1

Temat: zmiana umowy w wolnej ręce

Powiedzcie.

Została zawarta umowa w trybie z wolnej ręki na przeprowadzenie wykładów na 100 godz.

Czy jest dopuszczalna zmiana tej umowy w zakresie przedmiotowym np. na 120 godz.

Wiemy, że art. 144 ust. 1 mówi o zmianach w stosunku do oferty.

Dopuszczalna jest zmiana czy nie.

2

Odp: zmiana umowy w wolnej ręce

WR jest to udzielone zamówienie po negocjacjach w szczególności warunków umowy - moim zdaniem NIE choć wiem ,że zaraz napiszą zupełnie coś odwrotnego

ja bym podpowiedziała Ci co masz zrobić ........ ale nie na forum

3

myszy1953 napisał/a:

WR jest to udzielone zamówienie po negocjacjach w szczególności warunków umowy - moim zdaniem NIE choć wiem ,że zaraz napiszą zupełnie coś odwrotnego

np. ja, jak najbardziesz możesz, własnie dlatego że jest to tryb WR

4

Pewnie że można, dokładnie jak pisze MIRAS to WR!

5

nie wiem jak można zmieniać coś co zostało wynegocjowane, przegadane i ustalone dlaczego nie negocjowano 120 godzin tylko 100 ?

6

myszy1953 napisał/a:

nie wiem jak można zmieniać coś co zostało wynegocjowane, przegadane i ustalone

Jeśli nie wiesz JAK, to zapytaj janka159 wink

7 (edytowany przez janek159 2011-10-13 08:53:45)

MIRAS napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

nie wiem jak można zmieniać coś co zostało wynegocjowane, przegadane i ustalone

Jeśli nie wiesz JAK, to zapytaj janka159 wink

Też uważam że niepowinno tak być, ale czasem wynika to z niechlujstwa na które nie mamy wpływu.

8

janek159 możesz zrobić następne postępowanie na te nieszczęsne 20 godzin o ile mieścisz się w kwocie założonej na zam. uzupelniające i tyle

9

Na jednym ze szkoleń zaproponowano, by zamawiający w takiej sytuacji zadał sobie pytanie, czy wprowadzona zmiana spowodowałaby konieczność wyboru innego trybu postępowania. Jeżeli mimo wprowadzenia zmiany zamówienie mogłoby w dalszym ciągu zostać udzielone w trybie z wolnej ręki, nie ma problemu. Generalnie tylko z ostrożności warto przeprowadzić taką analizę, bo co do zasady umowa zawarta w wyniku postępowania z wolnej ręki nie podlega reżimowi art. 144 - nie masz ani oferty, ani ogłoszenia ani SIWZ

10

Można dokonać zmiany, jest to w tym wypadku zmiana nieistotna, nie ma potrzeby robić kolejnego postępowania.

11

ale teraz można być może 20 godzin wynegocjować taniej ?     smile

12

a jakby to było 20km drogi ?

13

To ja prosze przy okazji zeby mnie oswiecic jak fizycznie zmienia sie taka umowe? Aneksem?
A jesli w dokumentacji sa protokoly z negocjacji, w ktorych  jest mowa o 100 godzinach wykladow, to teraz trzeba dorabiac dokumenty ze Z sie pomylil i chodzi o 120 godzin a W sie zgadza na zmiane?

14

Wystarczy zrobić stosowny aneks, to tyle.

15

jak Marcel