1 (edytowany przez janek159 2011-10-18 08:00:49)

Temat: termin odwołania na nieodtajnienie wniosku

Przetarg pow. prog. unijnych w trybie negocjacji z ogłoszeniem.  Wpłynęły wnioski. 5 wykonawców zostało zaproszonych do składania ofert wstępnych. 7 nie zostało zakwalifikowanych. Podstawą kwalifikacji była ilość uzyskanych punktów m.in. na podstawie ilości wykonanych robót. W sumie 6 wykonawców zastrzegło tajność wykazu robót.

Jeden z niezaproszonych wykonawców chciał dokonać wglądu do wniosków, jednak zamawiający nieujawnił zastrzeżonych części wniosku u tych 6 wykonawców. Parę dni po tym fakcie wykonawca ten zwrócił się z pismem do Z. z prośba o ponowne rozważenie mozliwości odtajnienia wniosków, wskazując przy tym wyroki KIO z których wynika że, Z. musi dokonać szczegółowej oceny zasadności utajnienia wniosków itp.

Po paru dniach w. otrzymał pismo od Z., że zostało dokładnie zbadane w porozumieniu z wykonawcami, że jednak części wniosków musza pozostać utajnione.
W tej konkretnej sytuacji istnieje duże prawdopodobieństwo, że jednak wykazy robót zostały nie słusznie utajnione, (roboty w trybach zamówień publicznych)

Moje pytanie jest takie:
    Od którego dnia należy liczyć termin na wniesienie odwołania na nieudostępnienie części tajnych wniosków. Moim zdaniem od terminu w którym wykonawca powziął wiadomosć o ostatecznym podjęciu decyzji zamawiającego (ostatnie pismo) o nieudostępnieniu wniosków.

Jest np. wyrok KIO 1857/10 z którego wynika że od dnia otwarcia ofert. Ponieważ od tego dnia już mógł teoretycznie powziąć wiadomość o zastrzeżeniu tajności.

Zgodnie z art. 96 ust.3 wnioski najwcześniej można udostepniać od dnia poinformowania o wynikach oceny spełnienia warunków udziału, a więc od tego dnia czy od ostatniej informacji zamawiającego.
Proszę o zdania.

2

Odp: termin odwołania na nieodtajnienie wniosku

nie widzę powodu żeby wykaz robót miał być tajny - bzdura i "coś tu śmierdzi" - ja bym odtajniła

3

wykaz robót, które były po zamówieniach publicznych na pewno nie są tajne!
już nawet kiedyś to przerabiałem i odtajniłem tą część.

poza tym przez tajemnicę przedsiębiorstwa rozumie się niepodane do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności (art. 11 ust. 4 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji).

Orzecznictwo SN dotyczące zakresu stosowania art. 11 ust. 4 u.z.n.k.
wskazuje, iż nie mogą być uznane za tajemnice informacje, które można uzyskać w dozwolony prawem sposób.

W przypadku zastrzeżenia informacji, które nie powinny być objęte
tajemnicą przedsiębiorstwa, a więc bezpodstawnego zastrzeżenia danych,
które nie stanowią tajemnicy przedsiębiorstwa, zamawiający powinien je
zbadać i odtajnić, a nie opierać się wyłącznie na oświadczeniu wykonawcy.
wyrok KIO/UZP z 29 maja 2008 r. KIO/UZP 409/08

4

Bardzo dziękuję, ale wiem to wszystko i zgadzam się z wami. Pytanie dotyczy terminu na odwołanie.

5

czyli tylko KIO odpowie na to pytanie?

6 (edytowany przez efigy007 2011-10-18 12:33:13)

skłaniałbym się ku odpowiedzi art. 182.1.1,
czyli terminu w którym wykonawca powziął wiadomosć o ostatecznym podjęciu decyzji zamawiającego.

7

też tak się skłaniam, choć na pewno nie jesteśmy tutaj jednak w stanie ustalić,