1

Temat: siwz a podpisana umowa?

mam do Was pytanko:
zawsze mam zapis w umowie:
"Przedmiotem umowy jest ....................., zgodnie ze złożoną ofertą i specyfikacją istotnych warunków zamówienia".

czy bez takiego zapisu po podpisaniu umowy, zapisy z siwz są nadal obowiązujące i "połączone" z umową ? z czego to wynika?
i czy trzeba zawsze stosować powyższy zapis? dla mnie nie jest to konieczne, ale jak to porządnie argumentować?

2

Odp: siwz a podpisana umowa?

Stosownie do rozstrzygnięcia przetargu nieograniczonego dla zadania inwestycyjnego p.n. ?Remont dachu budynku Przedszkola nr ..................................? w wyniku którego jako najkorzystniejsza wybrana została oferta Wykonawcy oraz na podstawie:
1.    ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz. U. z 2010r. nr 113 poz. 759 ze zm.), zwaną dalej ustawą Pzp,
2.    dokumentacji przetargowej, tj. SIWZ wraz z dokumentacją projektową i specyfikacją techniczną wykonania i odbioru robót,
3.    oferty Wykonawcy,
strony zawierają umowę, zwaną w dalszej części Umową, następującej treści:
taki zapis stosuję

3

ok, dziękuję smile
ale czy musi on być zawsze w umowie, jeśli są jeszcze jakieś drobne zapisy w siwz itd.?

4

§ 13
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
1.    Ewentualne spory wynikłe z niniejszej Umowy rozstrzygane będą przez rzeczowo właściwy sąd dla siedziby Zamawiającego.
2.    Zmiany Umowy wymagają zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności.
3.    Wykonawca może przenieść prawa wynikające z Umowy, w szczególności wierzytelność o zapłatę wynagrodzenia, na osobę trzecią wyłącznie po uzyskaniu pisemnej zgody Zamawiającego.
4.    W sprawach nieuregulowanych w niniejszej Umowie, będą miały zastosowanie przepisy ustawy Pzp, Kodeksu cywilnego oraz inne odpowiednie przepisy prawa.
5.    Umowę sporządzono w trzech (3) jednobrzmiących egzemplarzach, z których 2 egz. otrzymuje Zamawiający, a 1 egz. Wykonawca.
6.    Integralną część niniejszej Umowy stanowią:
1)    dokumentacja przetargowa, w tym dokumentacja projektowa,
2)    oferta Wykonawcy,
3)    załączniki:
a)    załącznik nr 1 ? ?Harmonogram rzeczowo-finansowy?,
b)    załącznik nr 2 ? ?Tabela elementów scalonych?,
c)    załącznik nr 3 ? ?Zakres rzeczowo-finansowy robót budowlanych realizowanych przez podwykonawców? .
tak wygląda koncowy paragraf

5

Ja wolę wszystko w umowie, umowy trafiają do różnych działów. Tam nie ma dostępu do specyfikacji, więc opierają się tylko na umowie.
Zapis z SIWZ nie musi być w umowie, ale tak jest praktyczniej.

6

Jakieś powiązanie umowy z przetargiem powinno być, tak na wszelki wypadek, ale bez tego umowa jest niewątpliwie ważna i jakoś da się wyegzekwować takie powiązanie, ot choćby na mocy art.140.1.

Można alternatywnie zastosować różne inne zapisy niż wyżej przytoczone i niekoniecznie wszystkie razem. Na przykład - ?Integralnymi elementami umowy są załączniki : 1)  SIWZ 2) oferta Wykonawcy ...?

7

u nas wszystko co dotyczy postępowania jest w systemie wewnętrznym więc każdy może korzystać
a przepisywanie siwz do umowy uważam za zbędne bo w siwz nie ma tego co jest np. w stwior itd. i mniej się pisze tym mniej się popełnia błędów 
a dokumenty tworzone dla potrzeb postępowania czemuś mają służyć

8

U nas niestety takiego systemu nie ma, więc potrzeby inne. Ja nie robię budowlanki - nie mam stwior, zapisy siwz to potrzebne minimum, a to nie zajmuje w umowie dużo miejsca.
Kolejny przykład sytuacji gdzie jest kilka możliwości i oby każdy robił jak mu najwygodniej i najpraktyczniej.

9

oczywiście     smile ale my duża jednostka inwestycje dla b. dużej gminy

10

hubal napisał/a:

Jakieś powiązanie umowy z przetargiem powinno być, tak na wszelki wypadek, ale bez tego umowa jest niewątpliwie ważna i jakoś da się wyegzekwować takie powiązanie, ot choćby na mocy art.140.1.

rzeczywiście nie widziałem art. 140.1. na pewno jest pomocny w tej kwestii.
dziękuje Wam za dyskusję i pomoc smile !