1

Temat: jakie kryterium oceny ofert?

Witam,
Mam kwotę, za którą chciałbym kupić jak największą liczbę sztuk danego produktu.
Jak opisać kryterium oceny ofert?
Kombinowałem w tą stronę żeby kryterium była cena jednostkowa. Ale czy cenę jednostkową mogę traktować jako "cenę", która musi być zawsze jednym z kryterium?
Nie do końca jestem przekonany bo ustawa o cenach definiuje i cenę i cenę jednostkową jako dwie odrębne ceny.

2

Odp: jakie kryterium oceny ofert?

W ogłoszeniu o udzieleniu zam. jest taka opcja - "W przypadku składania ofert częściowych należy brać pod uwagę cenę wybranej oferty dla danej części zamówienia, a w przypadku cen jednostkowych przemnożyć cenę jednostkową wybranej oferty przez zakładaną ilość lub zakres zamówienia"

Spokojnie więc możesz zrobić cenę jednostkową - 100 %.

3

Oczywiście, cena jednostkowa może być kryterium jednak nie można jej podawać jako ceny w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia, jak radzi Darek trzeba ją przemnożyć x max. przewidywaną ilość.

4 (edytowany przez Darek W. 2011-10-10 14:43:17)

Marcel napisał/a:

Oczywiście, cena jednostkowa może być kryterium jednak nie można jej podawać jako ceny w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia, jak radzi Darek trzeba ją przemnożyć x max. przewidywaną ilość.

Nie radzę tam wpisywać - tylko - podałem jako przykład, iż cena jedn. może być kryterium oceny ofert.

No jakoś szacunek robił pewnie - więc przewidział ilość.

5

a może odwrotnie lecz nie wiem czy tak można podaję kwotę i wygrywa ten który zaproponuje największą ilość sztuk

6

W ustawie nie znalazłem przeciwwskazań, ale to wynika raczej z rozumienia "przedmiot zamówienia".

7

Dzięki za podpowiedzi.
Myślałem, żeby podać kwotę i wygrywa ten kto zaoferuje za nią największą ilość sztuk (tak jak pisze myszy1953). Co do szacunków to oczywiście robiłem i chciałbym podać "ilość szt. nie mniej niż x".
Darek W. :"Spokojnie więc możesz zrobić cenę jednostkową - 100 %." - jako kryterium gł.  i jedyne "cena" w ogłoszeniu o zamówieniu?
Czy raczej cena- 0%, cena jednostkowa-100% (nie wiem czy tak się da)?

8

Nie da się. Na pewno musisz określić też ilość. Jedyne rozwiązanie moim zdaniem to normalne postępowanie i dokupienie tego samego przedmiotu za pieniądze, które wam zostaną.

9

moim zdaniem nie wchodzi w grę opcaja, w której podajesz cenę, a wykonawca oferuje Ci jak największą ilość. To do Ciebie należy opisanie przedmiotu zamówienia, w tym oszacowanie ilości, jaką chcesz kupić. Najprościej rzeczywiście byłoby zrobić "normalne" zamówienie na konkretną ilość i przewidzieć zamówienia uzupełniające. Jak zostanie Ci kasa, to dokupisz produkty z wolnej ręki.