1

Temat: dowóz dzieci - bilety miesięczne

Witam Forumowiczów, mam pytanie o Wasze doświadczenia z przetargami na dowozy dzieci do szkół. W moim urzędzie zawsze organizowalismy przetarg na transport. Obecnie spotkałam się z informacją,  że w przypadku zakupu  biletów miesięcznych dla uczniów nie ma potrzeby organizowania przetargu. Coś mi tu nie pasuje. Jak sądzicie?

2

Odp: dowóz dzieci - bilety miesięczne

Hmm, my zawsze robimy przetargi na dowóz, nie bilety  nic mi nie wiadomo.

3

dokładnie.....najczęściej spotykane przetargi, chociaż wiem, że sa gminy/urzędy ktore korzystaja z biletów miesięcznych. Wydaje mi się, że jeśli wartość szacunkowa przekroczy kwotę 14 tys euro tomusi być przetarg. Stwierdzenie , że bilet jest dla każdego ucznia oddzielnie mnie nie przekonuje....

4

firma która wygra przetarg może stosować bilety miesięczne, nie ma przeszkód - ale najpierw musi wygrać przetarg

5

hmmm..czyli nie ma wśród nas osób, które zakupuja bilety szkolne bez przetargu?

6

Czymże wyjątkowym są bilety miesięczne?

7

też się zastanawiam, dlatego poszukuję praktyk w tym zakresie, dlaczego jesli bilet to poza przetargiem. Przewożnicy i inne gminy upierają się że nie ma wymogu przetargu

8

Sprawę należy traktować indywidualnie, ale też REALNIE. Realia w tym kraju są takie, że na ogół daną trasę a nawet całe obszary obsługuje co najwyżej 1 przewoźnik, a nam chodzi właśnie o te istniejące trasy. W takiej sytuacji próby znalezienia kolejnych są niecelowe i jesteśmy zmuszeni skorzystać z oferty tego JEDYNEGO usługodawcy na jego standardowych warunkach czyli przez zakup gotowych biletów, co najwyżej można trochę ponegocjować.
W takiej sytuacji upieranie się przy trybach konkurencyjnych jest zwykle bezzasadne, chyba że liczymy na zainteresowanie także innych wykonawców, to proszę bardzo.

9

Dziekuje. Z tymi trasami jest róznie, dowozy dzieci do szkół wcale nie muszą przebiegać po trasie kursowej autobusu czy też innego środka komunikacji publicznej. Niejednokrotnie są to trasy utworzone na potrzby dowozu. Czy znajdzie się podstawa prawna  na zakup biletów poza uzp? ktoś może jest zorientowany w ustawie o systemie oswiaty i tak stosuje?

10

Odnoszę wrażenie, że zamawiający nie bardzo wie co by chciał.
Jasne że tam gdzie nie ma istniejących tras autobusowych próżne są dywagacje na temat biletów i najpierw trzeba znaleźć (zatrudnić, zorganizować, namówić...) jakiegoś przewoźnika. Jak to zrobić to całkiem inny problem niż kupowanie gotowych biletów.