Temat: protokół przy "wolnej ręce"
Witam,
mam pytanie czy sporządzacie protokół postepowania o udzielenie zamówienia (wg oczywistego wzoru) przy zamówieniach z wolnej ręki?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
mam pytanie czy sporządzacie protokół postepowania o udzielenie zamówienia (wg oczywistego wzoru) przy zamówieniach z wolnej ręki?
oczywiście, przy każdym trybie.
Do każdego trybu/postępowania konieczny jest protokół.
OK. a jeżeli zam. z wolnej ręki jest postępowaniem poniżej 14tys. euro?
Jak chcesz to możesz sobie wypełniać.
niektórzy mylą pojęcia "wolna reka" to tryb udzielania zam. publ., i jest stosowany przy wartości powyżej 14 tyś. euro,
a jeśli masz zam. poniżej to robić z wyłączeniem ustawy i według wew. regulaminu
wtedy nie jest to wolna ręka i reszta z tym związana
poniżej 14 000 Eur też można mówić o wolnej ręce, tak samo jak o przetargu nieograniczonym, ograniczonym, zoc...
OK. a jeżeli zam. z wolnej ręki jest postępowaniem poniżej 14tys. euro?
To nie wypełniasz protokołu,chyba że macie swój wewnętrzny.
dzięki
poniżej 14 000 Eur też można mówić o wolnej ręce, tak samo jak o przetargu nieograniczonym, ograniczonym, zoc...
według mnie jeśli całkowita wartość zamówienia jest poniżej 14tyś euro to jak w art 4.8. ustawy nie stosuje się więc nie ma trybów z ustawy i wyżej wymienionych.
Oczywiście że nie ma, skoro samej ustawy nie stosuje się.
ustawy nie stosuje się - to nijak ma się do trybów;)
oczywiście (spotkałem się interpretacją, że nawet nie wolno stosować) ale dobrze zostawić ślad w jaki sposób wybrałeś wykonawcę i coś tam napisz powołując się na regulamin
Pomimo że ustawy nie stosuje się, "mała procedura" być musi, ślad trzeba po sobie zostawić.
dlatego właśnie możemy mówić o wolnej ręce poniżej 14000.
może tak sobie zamawiający nazwał swoją wewnętrzną procedurę, ale nie jest to wolna ręka w rozumieniu art. 66-68 ustawy Pzp.
Generalnie tak, jak napisał cbud i Marcel, sporządź jakiś wewnętrzny protokół, ale nie według wzoru z rozporządzenia
dokładnie jak wyżej
Zwał jak sobie zwał, byle w papierach grało.
niektórzy mylą pojęcia "wolna reka" to tryb udzielania zam. publ., i jest stosowany przy wartości powyżej 14 tyś. euro,
a jeśli masz zam. poniżej to robić z wyłączeniem ustawy i według wew. regulaminu
wtedy nie jest to wolna ręka i reszta z tym związana
I właśnie tu jest czasem myk. Lepiej zakwalifikować to jak zamówienia uzupełniające i lecieć procedurą niż stosować regulamin wewnętrzny który jest bardziej rygorystyczny np. trzeba trzy oferty i znów zaproszenia oferty po co. Różnie z tym jest ja stosuję procedurę jak zamierzam udzielić uzupełniających np. 52 000 netto. Mam kilkanaście takich procedur i to z dotacji UE. Przeszły kontrole i żadna się nie przyczepiła.
owszem jak zwał tak zwał, ale żeby być dokładnym i precyzyjnym
to trzeba wiedzieć jaka jest różnica
w poście co cytowany jest wyżej głównie chodzi mi o użytą nazwę trybu,
w innym wątku napisałe:
"sam już kiedyś przeprowadziłem WR poniżej 14tyś. euro,
lecz rozmawiając ze znajomymi Zamawiaczami - mieli kiedyś tłumaczenia na kontroli,
bo w ustawie wyraźnie napisane jest, że ustawy nie stosuje sie art.4.8."
i tak staram się robić.
mimo to uważam, że stosując tryby ustawowe jest lepiej niż je pomijać,
chyba niezależnie od wyboru (poniżej 14tyś) nie będzie to wielkim błędem.
np. trzeba trzy oferty i znów zaproszenia oferty po co.
Nie zawsze, ponieważ reg. wewnętrzny nie będzie maił zastosowania w zam. uzupełniających i dodatkowych, dlatego też w regulaminie trzeba zastosować wyłączenie w tych przypadkach gdzie ze swej istoty te zamówienia muszą zostać zlecone wykonawcy zamówienia podstawowego, zapytania do trzech już nie wyślesz.
skoro nie mogę zastosować regulaminu a taki jest i nie zawiera w sobie żadnych wyjątków, to lepiej zastosować zamówienia uzupełniające zgodnie z ustawą z wolnej ręki i mam całość podstawowe i uzupełniające. Dodam, że miałam kontrolę z zamówień do 14 tys euro i nie patrzyli na żadne wyjątki wzięli regulamin i jazda nie ma zmiłuj. Również stosowałam roboty dodatkowe i zamówienia dodatkowe z tym, że te drugie zgodnie z ustawą cała procedura.
Zgadzam się jak najbardziej, można stosować zamówienia zgodnie z ustawą, lecz są i tacy co sądzą że skoro nie stosuje się to nie, inna sprawa, są jeszcze jednostki które reg. wew. nie posiadają a wówczas .... luzik
a no masz rację ja już po luziku
Co do stosowania procedur poniżej 14 tys. , to na jednej z kontroli poruszałem ten temat i odpowiedziano mi, że skoro jest napisane, że się nie stosuje, to się nie stosuje, ale z drugiej strony położono duży nacisk, żeby wprowadzić i stosować jakieś procedury wewnętrzne. Treść i rygor w nich określony zależy już od kierownika jednostki i w dużej mierze od osób kontrolujących, bo czasem się coś w nich znajdzie dla świętego spokoju, chociaż nie musiałoby według obowiązujących przepisów zewnętrznych.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc