1

Temat: umowa a zamówienie uzupełniające

Witam,
robię zamówienie uzupelniające do 14 000 euro bo wartość zamówienia podstawowego została wyczerpana i mam wątpliwosci co do zapisów w umowie.

umowa z zamówienia podstawowego obowiązuje do 22.12.2011 r. 
Czy pisząc umowę na zam.uzupełniające muszę przepisywać całą umowę skoro jest to powtórzenie tych samych zadań, czy mogę np. w § w których jest zakres zadań, zobowiazania wykonawcy i zamawiajacego, kary umowne po prostu odnieść do umowy podstawowej i ze obowiązują bez zmian  w stosunku do umowy nr ...... itd.

Pozdrawiam.

2

Odp: umowa a zamówienie uzupełniające

Zamówienia uzupełniające to nowe zamówienie i nowa umowa, a więc same odniesienia do poprzedniej umowy są raczej nie na miejscu.

3

Wiselka, pozwól że podłączę się do tematu tylko w innej kwestii. Pytanie: Czy z takiego zamówienia (uzupełniającego do 14tys euro) robi się protokół wg wzoru z rozporządzenia?

4

uzupełniające to uzupełniające bez względu na wartość po co wy mieszacie to z art.4.8?

5

i tak jak Marcel to ,że się skończyła umowa podstawa ( może jeszcze jesteście coś winni Wykonawcy?)  nie upoważania Zamawiajacego do zlecenia zam. uzupełniającego

6

nie skończyła się umowa podstawa .... i nic nie jesteśmy winni wykonawcy

7

definicję zamówienia uzupełniającego znajdujemy w art. 67.1.6 - w przypadku udzielania zamówień uzupełniających stosujemy przepisy dotyczące WR.

Jest to nowe zamówienie, przewidziane uprzednio w innym postępowaniiu. Ponieważ jest nowe, należy zawrzeć nową umowę - od początku. Łącznie ze wszystkimi dokumentami (zaproszenie, dokumenty, oświadczenia, ogłoszenia, protokół postępowania oraz umowa)

Moim zdaniem nie można udzielać zamówienia uzupełniającego w trybie wynikającym z art. 4.8 pzp. Można spróbować podciągnąć to pod nowe zamówienie, ale po co? Skoro zostały przewidziane zamówienia uzupełniające - korzystaj z tego.

8

wiselka napisał/a:

nie skończyła się umowa podstawa .... i nic nie jesteśmy winni wykonawcy

przepraszam nie doczytałam ! jakaś rozkojarzona chyba rano byłam     smile

9

ponieważ zamówienie tożsame - uzupełnienie podstawowego stosuję ten sam wzór umowy co w zamówieniu podstawowym - oczywiście merytorycznie dostosowany do teraźniejszego ale kary, odstąpienie i inne paragrafy stosuję te same zapisy , nie wymyślam nowych

10

mi mieszają więc pytam

11

Umowę dostosowujesz do nowego zamówienia (jego zakresu) i tyle.

12

myszy1953 napisał/a:

uzupełniające to uzupełniające bez względu na wartość po co wy mieszacie to z art.4.8?

tu chyba są dwie szkoły:
1. poniżej 14 tyś euro - WR,
2. poniżej 14 tyś euro - według regulaminu wewnętrznego.

13

Tak, są właśnie dwie szkoły, dokładnie jak piszesz.

14

efigy007 napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

tu chyba są dwie szkoły:

jeżeli wykonawca zam. podstawowego się sprawdził i jest dobry to dlaczego szukać nowego?

15

zawsze może byc zapis w reg. wew., że do zam. uzup. i dodatk. nie ma zastosowania, gdyż są to zamówienia, które ze swej istoty  muszą zostać zlecone wykonawcy zamówienia podstawowego big_smile i chyba powinno starczyć.

16 (edytowany przez Marcel 2011-10-24 13:43:50)

Hmm, taki zapis właśnie mam smile), wówczas regulamin zastosowania nie ma i ustawa art 67 też.

17

myszy1953 napisał/a:
efigy007 napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

tu chyba są dwie szkoły:

jeżeli wykonawca zam. podstawowego się sprawdził i jest dobry to dlaczego szukać nowego?

właśnie ja wolę WR

18

a jakie są różnice

19

Ja nie wiem skąd taka potrzeba stosowania WR jeżeli kwota jest poniżej 14 000 euro, ludzie chyba nie mają co robić, zamiast sobie upraszczać to jeszcze komplikują.

20

no otóż to

21

myszy1953 napisał/a:

a jakie są różnice

jak uzupełniające to jak przewidzę to WR bo mam taki regulamin do 14, że hej. Ale normalnie to stosuję w innych wypadkach nasz regulamin

22

No oczywiście że stosujesz po to on właśnie jest.

23

wiselka napisał/a:

1) robię zamówienie uzupelniające do 14 000 euro   2) bo wartość zamówienia podstawowego została wyczerpana i mam wątpliwosci co do zapisów w umowie...
3) Czy pisząc umowę na zam.uzupełniające muszę przepisywać całą umowę ...

Jeśli do 14 000 euro , to
1) NIE UŻYWAJCIE słowa ?uzupelniające?, a będzie wygodniej
2) żadne tłumaczenia nie są potrzebne
3) macie prawo robić co uważacie.
Powodzenia.

24

Brawo hubal, sprawa jest oczywista! smile