Temat: GIODO
Witam. Czy należy zgłosić zbiór danych o zamówieniach publicznych do Generalnego Inspektora Danych Osobowych?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam. Czy należy zgłosić zbiór danych o zamówieniach publicznych do Generalnego Inspektora Danych Osobowych?
Hmm, pierwsze słyszę, a trzeba?
Moim zdaniem nie.
Art. 43.1.4 Ustawy o ochronie danych osobowych
Z obowiązku rejestracji zbioru danych zwolnieni są administratorzy danych:
4) przetwarzanych w związku z zatrudnieniem u nich, świadczeniem im usług na podstawie umów cywilnoprawnych, a także dotyczących osób u nich zrzeszonych lub uczących się,
"świadczeniem im usług na podstawie umów cywilnoprawnych"
No oczywiście że nie!
Jest jeszcze:
Z obowiązku rejestracji zbioru danych zwolnieni są administratorzy danych:
9) powszechnie dostępnych,
Organ nadzorujący zadał nam takie pytanie i dlatego miałam wątpliwości .
Dziękuję za pomoc.
Zaskakujące pytanie.
Zamówienia publiczne są z zasady całkowicie JAWNE, podobnie działalność gospodarcza, więc cóż tu chronić i o jakie dane może tu chodzić i jakie zbiory???
Chyba pierwszy raz w życiu coś takiego widzę
ja też jak Hubal - już podejrzewam ,że wszystkim niedługo czipy będą wszczepiać
Dane osobowe jak najbardziej są: zaświadczenia z KRK, ZUS-u, skarbówki, różne wykazy, pełnomocnictwa, oświadczenia.
Ja z kolei nie rozumiem czym jesteście zaskoczeni? Przecież te zbiory nie podlegają zgłoszeniu do GIODO, więc o co chodzi?
Już wyjaśniam. Z jednej strony żyjemy w zdecydowanym przekonaniu, że w zamówieniach publicznych wszystko jest publicznie jawne, że zamówienia nie podlegają zgłoszeniu do GIODO i w ogóle nie wiadomo co zgłaszać, co więcej wszyscy to potwierdzają tu jako absolutnie oczywiste, a z drugiej strony nagle oficjalne zapytanie.
Jeśli wszystko jest oczywiste, to jak może być wątpliwość i pytanie???
Zgadza się - wszystko jest oczywiste, ale dla nas, zawsze znajdziesz takich co pytają o najbardziej nawet oczywiste rzeczy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc