26

Odp: kiedy TSO ?

to nie do Ciebie Marcel

27

myszy1953 napisał/a:

to nie do Ciebie Marcel

Wiem smile

28

myszy1953 napisał/a:

czy 2.11 czy 3.11  o co się spierać?  terminy są minimalne a co stoi  na przeszkodzie aby był 10 dniowy  powinien być taki aby wykonawca mógł złożyć przemyślaną, dobrą ofertę

i ot co.

29

Marcel napisał/a:

Pytający lzmiuw sam stwarza problem, dać termin dłuższy i po kłopocie poza tym aby były pełne 7 dni to tak jak pisałem - środa.

a może nie chcą konkurencji.

30

koleżanka amsala podeszła do problemu podręcznikowo

31

myszy1953 napisał/a:

koleżanka amsala podeszła do problemu podręcznikowo

I dobrze, bo takich dylematów jest dużo, oj........., bardzo dużo.

32 (edytowany przez and1 2011-10-24 16:57:20)

amsala napisał/a:
and1 napisał/a:
amsala napisał/a:

jeśli ogłoszenie jest w dniu 25.10, tso wypada na 2.11 (1.11 jest 7 dniem)
jeśli ogłoszenie jest w dniu 24.10, tso wypada na 1.11 - ponieważ jest to święto, przesuwamy na 2.11.

Pytanie - skąd wypadł Wam 3.11? Z tego, co się orientuję, 2.11 nie jest świętem, natomiast paździenik ma 31 dni.

1 listopada jest 7 dniem ale z  racji tego, że jest to dzień wolny to zgodnie z KC najwcześniej TSO możemy wyznaczyć na 2.

nie bardzo rozumiem co nowego wnosi Twoja wypowiedź. Dokładnie to zostało przeze mnie napisane.

to co Ty ujęłaś w 5 wersach mi zajęło zaledwie dwa...:)

33

No, and, ale jesteś gość, dbasz o serwery, ich pojemność wink

34

oj tam oj tam
taki joke smile

35

problem postu 1 nie jest jego dbałość o pojemność serwera lecz logiczny okres który wyznacza zamawiający na złożenie oferty , który powinien być wyznaczony adekwatnie do złożoności zamówienia z uwzględnieniem kalendarza vide! wolne idni i święta

36

Marcel napisał/a:

Pytający lzmiuw sam stwarza problem, dać termin dłuższy i po kłopocie.

Ja stwarzam problem? Jeżeli Ty, Marcel, masz takich wyrozumiałych i kumatych w zp szefów, to tylko pozazdrościć; u mnie jest krótko - kasa do wydania, koniec roku blisko, mało czasu, dawaj pan najkrótszy możliwy termin. Stąd moje proste przecież pytanie

37

nie irytuj się , wszyscy to znamy koniec roku szaleństwo - u nas okna na siłę się wymienia

38

o znów temat okien big_smile

39

beeeeeeeeeee

40

lzmiuw napisał/a:
Marcel napisał/a:

Pytający lzmiuw sam stwarza problem, dać termin dłuższy i po kłopocie.

Ja stwarzam problem? Jeżeli Ty, Marcel, masz takich wyrozumiałych i kumatych w zp szefów, to tylko pozazdrościć; u mnie jest krótko - kasa do wydania, koniec roku blisko, mało czasu, dawaj pan najkrótszy możliwy termin. Stąd moje proste przecież pytanie

Najkrótszy nie zawsze znaczy najlepszy. Termin wyliczony na 2.11 jest prawidłowy podręcznikowo (jak wspomniano wyżej smile )
Jeśli chcesz mieć problem i ponownie ogłaszać postępowanie z powodu braku ofert - ok.
Jeśli chcesz mieć jakąś ofertę - wydłużasz termin.
Realia polskiego rynku są niestety takie, jakie są. Albo ułatwisz zapoznanie się z siwz wykonawcom (czytaj dłuższy termin), albo idziesz na całość i wyznaczasz tso na 2.11, najlepiej godzina 8.10. Żeby nie było ofert, i żeby można było jeszcze tego samego dnia wszcząć nowe postępowanie, nawet nie  czekając na uprawomocnienie się decyzji o unieważnieniu.

