1

Temat: zamówienie z wolnej reki

mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zamówienia z wolnej ręki.
Czy negocjacje z wykonawcą muszą odbywać się osobiście czy moga  tez droga e-mailową, pisemną lub  faksem?
Jeżeli tak jak pisałam w innym wątku przeprowadziłam dwa PN na min. szkolenie dla 1 osoby i nikt nie złożył oferty  a teraz chcę stosować tryb z wolnej ręki szkolenie normalnie kosztuje od 3500 do 4000 zł brutto wstępnie jak rozmawiałam z wykonawcą to szkolenie  tylko dla jednej osoby wstępnie powiedział że będzie kosztowało okoł 20 tys. zł brutto. I co jeżeli przyjechałaby kontrola to boje się że mogą się czepić że szkolenie dla jednej osoby tyle kasy kosztuje.
Przeraża mnie to troche, że szkolenie które normalnie kosztuje ok. 4000 zl specjalnie organizowane dla 1 osoby kosztuje 20 tys. zł. CZy może mi tu ktoś coś zarzucić? a może zmniejszyć liczbe godzin by zmniejszyć koszt?

2

Odp: zamówienie z wolnej reki

Negocjacje mogą odbywać się elektronicznie, jednak osobiście nie praktykuję tej metody.

3

jak elektronicznie to co potem drukujesz wszystkie e-maile i na koniec sporządzasz protokół?

4

a co z tą kwota za szkolenie 20 tys. zł może się ktos przyczepić? zmniejszać liczbe godzin by iten koszt był mniejszy bo rozumiem że przy tych negocjacjach moge zmniejszać liczbe godzin.

5

Sama korespondencja z Wykonawcą odbywa się elektronicznie, nie wiem jak to się sprawdza w praktyce ponieważ tego nie robię.

6

jeśli termin was nie goni to zawsze możecie złagodzić warunki itp. i jeszcze raz ogłosić przetarg nieogranicz. z dłuższymi terminami na złożenie ofert oraz poinformować znanych sobie wykonawców o ogłoszonym przetargu.

ja już kiedyś przeprowadzałem negocjacje mailowo i drukowałem maile  smile

7

termin goni a po drugie jest to specyficzne szkolenie i te firmy które je organizują nie chcą  i nie opłaca im się składać oferty i brać udziału w PN dla 1 osoby.

8

pewnie dlatego taka wartość szkolenia..

9

Musi być jakieś uzasadnienie dlaczego szkolenie jest tak drogie.

10

napisali, że uczestnictwo w zajeciach (wykład, materiały szkoleniowe, wynajem Sali szkoleniowej, marza Instytutu)to koszt 22 tys zł a do tego dochodzi ubezpieczenie, wyżywienie i noclegi ale to kolejne 3 tys zł

11

prosić o wyjaśnienie dlaczego uczestnictwo w zajęciach jest takie drogie, wyszczególnić mają ile ceni się wykładowca, ile kosztuja materiały szkoleniowe ile wynajem sali itp.

12

Wszystko fajnie, a na jakiej podstawie szacowaliście wartość zamówienia i jak był szacunek?

13

od instytutów które organizują te szkolenia z wolnego naboru  przysłały mi odp. ile to szkolenie kosztuje ale przy założeniu że uzbieraja grupę osób i tą naszą dołączą do reszty, lub na ich stronach internetowych sa podane ceny z programem szkolenia. A na koniec wyciągnęłam średnią.

14

I wszystkie instytucje są tak drogie?, bo wówczas masz podkładkę że tak faktycznie jest!

15

no właśnie nie bo ceny kształtują się na poziomie do 4000 zł brutto od osoby . Jeżeli jest wolny nabór, ale nikt nie wycenił mi tylko dla jednej osoby.

16

To może zwrócic się do innej firmy i zobaczyć co oni zaproponują czy tak nie można?

17

Wręcz powinieneś.

18

ok to zaraz poszukam drugą firmę i zobacze co oni zaproponują

19

Kurcze!!!, dlatego pytałem na podstawie czego robiliście szacunek, tak trzeba od początku, zacząć od firmy tańszej!!!!, a Wy startujecie do tak drogiej firmy!!!!