1

Temat: Paliwa,oleje i inne.

Mam wątpliwości czy do jednego zamówienia muszę zliczać olej opałowy,napędowy oraz oleje silnikowe ,przekładniowe (smarne) itp.??
Czy bierze sie pod uwagę przeznaczenie poszczególnych olejów??

2 (edytowany przez efigy007 2011-10-19 06:32:50)

Odp: Paliwa,oleje i inne.

Dla ustalenia czy w danym przypadku mamy do czynienia z jednym zamówieniem, czy też z odrębnymi zamówieniami należy posługiwać się takimi kryteriami jak:
- tożsamość przedmiotowa zamówienia (dostawy, usługi roboty budowlane tego samego rodzaju i o tym samym przeznaczeniu),
- tożsamość czasowa zamówienia (możliwe udzielenie zamówienia w tym samym czasie)
- możliwość wykonania zamówienia przez jednego wykonawcę.

Z odrębnymi zamówieniami będziemy mieli do czynienia w sytuacji, gdy przedmiot zamówienia ma inne przeznaczenie lub nie jest możliwym jego nabycie u tego samego wykonawcy (np. zakup mebli i sprzętu komputerowego). W przeciwnym wypadku, tzn. gdy udzielane zamówienia mają to samo przeznaczenie oraz dodatkowo istnieje możliwość ich uzyskania u jednego wykonawcy należy uznać, iż mamy do czynienia z jednym zamówieniem.

3

Takiego zamówienia raczej nie ma sensu łączyć, oleje razem, oleje silnikowe, przekładniowe  - osobno.

4

Czyli napędowy,opałowy,benzyna razem, a oleje silnikowe,smarne osobno?
Jeżeli smarne i silnikowe nie przekroczą 14000 euro to nie muszę przetargu robić?

5

Jeżeli nie przekroczą to nie.

6

Zastanawiam się jeszcze, czy olej opałowy musi byćrazem z benzyną i olejem  napędowym ,bo to jest inne przeznaczenie. No i wejdę w unijny próg jak razem zliczę.

7

Raczej tak, zalecam aby połączyć paliwa płynne w tym opałowy, w gruncie rzeczy cały asortyment na ścisłość można było by połączyć.

8

tomeczka napisał/a:

Mam wątpliwości czy do jednego zamówienia muszę zliczać olej opałowy,napędowy oraz oleje silnikowe ,przekładniowe (smarne) itp.??
Czy bierze sie pod uwagę przeznaczenie poszczególnych olejów??

NIe tylko Ty je masz - nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Bezpieczniej połączyć.

9

Zgadza się nie ma jednoznacznej interpretacji lecz i samo łączenie to nic innego jak totalny du..chron, olej napędowy i opałowy razem, pozostała reszta - razem.

10

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4088

uprzedzam prośbę - opinii nie mam wink

11

Hmm, fakt, łatwa sprawa to nie jest.

12

Jak pogrupować na zadania ,aby otrzymać oferty na wszystko?
Zadanie1 Olej opałowy,olej napędowy dostawa do siedziby.
zadanie 2 Oleje superol,hipol,przekładniowe
Zadanie3 Tankowanie benzyny na stacji paliw

Mam tylko wątpliwosc,i czy jak zrobię na 3 zadania to dostane oferty na wszystko bo wartośc 2 i 3 zadania jest  duża, a postępowanie będzie unijne to i większe wymagania do wzięcia udziału.

13

A dlaczego, raczej powinno wszystko wypalić, a z wymaganiami to nie przesadzajcie a jedynie to co niezbędne.

14

Co do wymagań ilości stacji paliw nie wiem jak sprecyzować, żeby nie przegiąć.

15

Więc trzeba się zastanowić ile będzie wam faktycznie starczało, i nie przesadzać z ilością, poza tym można sprawdzić jaki koncern ma stacje w waszej okolicy.