1

Temat: marża dziwna

Pn na dostawę oleju opałowego . Kryteria oceny ofert cena 30%, oraz stała marża 70%
Wykonawcy składając ofertę dali następujące marże:
0,000007
0,01
0,000000000000000000000000000006
0,000000000000000000001

W SIWZ był jedynie zapis, że marża nie może być ujemna ani równa 0. Nie wiem czy taka marż z tyloma zerami po przecinku jest możliwa do wyliczenia.

2

Odp: marża dziwna

big_smile big_smile

3

Na poważnie, jest możliwa do wyliczenia. Tylko niech udowodnią tę marżę...

4

Bursztynowa napisał/a:

1. W SIWZ był jedynie zapis, że marża nie może być ujemna ani równa 0.
2. Nie wiem czy taka marż z tyloma zerami po przecinku jest możliwa do wyliczenia.

1. Jaki zapis takie oferty - nie dziwi nic... smile
2. Marża zgodnie z SIWZ (oferty ok) - inna sprawa, że tylko w jednym przypadku de facto wynosić będzie ona wiecej niż 0, w poztsałych równa się 0.

5

Miras - na jakiej podstawie chcesz zaokrąglać?

6

A nie daloby sie tego podciagnac, ze marza miala byc w zlotych, a w zwiazku z tym w gre wchodza tylko dwa miejsca po przecinku.

7

Marżę określa się w %

8

psz napisał/a:

Marżę określa się w %

- kwestia umowna, w tym przypadku była przewidziana - jak przypuszczam - kwotowo

9

psz napisał/a:

Ogólne zasady: Wszystkie zawarte w ofercie ceny wykonawcy ustalają z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku. Ceny zaokrągla się do pełnych groszy, przy czym końcówki poniżej 0,5 grosza pomija się, a końcówki 0,5 grosza i wyższe zaokrągla się do 1 grosza

10

Karo napisał/a:

A nie daloby sie tego podciagnac, ze marza miala byc w zlotych, a w zwiazku z tym w gre wchodza tylko dwa miejsca po przecinku.

Bez zapisu jak w poprzednim (moim) poście się nie da.

11

MIRAS napisał/a:
psz napisał/a:

Marżę określa się w %

- kwestia umowna, w tym przypadku była przewidziana - jak przypuszczam - kwotowo

Zgadzam się - kwestia umowna, ale częściej określa się marżę %, a ja przypuszczam, że Zamawiający nie określił czy chodzi mu o marżę kwotową czy %.

Jeśli kwotową to tylko jedna zostaje, jeśli % to trzeba sprawdzać.

12

MIRAS napisał/a:
psz napisał/a:

Ogólne zasady: Wszystkie zawarte w ofercie ceny wykonawcy ustalają z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku. Ceny zaokrągla się do pełnych groszy, przy czym końcówki poniżej 0,5 grosza pomija się, a końcówki 0,5 grosza i wyższe zaokrągla się do 1 grosza

Marża to nie cena, to tylko liczba.

13

... kwota (liczba) wyrażona w PLN, a nie w sztukach.

14

Jeśli liczba jest wyrażona w PLN to nie znaczy, że to jest cena. Marża nie jest ceną, zapis, który przedstawiłeś odnosi się jedynie do cen.

15 (edytowany przez MIRAS 2011-10-13 11:34:35)

Tak, zapis odnosi się do ceny - ale zasada w nim wyrażona może (przy odpowiednich postanowieniach SIWZ) odnosić się rownież do marży wyrażonej w PLN.

16

Przy odpowiednich postanowieniach jak najbardziej. Poczekajmy na Bursztynową, zobaczymy co napisali odnośnie marży.
Swoją drogą "ciekawa" nauczka dla Zamawiającego.

17

Marża jest pojęciem określającym zysk uzyskiwany na sprzedaży. Określa ona nadwyżkę uzyskiwaną na sprzedaży dobra ponad bezpośrednie koszty jego uzyskania. Marża może być wyrażona kwotowo lub procentowo

znalazlam to na stronie http://www.findict.pl/slownik/marza

czyli ze moze moznaby bylo podciagnac to pod marze kwotowa?

18

Jeśli tak jest napisane to może być też podciągnięte po procentową. Samo źródło dziwne, rozróżnia marżę "od stu" i "od sta" wink)

19

Karo napisał/a:

Jak najbardziej - przecież o tym pisałem wyżej. ...a Bursztynowa nadal milczy... wink

20

MIRAS napisał/a:
Karo napisał/a:

Jak najbardziej - przecież o tym pisałem wyżej. ...a Bursztynowa nadal milczy... wink

Jeżeli Zamawiający nie określił jaką marżę to czemu kwotową, a nie procentową?

Jako Wykonawca zrozumiałbym to jako marża %, ta jest częściej używana w obrocie.

21

psz napisał/a:

1. Jeżeli Zamawiający nie określił jaką marżę to czemu kwotową, a nie procentową?

2. Jako Wykonawca zrozumiałbym to jako marża %, ta jest częściej używana w obrocie.

1. Biorąc pod uwagę m.in. przedmiot zamówienia to śmiem sądzić że kwotową.
2. Jako Wykonawca zrozumiałbym to jako marża PLN, ta jest częściej używana w obrocie.

22

1. "Sądzić" - Zamawiający z pewnością nie określił słownie czy chodzi o kwotową czy %.
2. Chyba słownym

Napisz czemu bez uprzedniego określania o jaką marżę chodzi, teraz Zamawiający miałby pójść w tym kierunku? Widzimisię to trochę mało.

23

Dobra, dajemy sobie z tym spokoj.
Bursztynowa sie nie odzywa, bo temat przestal ja interesowac.
Ma pewnie jakis wzor, to sobie podstawi dane z postu #1 i obliczy ktora oferta najkorzystniejsza smile

24

Chodzi o marżę w %.

25

Bursztynowa napisał/a:

0,000000000000000000000000000006
Nie wiem czy taka marż z tyloma zerami po przecinku jest możliwa do wyliczenia.

MOŻLIWA

Wobec braku jednostki miary rozumiem, że są to liczby UŁAMKOWE, czyli marżę oblicza się jako ułamek ceny podstawowej.
Nie wiem, dlaczego większość ludzi czyta je jako procentowe (?!).