41 (edytowany przez amsala 2011-10-25 06:54:52)

myszy1953 napisał/a:

nie irytuj się , wszyscy to znamy koniec roku szaleństwo - u nas okna na siłę się wymienia

Ja to mam jednak dobrze. Na siłę nie wszystko da się zrobić. khem.... myśli, do porządku proszę powrócić! /amsala zarumienia się/

Koniec roku rzeczywiście może być ciężki. Proponuję pokazać szefowi, że na siłę się nie da. Ze spokojem i dodnością ogłosić na 2.11, godzina jak najwcześniejsza - niech upadnie. Pójść do Szefa i powiedzieć - JA TU JESTEM OD TEGO, ŻEBY MNIE SŁUCHANO. SKORO CHCIAŁ PAN 2 - TO PAN MA W PLECY PRZETARG.
U mnie działa za każdym razem. Broń Cię Panie Boże wykłócać się czy coś - robisz jak Szefu karze, i czekasz z założonymi rękami na efekty. Jak wyjdzie - super, macie okna. Jak nie wyjdzie - masz wolną rękę na przyszłość i posłuch

42

jak ma się szefa u mnie szefowa    big_smile

43

Co to za wróżenie z fusów, że nie będzie ofert? Dziś mam tso po 7 dniach od ogłoszenia i mam 6 ofert, mi wystarczy, and1 pewnie też. Napisał, że temat jest nieskomplikowany. Dla firmy, która regularnie startuje w przetargach przygotowanie oferty do czegoś nieskomplikowanego - np. dostawy prostych produktów to 2 godziny pracy.

44

psz napisał/a:

Co to za wróżenie z fusów, że nie będzie ofert? Dziś mam tso po 7 dniach od ogłoszenia i mam 6 ofert, mi wystarczy, and1 pewnie też. Napisał, że temat jest nieskomplikowany. Dla firmy, która regularnie startuje w przetargach przygotowanie oferty do czegoś nieskomplikowanego - np. dostawy prostych produktów to 2 godziny pracy.

Dostawa jest z zasady prosta (prawie zawsze)
Inaczej jest z montażem okien. grubość szkła, przenikalność, kolor ramki...
Dziś jest dobry dzień na otwarcie - 7 dni jest ok.

Jednak ogłaszając wczoraj trzeba się liczyć z tym, że spora część z 7 dni przeznaczonych na przygotowanie oferty to dni wolne od pracy.

Tak na marginesie - osobiście miałam tso w dzień pogrzebu Jana Pawła II. Miałam oferty, otwarcie się odbyło. Nawet Wykonawca się pojawił na otwarciu. Ale jakim kosztem?

45

myszy1953 napisał/a:

jak ma się szefa u mnie szefowa    big_smile

Prowokator. Zatem możesz powiedzięć Szefowej:
JA TU JESTEM OD TEGO, ŻEBY MNIE SŁUCHANO. SKORO CHCIAŁA PANI 2 - TO PANI MA W PLECY PRZETARG.

46

amsala napisał/a:
psz napisał/a:

Dostawa jest z zasady prosta (prawie zawsze)
Inaczej jest z montażem okien. grubość szkła, przenikalność, kolor ramki...
Dziś jest dobry dzień na otwarcie - 7 dni jest ok.

Jednak ogłaszając wczoraj trzeba się liczyć z tym, że spora część z 7 dni przeznaczonych na przygotowanie oferty to dni wolne od pracy.

Tak na marginesie - osobiście miałam tso w dzień pogrzebu Jana Pawła II. Miałam oferty, otwarcie się odbyło. Nawet Wykonawca się pojawił na otwarciu. Ale jakim kosztem?

Nie było mowy o żadnych oknach, myszy wspomniała, że się u niej na szybko wymienia. And1 pisał o nieskomplikowanej dostawie, wiedząc tylko to to 7 dni brzmi ok. Ludzie wiedzą, że jak materia skomplikowana to muszą dać więcej czasu.

47

te okna to taki żarcik do innego wątku smile
a nawet na termin minimalny z ustawy można się burzyć, np. w art 43 pzp jest ..."z uwzględnieniem czasu niezbędnego do przygotowania i złożenia oferty",,, więc jeśli przedmiot skomplikowany to nie można wręcz dawać min. terminów.