1

Temat: gwarancja - pomocy!!!

Przetarg ograniczony poniżej progów unijnych na roboty. Jednym z warunków było udzielenie przez wykonawcę co najmniej 3-letniej gwarancji na wykonane roboty. Zamawiający nie żądał (i to pewnie był błąd) dołączenia do wniosku o dopuszczenie oddzielnego oświadczenia o udzieleniu takiej gwarancji. Wykonawca podpisał się jednak pod oświadczeniem, że spełnia warunki udziału, zapoznał się z warunkami ogłoszenia i przyjął jego treść bez zastrzeżeń. Został oceniony jako spełniający warunki i zaproszony do złożenia oferty. No i teraz w ofercie napisał, że na wykonane roboty udzieli 2-letniej gwarancji. Dla ułatwienia dodam, że zaoferował najniższą cenę. Bardzo proszę o radę!

2

Odp: gwarancja - pomocy!!!

Przetarg do kosza, gwarancja nie może być warunkiem udziału w postępowaniu

3

lzmiuw napisał/a:

Przetarg ograniczony poniżej progów unijnych na roboty. Jednym z warunków było udzielenie przez wykonawcę co najmniej 3-letniej gwarancji na wykonane roboty.

W jakim sensie był to jeden z warunków?
W którym punkcie ogłoszenia lub SIWZ był opisany?

4

przetarg do unieważnienia, nie możesz określać warunków udziału (podmiotowych) przez żądanie udzielenia gwarancji na przedmiot zamówienia - jest to wymóg jaki zamawiający może postawić ale w SIWZ w zakresie opisu wymagań dla przedmiotu zamowienia. W trybie przetargu ograniczonego, na pierwszym etapie sporządzania wniosku mają zastosowanie przepisy art. 48 ust. 2 pkt. 1-14, a tam nie ma nic o określaniu wymagań dot. przedmiotu zamówienia.

smile nora

5

Marko i Nora od razu by uniewazniali tongue
A ja widze tylko jedna oferte do odrzucenia...

6

W którym punkcie ogłoszenia lub SIWZ był opisany?

W punkcie III.2) Warunki udziału ogłoszenia ZP-300

7

Z moim wzrokiem jest ok big_smile

8

lzmiuw napisał/a:

W punkcie III.2) Warunki udziału ogłoszenia ZP-300

Trzeba było w punkcie II.1.5)
W tej sytuacji ja też czarno to widzę..

9

Piotrek napisał/a:

Marko i Nora od razu by uniewazniali tongue

Piotruś jakiego odrzucenia, wszak to PO, ale też już wszystko Ci poczerniało więc nie ma już problemu lzmiuw. smile

nora

10

Dalszy ciąg sprawy:
Następnego dnia po otwarciu ofert wykonawca pisze pismo - sam, nie wzywany przez zamawiającego - że wnosi o poprawienie oczywistej omyłki pisarskiej polegającej na umieszczeniu w ofercie cyfry 2 zamiast cyfry 3, tak jak deklarował wcześniej we wniosku o dopuszczenie. Dla mnie to żadna omyłka, ale nasz radca prawny napisał opinię popierającą wniosek wykonawcy. I co zrobilibyście na miejscu sekretarza komisji, który w razie czego też odpowiada za udzielenie zamówienia z naruszeniem dyscypliny fp?

11

Skoro radca prawny się wypowiedział to sekretarz też moze się wypowiedzieć. Decyzja nalezy do Zamawiającego, a każdy członek Komisji w tym i sekretarz moze zaznaczyć swoje zdanie odrębne. I w tym przypadku tak bym zrobiła. Na piśmie smile.

12

lzmiuw napisał/a:

Dalszy ciąg sprawy:
Następnego dnia po otwarciu ofert wykonawca pisze pismo - sam, nie wzywany przez zamawiającego - że wnosi o poprawienie oczywistej omyłki pisarskiej polegającej na umieszczeniu w ofercie cyfry 2 zamiast cyfry 3, tak jak deklarował wcześniej we wniosku o dopuszczenie. Dla mnie to żadna omyłka, ale nasz radca prawny napisał opinię popierającą wniosek wykonawcy. I co zrobilibyście na miejscu sekretarza komisji, który w razie czego też odpowiada za udzielenie zamówienia z naruszeniem dyscypliny fp?

