26

Odp: protokół przy "wolnej ręce"

Pablo napisał/a:

Co do stosowania procedur poniżej 14 tys. , to na jednej z kontroli poruszałem ten temat i odpowiedziano mi, że skoro jest napisane, że się nie stosuje, to się nie stosuje, ale z drugiej strony położono duży nacisk, żeby wprowadzić i stosować jakieś procedury wewnętrzne. Treść i rygor w nich określony zależy już od kierownika jednostki i w dużej mierze od osób kontrolujących, bo czasem się coś w nich znajdzie dla świętego spokoju, chociaż nie musiałoby według obowiązujących przepisów zewnętrznych.

No widzisz jak wiele zależy kto papiery przegląda mi powiedziano, że skoro stosuję zamówienia uzupełniające to mam stosować procedurę PZP jak przy tych zamówieniach.

27

Zgadzam się, praktyka i opnie są różne, podsumowując jak by nie zrobić nie będzie źle wink

28

ot prawda.

29

nina napisał/a:

skoro nie mogę zastosować regulaminu a taki jest i nie zawiera w sobie żadnych wyjątków, to lepiej zastosować zamówienia uzupełniające zgodnie z ustawą z wolnej ręki  i mam całość podstawowe i uzupełniające.   Dodam, że miałam kontrolę z zamówień do 14 tys euro i nie patrzyli na  żadne wyjątki wzięli regulamin i jazda nie ma zmiłuj. Również stosowałam roboty dodatkowe i zamówienia dodatkowe z tym, że te drugie zgodnie z ustawą cała procedura.

Właśnie w tym problem, bo opinie są bardzo różne, a od wieloletniego fachowca od zamówień uzyskałam informację, że brak w regulaminie zapisów o możliwości zlecenia jedynemu wykonawcy nie może być przeszkodą w prawidłowym realizowaniu umów.
Ot co.

30

Zgadza się, nie może być.

31

Ale jeśli się staje przed dylematem wyboru trybu to już nie jest tak prosto.
Ja mając zamówienie dodatkowe na rb za mniej niż 14000 euro, z regulaminem wew. nie przewidującym negocjacji z 1 wykonawcą, MUSZĘ stosować ustawę, a potem być narażonym na kontrolę UZP.

32

Justine napisał/a:

MUSZĘ stosować ustawę, a potem być narażonym na kontrolę UZP.

To przykro.

33

ja mam znów jutro kontrolę oj będzie się działo.

34

Jak tam kontrola?

35

pierwszy dzień ok jeszcze 4.

36

czytam to co napisano w tych 25# i  nie bardzo rozumiem? jeżeli zamówienie dodatkowe jest < progu art.4 to i tak powinno się przeprowadzać postępowanie zgodnie z art. 67.1.5

37

No tak, jak inaczej?

38

Marcel , inaczej to jest wtedy kiedy zam chce zlecić wykonanie innemu wykonacy

39

myszy1953 napisał/a:

Marcel , inaczej to jest wtedy kiedy zam chce zlecić wykonanie innemu wykonacy

Tak to nie da rady myszy wink

40