1

Temat: WR po PN

W przetargu nieograniczonym nie wpłynęła żadna oferta, chcę zastosować tryb z wolnej ręki (art.67 ust.1 pkt 4). Jak rozumieć zapis, że "pierwotne warunki zamówienia nie zostały w istotny sposób zmienione"?  Rozumiem, że nie przekazuję już SIWZ, nie żądam już wadium (co z zabezpieczeniem należytego wykonania umowy?). Co można zmienić aby nie naruszyć wspomnianego zapisu?

2

Odp: WR po PN

Najlepiej zmienic tylko to, co wiąże sie z trybem z wolnej ręki (brak SIWZ, brak wadium). Warunki umowy, w tym zabezpieczenie, radziłbym zostawic bez zmian.
To oczywiscie był drugi przetarg?

3

Nie wiem czego dotyczy zamówienie, ale warunki zamówienia to nie warunki postępowania - więc na pewno wadium nie ma tu znaczenia. Ja to rozumiem tak: jeżeli chciałeś kupić 12-tonową ciężarówkę to teraz nie kupuj wywrotki nawet jeżeli jest ona 12-to tonowa. Ale możesz zmienić kolor albo nawet rozstaw osi, czy maksymalną długość.
Jeżeli chciałeś aby było zabezpieczenie należytego wykonania przeprowadzając przetarg to z jakiego powodu miałbyś teraz z niego zrezygnować?

Pamiętaj ,że zanim zdecydujesz się na WR musisz mieć nieudane co najmniej 2 postępowania.

4

no właśnie - to było dopiero pierwsze postępowanie, więc dziękuję za uświadomienie i kończę, ale...
...postępowanie dotyczyło prostej rozbiórki i rozbudowy istniejącego budynku i zastanawiam się, czy nie wykonać tego własnymi środkami, wtedy wystarczyłoby kupić materiały budowlane.
Czy nie ma przeszkód prawnych na to, by teraz zapomnieć o robotach budowlanych i zrobić np. zapytanie o cenę na dostawę tych samych materiałów, które miałby kupić wcześniej wykonawca?

5

raf napisał/a:

zastanawiam się, czy nie wykonać tego własnymi środkami

Tzn. własnymi pracownikami?

6

Piotrek napisał/a:

Tzn. własnymi pracownikami?

Tak, oczywiście jeśli znajdziemy czas między innymi (ważniejszymi) budowami.
Prostuję, że nie chodzi o MOICH pracowników, a pracowników ZAMAWIAJĄCEGO.

7

raf napisał/a:

Prostuję, że nie chodzi o MOICH pracowników, a pracowników ZAMAWIAJĄCEGO.

To Ty masz SWOICH pracowników??

8

Nie mam, a nawet gdybym chciał mieć, to skąd? Z Ukrainy?
A tak na poważnie:
to jak z tą zmianą trybu. Ot tak robi się nowe, zupełnie inne postępowanie?

9

Ja nie widzę związku między postępowaniami. Nie ma chyba przepisu, który mówi,ze jak raz postanowiłeś wybrać zewnętrznego wykonawcę na daną robotę to nie mozesz po nieudanym postępowaniu zmienić sposobu realizacji zadania.
Ale, jak Ci nie wyjdzie ten przetarg to nie przechodź do wolnej ręki ....

10

Jasne, bo już wiem, że muszą być conajmniej dwa postępowania o niezmienionych pierwotnych warunkach zamówienia. Dzięki