1

Temat: konserwacja oświetlenia ulicznego

firma która dotychczas zajmuje się konserwacja oświetlenia nie pozwala na wejście innym podmiotom na ich majątek - co mamy na piśmie. Czy ktoś z Was ma podobny przypadek i czy robicie w takiej sytuacji przetarg bo moim zdaniem to robota głupiego?? Proszę o Wasze opinie i komentarze. Dzięki

2

Odp: konserwacja oświetlenia ulicznego

jaka jest podstawa dysponowania majątkiem?
poza tym - czy firma tylko konserwuje, czy jest właścicielem?

3

jest właścicielem

4

co zatem miałoby być przedmiotem nowej umowy? Konserwacja ich własności?
Może należy zrobić przetarg na dzierżawę wraz  z konserwacją?

5

Ich słupy, ich własność, a więc WR!

6

wiem ze jestem zobowiazana zrobic przetarg, zastanawiam sie co bedzie w sytuacji gdy wplynie oferta tansza, zostanie podpisana umowa, a wlasciciel powie wara??

7

ja nadal nie bardzo rozumiem pytanie. Skoro słupy są ich, to niech sobie konserwują, czemu mam im za to płacić jeszcze?

8

Jest tak że słupy są ich natomiast same oprawy oświetleniowe UM tak jest u nas.

9

Marcel napisał/a:

Ich słupy, ich własność, a więc WR!

Jeśli masz to na piśmie to jak pisał marcel ale jeśli zezwolą na konserwacje swojego mienia aale w takim wypadku przeważnie dają warunki na jakich można przystąpić do konserwacji wyłączenia i tp. zazwyczaj jest tak, że sa takie warunki iż nikomu innemu się nie opłaca.

10

monopolizzzmmmm

11

Marcel napisał/a:

Jest tak że słupy są ich natomiast same oprawy oświetleniowe UM

No to nie konserwujcie słupów lecz same lampy. Nie wierzę, że nie da się. Właściciel ma prawa i obowiązki.

Jednoczęsnie nie rozumiem jak jest możliwe, by prywatna osoba czy osoby dyktowała warunki gminie czy miastu. Chyba że jakieś błędy były poczynione wcześniej, ale też nie wierzę by nie dało się sytuacji naprawić teraz. Od tego jednak właściwe są władze i prawnicy gminy czy miasta, a nie my na forum.

12

aszantap napisał/a:

firma która dotychczas zajmuje się konserwacja oświetlenia nie pozwala na wejście innym podmiotom na ich majątek - co mamy na piśmie.

roll Gmina (?) nie umie sobie z tym poradzić??? A adwokaci czytali???
Słów mi brakuje.

13

Taka jest prawda, eksploatacja nic innego jak monopol, bynajmniej tak jest u nas.

14

Pominąłem jeszcze jeden aspekt: warunki umowne. Skoro kiedyś zawarliście jakieś umowy i ustaliliście albo nie jakieś warunki, to teraz macie skutki, w zasadzie wszystko na własne życzenie.