1

Temat: Uzupełnienie do kosztorysu szczegółowego.

PN roboty budowlane, Zamawiajacy w SIWZ wymagał opracowania  kosztorysu ofertowego na podstawie kosztorysu ślepego. Jeden z wykonawców jednak, złożył szczegółowy kosztorys ofertowy. Co gorsza poszczególne pozycje nie maja wyliczonych narzutów przy każdej pozycji, te są dopiero  dodane na końcu. W związku z tym mamy dość duży problem ze sprawdzeniem tej oferty.
Czy mogę wezwać wykonawcę do uzupełnienia oferty o kosztorys sporządzony na podstawie kosztorysu ślepego? Oczywiście zaznaczając, że wartość robót musi być zachowana.
dzięki

2

Odp: Uzupełnienie do kosztorysu szczegółowego.

nie!  i nie analizować, a dlaczego narzuty nie mogą być na końcu ? gdzie jest powiedziane ,że zam. ma narzucać sposob wyliczenia ceny

3

Kosztorys nie jest dokumentem do uzupełnienia.

4

Sprawdzać co dali, i nie kombinować.

5

kiedyś wyczytałam jak zamawiacz wymaga zlożenia kosztorysu opracowanego na podstawie kosztorysu ślepego co załączył do siwz i z zachowaniem jego kolejności i ilości to taki ma być złożony. Ale to przy wynagrodzeniu kosztorysowym.

6

nie zgadzam się żadne ślepe i żadne przedmiary oczywiście jeżeli chodzi o roboty budowlane podstawa to stwior a przedmiar jeżeli już dany to podanie ilości i odniesienie do ww. specyfikacji jak mam zrobić    i z czego!!!!!
żadne KNR , kosztorysy ślepe KP i zyski nie są obligatoryjne
ja chcę za pozycję tyle i takie mam do tego prawo

7

Pewnie myszy że masz prawo, popieram !!!

8

ponadto na koszty realizacji przedmiotu zamówienia wpływają chyba inne warunki realizacji np. wszelkie koszty związane z uzgodnieniami i decyzjami wydanymi przez użytkowników infrastruktury warunkującymi wykonanie przedmiotu zamówienia np. konserwatora zabytków, zarządu zieleni, opłatami za zajęcie pasa drogowego , wycinki , itp.

9

myszy1953 napisał/a:

nie zgadzam się żadne ślepe i żadne przedmiary oczywiście jeżeli chodzi o roboty budowlane podstawa to stwior a przedmiar jeżeli już dany to podanie ilości i odniesienie do ww. specyfikacji jak mam zrobić    i z czego!!!!!
żadne KNR , kosztorysy ślepe KP i zyski nie są obligatoryjne
ja chcę za pozycję tyle i takie mam do tego prawo

no ja też się z tym zgadzam ale takie coś było więc.

10

sinek napisał/a:

1) Zamawiajacy w SIWZ wymagał opracowania  kosztorysu ofertowego na podstawie kosztorysu ślepego.   2) Jeden z wykonawców jednak, złożył szczegółowy kosztorys ofertowy.   3)  Co gorsza poszczególne pozycje nie maja wyliczonych narzutów przy każdej pozycji, te są dopiero  dodane na końcu.   4) W związku z tym mamy dość duży problem ze sprawdzeniem tej oferty.
5) Czy mogę wezwać wykonawcę do uzupełnienia oferty o kosztorys sporządzony na podstawie kosztorysu ślepego?

1) Niewątpliwie miał prawo żądać kosztorysu w ogóle, ale kosztorys ślepy - cóż to jest??? Rodzaj kosztorysu? wink
2) Nie rozumiem, jaki niby miał złożyć i dlaczego??? A w ogóle co za różnica jaki??? Mnie wystarcza jak w poz.4
3) A cóż to jest narzut i po co zamawiającemu???
4) Ja na razie nie widzę problemu. Wystarczy, że wszystkie pozycje i ilości są uwzględnione, że przy każdej stoi cena i że opisy nie są mocno sprzeczne ze specyfikacją.
5) Po pierwsze zdecydowanie NIE !!! po drugie to mało sensowne.

Czyli popieram przedmówców.

11

Dziękuję za wasze sugestie, oczywiście jestem świadom, ze nie można wzywać o uzupełnienie kosztorysu ofertowego. Liczyłem bardziej, ze w ramach wyjaśnienia będę mógł prosić wykonawcę o złożenie dodatkowo koszt. uproszczonego.;)
Kosztorys przedstawiony przez wykonawcę jest oczywiście dobry, jednak jego forma nie pozwala na dokładne sprawdzenie w celu wyłapania błędów czy omyłek, jak to jest w przypadku kosztorysów uproszczonych, gdzie mamy ilość, cenę jednostkową i wartość danej pozycji.

12

a po co wyłapywać błędy czy omyłki - chcieliście kosztorys to zrobił,  a cenę mógł dać zupełnie inną i co byś wtedy zrobił ? gdzie jest powiedziane ,że cena z kosztorysu ma być tożsama z ceną wpisaną do formularza ofertowego
wyliczyl w kosztorysie wartośc X a zaproponowal Y

13 (edytowany przez sinek 2011-10-25 06:47:44)

Przy rozliczaniu kosztorysowym zawsze żądam kosztorysów ofertowych i dokładnie je weryfikuję.
Zawsze sądziłem, ze cana z kosztorysu musi sie zgadzać z tą w forrmularzu ofertowym.

14

sinek napisał/a:

Przy rozliczaniu kosztorysowym zawsze żądam kosztorysów ofertowych i dokładnie je weryfikuję.
Zawsze sądziłem, ze cana z kosztorysu musi sie zgadzać z tą w forrmularzu ofertowym.

Musi się zgadzać, dlaczego ma być inaczej, przecież nie można zostawić innej ceny w ofercie innej w kosztorysie.

15

e Marcel robię kosztorys wychodzi 100 a ja chcę 110  proszę podać podstawę prawną

16

To tak masz zrobić kosztorys żeby wyszło 110, nie mów że zostawisz ofertę jeżeli cena w kosztorysie różni się od ceny w formularzu ofertowym.

17

Jeśli kosztorysowe to tylko z przedmiaru, jeśli mają być inne koszty to należy umieścić w przedmiarze np. pozycję inwentaryzacja powykonawcza - kpl.