1

Temat: protokół przy "wolnej ręce"

Witam,

mam pytanie czy sporządzacie protokół postepowania o udzielenie zamówienia (wg oczywistego wzoru) przy zamówieniach z wolnej ręki?

2

Odp: protokół przy "wolnej ręce"

oczywiście, przy każdym trybie.

3

Do każdego trybu/postępowania konieczny jest protokół.

4

OK. a jeżeli zam. z wolnej ręki jest postępowaniem poniżej 14tys. euro?

5

Jak chcesz to możesz sobie wypełniać.

6

niektórzy mylą pojęcia "wolna reka" to tryb udzielania zam. publ., i jest stosowany przy wartości powyżej 14 tyś. euro,
a jeśli masz zam. poniżej to robić z wyłączeniem ustawy i według wew. regulaminu
wtedy nie jest to wolna ręka i reszta z tym związana smile

7

poniżej 14 000 Eur też można mówić o wolnej ręce, tak samo jak o przetargu nieograniczonym, ograniczonym, zoc...

8

gosiak12 napisał/a:

OK. a jeżeli zam. z wolnej ręki jest postępowaniem poniżej 14tys. euro?

To nie wypełniasz protokołu,chyba że macie swój wewnętrzny.

9

dzięki

10

psz napisał/a:

poniżej 14 000 Eur też można mówić o wolnej ręce, tak samo jak o przetargu nieograniczonym, ograniczonym, zoc...

według mnie jeśli całkowita wartość zamówienia jest poniżej 14tyś euro to jak w art 4.8. ustawy nie stosuje się więc nie ma trybów z ustawy i wyżej wymienionych.

11

Oczywiście że nie ma, skoro samej ustawy nie stosuje się.

12

ustawy nie stosuje się - to nijak ma się do trybów;)

13

oczywiście (spotkałem się interpretacją, że nawet nie wolno stosować) ale dobrze zostawić ślad w jaki sposób wybrałeś wykonawcę i coś tam napisz powołując się na regulamin

14 (edytowany przez Marcel 2011-10-14 08:37:55)

Pomimo że ustawy nie stosuje się, "mała procedura" być musi, ślad trzeba po sobie zostawić.

15

dlatego właśnie możemy mówić o wolnej ręce poniżej 14000.

16

może tak sobie zamawiający nazwał swoją wewnętrzną procedurę, ale nie jest to wolna ręka w rozumieniu art. 66-68 ustawy Pzp.

Generalnie tak, jak napisał cbud i Marcel, sporządź jakiś wewnętrzny protokół, ale nie według wzoru z rozporządzenia

17

dokładnie jak wyżej smile

18

Zwał jak sobie zwał, byle w papierach grało.

19

efigy007 napisał/a:

niektórzy mylą pojęcia "wolna reka" to tryb udzielania zam. publ., i jest stosowany przy wartości powyżej 14 tyś. euro,
a jeśli masz zam. poniżej to robić z wyłączeniem ustawy i według wew. regulaminu
wtedy nie jest to wolna ręka i reszta z tym związana smile

I właśnie tu jest czasem myk. Lepiej zakwalifikować to jak zamówienia uzupełniające i lecieć procedurą niż stosować regulamin wewnętrzny który jest bardziej rygorystyczny np. trzeba trzy oferty i znów zaproszenia oferty po co. Różnie z tym jest ja stosuję procedurę jak zamierzam udzielić uzupełniających np. 52 000 netto. Mam kilkanaście takich procedur i to z dotacji UE. Przeszły kontrole i żadna się nie przyczepiła.

20

owszem jak zwał tak zwał, ale żeby być dokładnym i precyzyjnym
to trzeba wiedzieć jaka jest różnica smile

w poście co cytowany jest wyżej głównie chodzi mi o użytą nazwę trybu,
w innym wątku napisałe:
"sam już kiedyś przeprowadziłem WR poniżej 14tyś. euro,
lecz rozmawiając ze znajomymi Zamawiaczami - mieli kiedyś tłumaczenia na kontroli,
bo w ustawie wyraźnie napisane jest, że ustawy nie stosuje sie art.4.8."
i tak staram się robić.
mimo to uważam, że stosując tryby ustawowe jest lepiej niż je pomijać,
chyba niezależnie od wyboru (poniżej 14tyś) nie będzie to wielkim błędem.

21

nina napisał/a:

np. trzeba trzy oferty i znów zaproszenia oferty po co.

Nie zawsze, ponieważ reg. wewnętrzny nie będzie maił zastosowania w zam. uzupełniających i dodatkowych, dlatego też w regulaminie trzeba zastosować wyłączenie w tych przypadkach gdzie ze swej istoty te zamówienia muszą zostać zlecone wykonawcy zamówienia podstawowego, zapytania do trzech już nie wyślesz.

22

skoro nie mogę zastosować regulaminu a taki jest i nie zawiera w sobie żadnych wyjątków, to lepiej zastosować zamówienia uzupełniające zgodnie z ustawą z wolnej ręki  i mam całość podstawowe i uzupełniające.   Dodam, że miałam kontrolę z zamówień do 14 tys euro i nie patrzyli na  żadne wyjątki wzięli regulamin i jazda nie ma zmiłuj. Również stosowałam roboty dodatkowe i zamówienia dodatkowe z tym, że te drugie zgodnie z ustawą cała procedura.

23

Zgadzam się jak najbardziej, można stosować zamówienia zgodnie z ustawą, lecz są i tacy co sądzą że skoro nie stosuje się to nie, inna sprawa, są jeszcze jednostki które reg. wew. nie posiadają a wówczas .... luzik smile

24

a no masz rację ja już po luziku smile

25

Co do stosowania procedur poniżej 14 tys. , to na jednej z kontroli poruszałem ten temat i odpowiedziano mi, że skoro jest napisane, że się nie stosuje, to się nie stosuje, ale z drugiej strony położono duży nacisk, żeby wprowadzić i stosować jakieś procedury wewnętrzne. Treść i rygor w nich określony zależy już od kierownika jednostki i w dużej mierze od osób kontrolujących, bo czasem się coś w nich znajdzie dla świętego spokoju, chociaż nie musiałoby według obowiązujących przepisów zewnętrznych.