1

Temat: zatrzymanie wadium po terminie związania ofertą

w odpowiedzi na wniosek zamawiającego o wyrażenie zgody na przedłużenie terminu związania ofertą i przedłużenie wadium, wykonawca nie odpowiedział, a tym samym nie wyraził zgody na przedłużenie terminu związania ofertą i przedłużenie wadium (wniósł w pieniądzu), inni wykonawcy przedłużyli, ale chodzi o to, że 2 dni po upływie "pierwotnego" terminu związania ofertą zamawiający dokonał wyboru naj. oferty i wykonawcę, który nie zgodził się na przedłużenie wykluczył i zatrzymał wadium (art. 46 ust. 4a)w związku z nieuzupełnieniem dokumentów (po wezwaniu z art. 26 ust. 3).  Czy mogłam mu zatrzymać wadium pomimo, że ten nie zgodził się na przedłużenie term. zw.ofertą i przedłużenia wadium? W ustawie nie ma informacji, kiedy można zabrać wadium?

2

Odp: zatrzymanie wadium po terminie związania ofertą

nie możesz zabrać wadium, jeśli go nie ma

przegapienie terminu związania ofertą w jego przypadku miało o tyle istotne znaczenie, że już nie zabezpiecza oferty, bo jej nie ma.
Nie masz podstawy do zatrzymania wadium

raczej bym się zastanowiła nad skutecznością dostarczania wezwania o uzupełnienie dokumentów i wyniku.

3

było wadium w pieniądzu.  Nie mogłam robić wyboru naj. oferty, ponieważ czekałam na przedłużenie związania ofertą i później mogłam ewentualnie wykluczyć, jakby nie było zgody na przedłużenie  ter. zw. ofertą . Po uzupełnieniu dokumentów przez wykonawcę  mogliśmy już zabrać wykonawcy wadium, ale czy to jest określone w ustawie? Przecież zwrot wadium jest po podpisaniu umowy, czyli też może być po terminie związania ofertą oddane. Podstawą u mnie jest to,że nie uzupełnił dokumentów wymaganych [przez zamawiąjącego

4

ewelinek napisał/a:

było wadium w pieniądzu.  Nie mogłam robić wyboru naj. oferty, ponieważ czekałam na przedłużenie związania ofertą i później mogłam ewentualnie wykluczyć, jakby nie było zgody na przedłużenie  ter. zw. ofertą . Po uzupełnieniu dokumentów przez wykonawcę  mogliśmy już zabrać wykonawcy wadium, ale czy to jest określone w ustawie? Przecież zwrot wadium jest po podpisaniu umowy, czyli też może być po terminie związania ofertą oddane. Podstawą u mnie jest to,że nie uzupełnił dokumentów wymaganych [przez zamawiąjącego

przedłużenie robi się przed upływem terminu. ponieważ nie przedłużył, powninien zostać wykluczony za nie wyrażenie zgodny na przedłużenie.

wybór mogłaś zrobić. i jeśli poszedł by w terminie, to podstawa nieuzupełnienia by była. Termin przepadł, wynik powinien zostać zmodyfikowany

co do zwrotu po zawarciu umowy - oddajesz, tak ALE WYBRANEMU, z którym podpisujesz umowę. Każdemu innemu z dniem wyniku

5

jeżeli termin na złożenie uzupełnienia oferty był wcześniejszy niż termin na wyrażenie zgody na przedłużenie tzo to trzeba by się zastanowić
aby podpowiedzieć trzeba znać chronologię wydarzeń

6

myszy1953 napisał/a:

jeżeli termin na złożenie uzupełnienia oferty był wcześniejszy niż termin na wyrażenie zgody na przedłużenie tzo to trzeba by się zastanowić
aby podpowiedzieć trzeba znać chronologię wydarzeń

DATA WYNIKU jest najważniejsza - jeśli poszła po tzo to ci, którzy nie przedłużyli stracili status wykonawcy. Wadium powinno zostać im oddane na drugi dzień po upływie tzo.

7

nie wiem czy dobrze rozumuję ale  jeżeli Wykonawca nie złożył uzupełnienia w wymaganej dacie i nie udowodnił to wadium winno być zatrzymane bo jest to czynność poprzedzająca wezwanie do przedłużenia tzo. 
i wykonawca winien być wykluczony na podstawie art. 24.2.4 w nawiązaniu do 26.3 i 46.4a

8

chyba się nie zrozumieliśmy,
przecież termin związania ofertą przedłużałam, po to m.in. żeby zrobić wybór, a kto się nie zgodzi wówczas go wykluczam. Tak i zrobiłam z wykonawczą, który nie wyraził zgody na przedłużenie t.z.o. Wybór robiłam po terminie jaki dałam na wyrażenie zgody/lub nie na przed. zw.ofertą. Przecież inaczej nie mogłam zrobić. Inni wykonawcy przedłużyli.

9

a kiedy w takim razie oferty badałaś i wzywałaś do uzupełnienia  - bo nie rozumiem

10

najpierw oczywiście badałam i wzywałam do uzupełnienia. Jak minął termin na uzupełnienie, wówczas napisałam wniosek o o wyrażenie zgody na przedłużenie terminu związania ofertą i przedłużenie wadium

11

no i wykonawca będąc pełnoprawnym uczestnikiem postępowania nie uzupełnił

12

napisał tylko taką informację, że się nie zgadza z Zamawiającym, on uważa, że referencje jedne są dobre, a do drugich referencji to my jako zamawiający mu nie wystawiliśmy (my jako zamawiający mogliśmy dać mu referencje tylko i wyłącznie negatywne)

13

przepraszam ale referencje są oświadczeniem podmiotu trzeciego, a nie wykonawcy , więc nie miał racji
ponadto po analizie niestety wykonawca ten wywinął się ponieważ ostatnią czynnościa zam. przed wyborem było wezw. o przedłużenie tzo. czyli wykluczasz na podstawie 24.2.2 a wadium oddajesz