Tu należą się przeprosiny Piotrowi - jest to już etap otwartych ofert więc można i odrzucać.

Wykonawca sam nie wzywany nie może wnosić o poprawienie omyłki pisarskiej. Wg. mojej oceny nawet ta nie kwalifikuje się do takiej, gdyż jest w sprzeczności z art. 87 ust. 1, poprawka ma bowiem wpływ na treść złożonej oferty, tym bardziej, że coś innego deklarował wcześniej we wniosku, tylko jaki związek ma owa deklaracja, gdy wówczas był to etap badania podmiotowego, a teraz dopiero oceniamy ofertę w zakresie przedmiotowym. Oferta do odrzucenia. Decyzja należy i tak do zamawiającego.

nora

13

nora4 napisał/a:

Oferta do odrzucenia. Decyzja należy i tak do zamawiającego.

Witaj w klubie, Nora!
Zwolennikiem unieważnienia pozostał Marko, więc pytanie do niego: Dlaczego gwarancja nie może być warunkiem udziału w postepowaniu?

14

Piotrek napisał/a:

Piotrek napisał/a:

W tej sytuacji ja też czarno to widzę...

Piotrek napisał/a:

Witaj w klubie, Nora!
Zwolennikiem unieważnienia pozostał Marko

Nie ma to jak stałość poglądów.

Co zaś do pytania do mnie kierowanego to śpiesze polecić lekture art. 22 PZP.

15

Marko napisał/a:

Nie ma to jak stałość poglądów.

Chyba OGLĄDÓW, bo ja pisałem tylko co i jak widzę cool

Marko napisał/a:

Co zaś do pytania do mnie kierowanego to śpiesze polecić lekture art. 22 PZP.

Ale ja tam nie widzę nic o gwarancji.
A w ogóle to na podstawie jakiego przepisu chciałbyś unieważnić?

16

Piotrek napisał/a:

Ale ja tam nie widzę nic o gwarancji.

Brawo, nie żebym nie chciał wyjaśnić ale czasu nie mam wiec pierwsze z brzegu podsyłam : http://www.uzp.gov.pl/odwolania/wyroki/pdf/2006/0-1667-06.pdf

Piotrek napisał/a:

A w ogóle to na podstawie jakiego przepisu chciałbyś unieważnić?

W zw. z powyższym nie widzisz wady prawnej?

17

Marko napisał/a:

W zw. z powyższym nie widzisz wady prawnej?

Na podstawie tego co opisano nie widzę.
Ja sam umieściłbym wymóg dotyczący gwarancji w innym punkcie ogłoszenia, ale to jeszcze o niczym nie przesądza.
Domyślam się, że w tym punkcie opisano zarówno warunki z art. 22.1.1-3, jak i nieszczęsną gwarancję. Tyle że na potwierdzenie gwarancji Z nie żądał żadnego dokumentu, ergo nie wykluczał za jej brak. Wykluczał tylko za niespełnienie warunków z art. 22.1.1-3 czyli zgodnie z art. 24.1.10.
Wobec tego nie widze naruszenia żadnego przepisu, ani tym bardziej podstawy do unieważnienia.

18

Nie wykluczał bo nie zdążył wink bo arbitrzy mu postępowanie uwalili - i słusznie mym zdaniem

19

Marko napisał/a:

Nie wykluczał bo nie zdążył wink bo arbitrzy mu postępowanie uwalili - i słusznie mym zdaniem

Autor wątku zdążyłby lecz nie wykluczył. I nikt mu nic nie uwalił... wink
Więc podtrzymuje swoje stanowisko.

20 (edytowany przez Marko 2007-07-05 09:58:19)

W omawianym przypadku oba scenariusze są możliwe.
Ja pisałem o unieważnieniu nie mając wiedzy na jakim etapie jest postępowanie.
Jeżeli nikt tego oprotestował to zapis jak bzdurny by nie był obowiązuje i już - gdyby trafiło do ZA to duże szanse na uwalenie z urzędu, jak nie trafiło - fuks zamawiającego.
Reasumując - każdy pozostaje przy swoim stanowisku big_smile

21

Marko napisał/a:

Jeżeli nikt tego oprotestował to zapis jak bzdurny by nie był obowiązuje i już

lol