i "do "kwoty" - w zależności od tego co nastąpi wcześniej.

6

Ja bym w umowie pozostawił termin np. do 15.04 a jesli "wyjdą" pieniądze i nie będziecie już ich napewno mieli to po prostu nie będziesz zlecać odsnieżania.

7

... bardzo proste. Ale to za mało z punktu widzenia wykonawcy.

8

akurat w tym wypadku są to specyficzne usługi i Zamawiający nie ma wpływu na opady śniegu ....

9

a taki zapis , nie wiem czy się spodoba
WYNAGRODZENIE
1.    Za wykonanie przedmiotu Umowy Strony ustalają wynagrodzenie orientacyjne w wysokości brutto: ?????? złotych (słownie: ????????.), obliczone jako suma iloczynów przewidywanych do wykonania jednostkowych usług objętych przedmiotem Umowy, określonych w § 1 ust. 1 Umowy oraz jednostkowych cen tych usług, określonych w ust. 2 niniejszego paragrafu.
2.    Strony ustalają następujące jednostkowe ceny ryczałtowe dla poszczególnych usług, objętych przedmiotem Umowy, określonych w § 1 ust. 1 Umowy:
1)    za wykonanie obowiązków objętych przedmiotem Umowy określonych w §1 ust. 1 pkt. 1 - ???????? zł/miesiąc,
2)    za wykonanie obowiązków objętych przedmiotem Umowy określonych w §1 ust. 1 pkt. 2a - ???????? zł/miesiąc,
3)    za wykonanie obowiązków objętych przedmiotem Umowy określonych w §1 ust. 1 pkt. 2b i c - ???????? zł/miesiąc,
4)    za wykonanie obowiązków objętych przedmiotem Umowy określonych w §1 ust. 1 pkt. 3:
- za jednokrotne odśnieżanie parkingu i drogi dojazdowej (w pryzmy) - ?????.. zł,
- za jednokrotne posypywanie parkingu i drogi dojazdowej piaskiem - ???? zł,
- za jednokrotne posypywanie parkingu i drogi dojazdowej solą - ???? zł,
- za jednokrotny wywóz śniegu z terenu parkingu i drogi dojazdowej - ??? zł,
- za jednokrotne odśnieżanie dachu - ??? zł,
- za jednokrotne usuwanie sopli z dachu, parapetów i innych elementów elewacji   budynku - ??? zł,
3.    Wysokość ostatecznego wynagrodzenia brutto za wykonanie przedmiotu Umowy stanowić będzie sumę iloczynów faktycznie wykonanych w okresie obowiązywania Umowy usług objętych przedmiotem Umowy, określonych § 1 ust. 1 Umowy, oraz jednostkowych cen tych usług, określonych w ust. 2 niniejszego paragrafu, przy czym wysokość tego wynagrodzenia nie przekroczy kwoty ???. zł brutto.
4.    Strony zgodnie ustalają, iż w przypadku zmniejszenia zakresu wykonanych usług określonych w § 1 ust. 1 pkt. 2a Umowy, wynagrodzenie dla tych usług zostanie odpowiednio pomniejszone o wartość usług, o które pomniejszono zakres usługi. Wartość tych usług zostanie wyliczona na podstawie iloczynu ilości powierzchni pomieszczeń dla której nie wykonano usługi sprzątania budynku i ceny jednostkowej ???? zł/m2.
5.    Ceny jednostkowe określone w ust. 2 nie mogą ulec zwiększeniu w okresie obowiązywania Umowy.
6.    W przypadku, gdy wysokość wynagrodzenia ostatecznego, o którym mowa w ust. 3 niniejszego paragrafu, okaże się niższa niż wynagrodzenie orientacyjne, o którym mowa w ust. 1 niniejszego paragrafu, Wykonawcy nie będą z tego tytułu przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego.

10

Dokładnie zapis jak podał Miras wystarczający, tak samo piszemy.

11

Dzięki wszystkim za pomoc zrobiłam jak pisał Miras bo miałam już podobnie umowę skonstruowaną.  Zapisy myszy też mi się przydały.
Mam jeszcze jedno pytanie czy dopuszczalne jest zapis , iż "wykonawca nie może rozwiązać umowy  w czasie trwania sezonu zimowego.