1

Temat: Zobowiązanie podmiotu trzeciego

Czy Zobowiązanie o udostępnienie potencjału od podmiotu trzeciego może być w formie kopii poświadczonej za zgodność przez wykonawcę - bo takie załączył mi wykonawca do oferty.

2

Odp: Zobowiązanie podmiotu trzeciego

w formie pisemnej czyli w oryginale

3

oryginał

4

j.w. dlatego, że dotyczy to konkretnej oferty - rozumiem, że w treści pisze nazwa?

5

Zależy jaka treść, a kopia potwierdzona "za zgodność" to nie forma pisemna smile ?

6

... zależy przez kogo potwierdzona smile

7

MIRAS napisał/a:

tzn? co masz na myśli bo jestem bardzo ciekaw smile

8

przez notariusza

9

dokładnie - oryginał albo kopia notarialnie potwierdzona za zgodność z oryginałem.

10

Z tym się nie zgodzę że notarialnie, wystarczy kopia potwierdzona za zgodność przez wykonawcę, a obszerny temat znajduje się w wrześniowym vadamecum zamówień publicznych.

11

Izba dokonując oceny materiału dowodowego w sprawie i podejmując rozstrzygnięcie w przedmiocie tego zarzutu uznała, że przeprowadzenie tego dowodu w sprawie - z oględzin dokumentu - i ustalenie, czy mamy do czynienia z oryginalnym dokumentem oświadczenia opatrzonym własnoręcznym podpisem Pana Jana S., czy też z wykonaną technicznie kserokopią tego dokumentu, pozostaje bez wpływu na decyzję Izby co do uwzględniania, bądź oddalenia przywołanego na wstępnie zarzutu odwołania. Izba uznała bowiem, że w tym przypadku Zamawiający nie miał prawa w oparciu o obowiązujące przepisy prawa, w tym w szczególności art. 26 ust. 2b ustawy p.z.p. do żądania uzupełnienia pisemnego zobowiązania od Pana Jana S. o udostępnieniu potencjału tej osoby na okres realizacji zamówienia. Izba generalnie podziela stanowisko Zamawiającego, że w przypadku korzystania przez danego wykonawcę w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego z potencjału podmiotu trzeciego konieczne jest przedłożenie Zamawiającemu pisemnego zobowiązania tego podmiotu do udostępniania potencjału podmiotu trzeciego, a nie kopii takiego dokumentu.
Powyższe - zdaniem Izby - wprost wynika z dyspozycji art. 26 ust. 2b ustawy p.z.p., który jako przepis szczególny wyklucza w tym zakresie zastosowanie generalnej normy przewidzianej w § 6 rozporządzenia w sprawie dokumentów, która daje wykonawcom możliwość przedkładania Zamawiającemu w postępowaniu dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu w formie kopii odpowiednio poświadczonej. Art. 26 ust. 2b ustawy p.z.p. przewiduje, że dla szczególnego dokumentu, jakim jest zobowiązanie podmiotu trzeciego, przedkładanego także na potwierdzenie spełniania warunków podmiotowych w postępowaniu, ale odnoszącego się do możliwości wykazania spełniania tych warunków przy pomocy podmiotu trzeciego, wymagana jest forma pisemna.
Wyrok

Krajowej Izby Odwoławczej przy Prezesie Urzędu Zamówień Publicznych

z dnia 11 sierpnia 2011 r.

KIO 1605/11; KIO 1616/11; KIO 1619/11; KIO 1630/11

potwornie długie

12

Takich wyroków jest sporo, mówiących przeciwnie, KIO 1545/10, KIO2233/10, KIO 2363/10, Izba dopuściła posłużeni3e się kopią odwołania poświadczoną przez Wykonawcę.

13

ale to jest z sierpnia 2011 bliższe memu sercu

14

smile

15

Może i bliższe, ale orzecznictwo jednolite nie jest, np są wyroki które mówią że wystarczy kopia potwierdzona przez udostępniającego lub oryginał oczywiście, także na dzień dzisiejszy linia orzecznictwa niejednolita.

16

Jak zwykle zresztą bałagan.

17

Darek W. napisał/a:

Jak zwykle zresztą bałagan.

Niestety, jak nie zrobisz tak będzie ........ źle... smile

18

Marcel napisał/a:
MIRAS napisał/a:

tzn? co masz na myśli bo jestem bardzo ciekaw smile

Potwierdzone przez:
1. wykonawcę - niedopuszczalne
2. udostępniającego - dopuszczalne (kuriozalne)
3. notariusza - dopuszczalne

19

ech!  juz tyle razy pisałam na ten temat jak wywrotowiec - przed wyborami nie wypowiadam się bo mnie namierzą

20

MIRAS nie możesz pisać że potwierdzona przez wykonawcę - niedopuszczalne, są wyroki mówiące wprost przeciwnie do tego co piszesz!!!

21

Tu bym jednak obstawał za Mirasem, skoro ktoś udostępnia doświadczenie to rozumiem iż na konkretne zadanie i za każdym razem to potwierdza/. Bo jak sprawdzisz, że akurat na to zadanie może brać doświadczenie i kiedy ono traci moc? Takich kopii można natrzaskać multum i wykonawca poświadczy choć dający już się z tego wycofał.

22

Tu już nie chodzi o samą treść ale o sam fakt formy złożenia takiego zobowiązania.

23

zawsze się posiłkuję najnowszymi orzeczeniami KIO - a każdy ocenia jak uważa
chyba nikomu nikt głowy nie urwie jak wezwie do uzupelnienia zobowiązania w oryginale niż kontrola podważy ważność zobowiązania w kopii
Amen

24

Na szczęście nikt na razie nie zakwestionował mi udostępnienia potencjału dołączonego jako kopii.
Trochę zdrowego rozsądku jeżeli wykonawcę od podwykonawcy dzieli 500 km to często nie ma możliwości dołączenia oryginału.

Poza tym nie spotkałem się jeszcze z takim oświadczeniem udzielonym nie na konkretne postępowanie.

25

klimczakmi napisał/a:

Na szczęście nikt na razie nie zakwestionował mi udostępnienia potencjału dołączonego jako kopii.
.

I tak być powinno, skoro sama linia orzecznictwa jest niejednolita.