1

Temat: zatrzymanie wadium

Stało się. Zatrzymałam wadium wykonawcy, który na wezwanie do uzupełnienia dokumentów tzn. wykazu wykonanych usług wraz z referencjami, uparł się, że są dobre tzn. napisał wyjaśnienie, że referencje , które przedłożył w ofercie są "wg stanu na dzień dzisiejszy nadzór prowadzony jest prawidłowo i zgodnie z wymaganiami Zamawiającego" To zdanie jest tożsame, że usługa została wykonana należycie. Ja jako Zamawiający nie mogę tego Mu uznać, ponieważ ta usługa jest w toku tzn. ma trwać do 2012 r. Natomiast drugą usługę wykazał naszą (w ofercie),  ale nie dostarczył referencji. W uzupełnieniu dokumentów napisał, że rzeczywiście brakuje referencji naszych, ale to my jesteśmy winni, bo on się zwrócił do nas z prośbą o referencje, a my mu ich nie daliśmy. Rzeczywiście było coś takiego, ale referencje od nas otrzymałby negatywne, ponieważ źle wykonywał usługę. A teraz napisał skargę do moich przełożonych do W-wy, żeby zwrócić im wadium. Kto miał rację?

2

Odp: zatrzymanie wadium

iść w zaparte, że podstawa do zatrzymania była.

Ale: podstawy nie było smile
Wykonawca skorzystał z części zdania, dotyczącej udowadniania, że nieuzupełnienie nie wyniknęło z jego winy

3

Jeżeli pierwotnie chciałam wykaz usług i do tego integralna część - referencje. Na dzień składania ofert nie miał takich referencji i akurat pech, że wpisał naszą usługę, którą źle wykonywał.mógł od nas dostać tylko i wyłącznie negatywne referencje, których my w zam. pub. wezwalibyśmy do uzupełnienia. I co wówczas by uzupełnił? Szuka winnych, czyli nas obwinia, że my mu takie referencje wystawiliśmy, a nie siebie wini, że źle wykonał usługę.

4

Nie daliście referencji i mieliście takie prawo, nikt was do tego nie zmusi, w każdym razie uważam po analizie całego pytania że wadium należy zatrzymać.

5

Są różne szkoły. I bądź tu mądry, chyba sąd to rozstrzygnie? A swoją drogą to on udowodnił, że nieuzupełnienie nie wynikało z jego winy?

6

ewelinek napisał/a:

Są różne szkoły. I bądź tu mądry, chyba sąd to rozstrzygnie? A swoją drogą to on udowodnił, że nieuzupełnienie nie wynikało z jego winy?

Nie tyle udowodnił, co próbował udowodnić.

7

Stękanie wykonawcy nic nie pomoże, trzymać się przepisów i tyle.

8

tak jak napisałam w równoległym poście referencje są oświadczeniem podmiotu trzeciego a nie wykonawcy!  potwierdzeniem doświadczenia jest wykaz przez niego sporzadzony i podpisany stanowiący jego oświadczenie

9

Stękanie smile