1

Temat: Dwie roboty budowlane razem czy osobno

Hej.

Sytuacja jest następująca.
Mamy do wykonania Dwie RB - jedna na wymianę stolarki drzwiowej wewnętrznej w budynku głównym (siedzibie firmy) a druga na montaż drzwi garażowych (wraz z wykonaniem dodatkowych prac:wylewek, tynków w garażach) w budynku gospodarczym.

W sensie prawnym (wg KW) jest to ten sam grunt oraz właściciel jest ten sam. Natomiast sama RB polegać będzie chyba na zastosowaniu zupełnie innych technologii.

Ponadto - według szacunków każda z tych robót byłaby poniżej 14000 euro, ale jeśli musimy połączyć obyDwie wartości to trzeba już robić pod PZP.

czy puszczenie tego oddzielnie poza PZP to byłoby dzielenie zamówienia celem uniknięcia stosowania ustawy?

2

Odp: Dwie roboty budowlane razem czy osobno

Co do zasady można to podzielić, jednak ja przeprowadził bym postępowanie zgodnie z Pzp.

3

No ja mam podobne zdanie, ale dostaliśmy nagle niespodziewaną kasiorkę i trzeba ją wydać koniecznie do końca roku. Stosując PzP może zdązymy z odbiorem i zapłatą ale nie jest to pewne.

4

Dlaczego macie nie zdążyć, trzeba to dokładnie przeanalizować ale zasadniczo jestem za Pzp.

5

Czekam na kolejne opinie.

6

Po pierwsze to nie robota budowlana.

Po drugie nie widzę problemu w terminie - przy dobrych układach do końca tego miesiąca może być po robocie i macie jeszcze 2 miesiące rezerwy, że parę razy można zdążyć nawet wg Pzp.

7 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2011-10-10 12:02:37)

hubal napisał/a:

Po pierwsze to nie robota budowlana.

Po drugie nie widzę problemu w terminie - przy dobrych układach do końca tego miesiąca może być po robocie i macie jeszcze 2 miesiące rezerwy, że parę razy można zdążyć nawet wg Pzp.

Z tego co się orientuję to montaż i dostawę drzwi traktuje się jako robotę budowlaną. Ktoś ma zdanie takie jak hubal ?

Ewentualnie, jeśli potraktować dostawę drzwi (tych wewnątrz budynku) jako dostawę z montażem to czy w przypadku tych drzwi garażowych (gdzie oprócz montażu jest jeszcze trochę prac dodatkowych takich jak wymiana tynków i wylewki podłogi) też wg CIebie Hubal traktować jako dostawę a nie RB?

8

Przepisy Prawa budowlanego, na które powołuje się ustawa Pzp, określają, że robotą budowlaną jest zarówno budowa (czyli wykonanie obiektu nowego budowlanego, jego odbudowa i nadbudowa), jak i przebudowa, montaż, remont lub rozbiórka obiektu budowlanego.

9

roboty budowlane podział na części postępowania np. zadanie 1 - roboty w siedzibie zadanie 2 - garaż

10

myszy1953 napisał/a:

roboty budowlane podział na części postępowania np. zadanie 1 - roboty w siedzibie zadanie 2 - garaż

Ale sprowadza się to do połączenia.

11

no tak ale może być dwóch wykonawców - konkurencja 100%

12

Zgadza się.

13

kamil.grzeszczyk napisał/a:

1) Z tego co się orientuję to montaż i dostawę drzwi traktuje się jako robotę budowlaną... Ewentualnie, jeśli potraktować dostawę drzwi (tych wewnątrz budynku) jako dostawę z montażem to   2) czy w przypadku tych drzwi garażowych (gdzie oprócz montażu jest jeszcze trochę prac dodatkowych takich jak wymiana tynków i wylewki podłogi) też wg CIebie Hubal traktować jako dostawę a nie RB?

1) Ja też tak się orientowałem, póki nie widziałem wątku
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6458 - polecam.
Według opinii tam cytowanej wymiana okien i drzwi nie jest robotą budowlaną (!!!)

2) Tu może przedobrzyłem, z pośpiechu i z rozpędu, bo skoro wymiana tamtych drzwi nie jest robotą budowlaną, to wbudowanie/wymiana tych analogicznie. Wymiana tynków też. Problem jedynie z tymi wylewkami, ale czy na pewno ktoś będzie dociekać i udowodni? No bo na przykład trudno sobie wyobrazić projekt budowlany wylewek wraz z projektem wykonawczym.

14

toż to remont

15

No ja się na razie przyglądam ale co tu dużo mówić, bardziej mnie przekonują opinię by potraktować obydwa te zadania jako RB. Co do tematu połączenia wart. szac. tych zadań i puszczenia ich w PZP to mnie przekonaliście. Teraz meritum jest czy są to RB czy D smile

16

Jeżeli chodzi o samą wymianę okien czy drzwi to można było by się pokusić jako dostawę (pod warunkiem zachowania wymiarów istniejących), lecz macie jeszcze wylewki, tynki, itd, więc jak najbardziej jeżeli połączycie to potraktujcie całość  jako r.budowlaną.

17

Dla mnie dostawa to jest przywiezienie stolarki i złożenie w miejscu wskazanym przez zamawiającego
wymiana wykucie starej ościeżnicy , nowa ościeżnica , założenie skrzydła obróbka ościeży

18

Dla mnie również.

19 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2011-10-10 20:00:13)

Czyli najlepiej tak: zrobić to wszsytko jako RB, zsumować wartości szacunkowe i puścić z podziałem na części, tak?

Po południu pojawiła się jeszcze jedna sugestia by może dorzucić do takiego jw. rozwiązania jeszcze jedną część (także z CPV wskazującą na roboty budowlane) tj. instalacja systemu ostrzegania ppoż w postaci czujek antydymowych połączonych z centralką sterującą.

Rozumiem że nie byłoby przeszkód żeby to wszystko puścić za jednym razem?:>

20

Można za jednym strzałem razem.