1

Temat: Kryteria oceny ofert

Przetarg nieograniczony na usługę przeprowadzenia szkolenia. Kryteria oceny ofert: cena 80% i doświadczenie wykładowcy szkolenia - 20%. Wykonawca podał imię i nazwisko wykładowcy wskazując jego doświadczenie. Wybraliśmy ofertę najkorzystniejszą, dzień przed podpisaniem umowy wykonawca dzwoni, że wykładowca poważnie się rozchorował i nie ma szans żeby nam to szkolenie przeprowadził. Wykonawca proponuje inna osobę z tym samym doświadczeniem. Czy widzicie możliwość zmiany wykładowcy - taka zmiana w umowie nie została przewidziana, jego doświadczenie było oceniane więc mam problem. Może macie jakieś wyroki na podobny temat.

2

Odp: Kryteria oceny ofert

Nie mam 100 procentowej pewności ale wydaje  mi się że można, o ile doświadczenie jest nie mniejsze niż tego z którym wygrali - bo patrząc na taką zmianę na etapie składania ofert - gdyby był wpisany iksiński zamiast kowalskiego to nie zmieniłaby się kolejność ofert i dalej ten sam wykonawca wygrał by na takich samych warunkach - a kryterium było przecież doświadczenie a nie nazwisko osoby. Ale poczekaj jeszcze na opinie innych.

3

W sumie to brak doświadczenia w tym przypadku nie zmienia pozycji wykonawcy wygrywającego. Gdyby wziąć pod uwagę tylko cenę z oferty najkorzystniejszej i cenę wraz z punktami za doświadczenie wykładowcy drugiej oferty  to i tak wygrywa oferta gdzie doświadczneie nie zostalo wykazane.

4

Moim zdaniem oferta została złożona na szkolenie dokonywane przez określoną osobę. Jeśli teraz próbują ją zmienić, to zmieniają istotną część treści oferty. Jedyne wyjście - jeśli nie było nazwiska osoby, tylko jej dpświadczenie - może się ukryje. Ale i tak ryzykowne

5

Nie ma możliwości takiej zmiany na tym etapie, jest już po wyborze oferty najkorzystniejszej a więc postępowanie zakończone.

6

Marcel mówi innymi słowy, że Wykonawca uchyla się od zawarcia umowy na warunkach zaoferowanych - możesz zabrać wadium, jeśli było

smile

7

ja widzę i  uważam ,że nic nie zmieniają istotnego bo jak pisze  dorota 26  w # 1 proponują wykładowcę z takim samym doświadczeniem, a więc co za różnica - czy wykłady poprowadzi X czy Y - trochę dobrej woli najlepiej zawrzeć umowę z wpisanym wykładowcą z oferty a na dzień następny aneks na wniosek wyk. zmieniający osobę oczywiście z uzasadnieniem
a jakby wykładowca za przeproszeniem zszedł ?

8

myszy1953 napisał/a:

ja widzę i  uważam ,że nic nie zmieniają istotnego bo jak pisze  dorota 26  w # 1 proponują wykładowcę z takim samym doświadczeniem, a więc co za różnica - czy wykłady poprowadzi X czy Y - trochę dobrej woli najlepiej zawrzeć umowę z wpisanym wykładowcą z oferty a na dzień następny aneks na wniosek wyk. zmieniający osobę oczywiście z uzasadnieniem
a jakby wykładowca za przeproszeniem zszedł ?

tak ale umowe mogę zmienić, jeżeloi przewidzialam taką zmianę, a aja takiej zmiany nie przewidziałam

9

Myślałem dokładnie o tym samym co myszy, nawet jak jej nie przewidzieliście można potraktować to jako zmianę nieistotną w świetle zaistniałej sytuacji.

10

zmiana nieistotna - a dotyczy kryterium oceny oferty??? jak to wybronić, jedynie tym że nie zmienia pozycji wykonawcy???

11

ocena ma być doświadczenia a nie nazwiska!!!!!  i jest to zmiana nieistotna tak samo jak kierownik budowy w ofertę wpisano x - umarł i zamieniono na Y

12

ok rozumiem, ale doświadczenie nowego wykładowcy jest mniejsze...

13

Mniejsze być nie może, trzeba zachować te same warunki.

14

myszy1953 napisał/a:

ocena ma być doświadczenia a nie nazwiska!!!!!  i jest to zmiana nieistotna tak samo jak kierownik budowy w ofertę wpisano x - umarł i zamieniono na Y

Kierownika budowy zazwyczaj można zmienić (zapisami w umowie i siwz) i jego doświadczenie nie jest oceniane.

15

a dla czego nie jak napiszę ,że ma mieć doświadczenie  wyk, robót na zabytkach

16

myszy1953 napisał/a:

a dla czego nie jak napiszę ,że ma mieć doświadczenie  wyk, robót na zabytkach

A na jakiej podstawie wymusisz posiadanie doświadczenia od kierownika budowy, jako pracownika Wykonawcy?
To wykonawca ma posiadać doświadczenie i wiedzę, nie jego pracownicy.

17

jak nie wymusi, wpisze że Wykonawca musi dysponować osobą z uprawnieniami X w tym na zabytkach i sprawa jasna, zastępując go drugi musi posiadać te same uprawnienia.

18

otóż to ! dlaczego można od wykładowcy żądać ?

19

myszy1953 napisał/a:

otóż to ! dlaczego można od wykładowcy żądać ?

Ja się właśnie zastanawiam dlaczego nie analogiczna sytuacja (nie jedna) zamawiacz zażądał jako warunku wykazanie się osobą o doświadczeniu 5 letnim i uprawnieniach ........................ . Oferta została wybrana a przed podpisaniem umowy owy kierownik budowy wyjechał. Wykonawca w miejsce kierownika wstawił inną osobę o takich uprawnieniach i doświadczeniu , oczywiście został wpisany w umowę. Nie było potem zmian umowy.  Fakt nie może mieć gorszych "parametrów" owy kierownik.

20 (edytowany przez hubal 2011-10-26 19:52:19)

Uznajcie tę drugą osobę, albo trzecią albo jeszcze inną - pod warunkiem oczywiście, że ta nowa osoba spełnia wymagania specyfikacji i nie zaburzy kolejności ofert.

Ponadto radzę: nigdy NIE UMAWIAJCIE SIĘ NA KONKRETNĄ OSOBĘ, tzn. nie zapisujcie jej w umowie, BO PO CO (chyba że widzicie pożytek z tego).

21

Mądry Polak po szkodzie:) niestety