1 (edytowany przez darioberni 2011-10-14 05:23:08)

Temat: Zamówienie uzupełniające poniżej wartości 14000 euro

Witam!
W zeszłym roku udzielilismy zamówienia na odśnieżanie o wartości szacunkowej 68 tys + 17 tys (25% Zamówienie uzupełniające). Zamówienie podzielilismy na 5 części. Wyłonilismy 5 różnych wykonawców. Teraz chcemy udzielić zamówień uzupełniających na te 5 części. Mniemam, iż wszystkie one łącznie nie mogą przekroczyć kwoty 17 tys. (zatem nawet wszystkie razem sa poniżej 14000 euro).
1. Czy mam stosować WR, czy wew. regulamin Urzędu poniżej 14000 euro?
2. Jesli stosować WR to czy dla każdej częsci oddzielnie, czy można wszystkie połączyć?
3. Jeśli stosować regulamin wew. urzędu to, czy robić 5 oddzielnych postępowań, czy można jedno podzielić na częsci?

2

Odp: Zamówienie uzupełniające poniżej wartości 14000 euro

Zamówienie uzupełniające to nowe niezależne postępowanie, jeżeli jego wartość nie przekracza 14 000 euro nie trzeba stosować reżimu ustawy a swój wew. regulamin do 14 000 euro, przeprowadzić się powinno postępowanie z każdym wykonawcą, każdą część osobno, to niezależne zamówienia.

3

Mam jeszcze jedno pytanie: jak obliczyc wartość zamówienia uzupełniającego? wartość szacunkowa zamówienia wyniosła 80 tys netto + 20 tys netto zam. uzupelniające. Czyli mniemam, że zamowienie uzupelniające niemoze przekroczyc 20 tys netto,czy brutto ? Wiem, że to banalne, ale jestem nowy w tej materii i pragnę, żeby było dobrze smile

4

jeśli oszacowałeś na 20 tys netto,
to 20 tys netto smile

5 (edytowany przez Marcel 2011-10-14 06:54:07)

Uzupełniające od wartości szacunkowej netto więc netto.

6

Zatem od kwoty 20 tys netto licze brutto, i zamowienie uzupelniajce nie moze przekroczyc kwoty 20 tys netto wraz z 23% Vat, tak?

7

Tak, obliczasz netto +VAT=brutto, wyjściową jest netto smile

8

Dziękuję smile dobrego dnia smile

9

darioberni napisał/a:

Dziękuję smile dobrego dnia smile

Wzajemnie, już prawie weekend smile

10

ogólnie:
wartość zamówienia - kwota netto
cena oferty - kwota brutto
wadium - od wartości (netto)
zabezpieczenie - od ceny (brutto)
To na przyszłość smile

11

Podłącze się do tematu. Właśnie robie WR uzupełniające poniżej 14 tys. euro. Nim zdecydowałem jak to zrobic z ustawąpzp czy bez trochę poczytałem (w tym to forum) i dla mnie sprawa nie jest oczywista, Dlatego zdecydowałem ze mimo wartości zamówienia poniżej 14 tys przerowadzę WR - art 67-1-6. Może to nadmierna ostrożność ale w moim przypadku to raczej wyjdzie mi na zdrowie smile.

12

Oczywiście, masz takie prawo, sam przyznam że szkoły są dwie w tej sprawie.

13

sam już kiedyś przeprowadziłem WR poniżej 14tyś. euro,
lecz rozmawiając ze znajomymi Zamwiaczami - mieli kiedyś tłumaczenia na kontroli,
bo w ustawie wyraźnie napisane jest, że ustawy nie stosuje sie art.4.8.
No cóż lepiej w tą storonę niż przeciwną smile

14

czyli stronę światła smile
hehehe

15

maxi napisał/a:

Podłącze się do tematu. Właśnie robie WR uzupełniające poniżej 14 tys. euro. Nim zdecydowałem jak to zrobic z ustawąpzp czy bez trochę poczytałem (w tym to forum) i dla mnie sprawa nie jest oczywista, Dlatego zdecydowałem ze mimo wartości zamówienia poniżej 14 tys przerowadzę WR - art 67-1-6. Może to nadmierna ostrożność ale w moim przypadku to raczej wyjdzie mi na zdrowie smile.

nie stosuje się!!!!!!