1

Temat: Szcowanie wartości zamówienia na paliwa

Witam,
Proszę o podpowiedź jak oszacować wartość dostawy paliw na 3 lata. Mam kwotę jaką wydatkował mój zakład w ostatnich 12 miesiącach. Jakiego wskaźnika użyć przy szacowaniu wartości zamówienia na 3 lata. I jaki zapis powinien być w umowie umożliwiający zmianę wynagrodzenia, zmianę cen paliwa.
Pewnie ktoś przygotowywał takie postępowanie. Będę wdzięczna za wskazówki.
Pozdrawiam.

2

Odp: Szcowanie wartości zamówienia na paliwa

Ja np przy zakupie oleju opałowego stosuję odwołanie do cen podawanych na stronie internetowej PKN Orlen.
W SIWZ zaznaczam, że wykonawca ma podać  na dwa dni przed złożeniem oferty cenę brutto 1 litra oleju opłowego np. na dzień  13 kwietnia 2010 r. oraz podać cenę brutto 1 litra oleju opałowego ze strony internetowej PKN Orlen również na dzień 13 kwietnia 2010 r. Obliczam współczynnik waloryzacyjny
         Cena brutto 1l oleju w ofercie wykonawcy (X)
Z = ----------------------------------------------------------------
        Cena brutto 1 l oleju wg PKN ORLEN (Y)

np.
               4,30 zł
Z = --------------------- = 1,0118 = constans lub mniejsze np. 1,0000
               4,25

Dostawa oleju opałowego

Dostawa oleju w dniu 20 kwietnia 2010 r.
Cena PKN ORLEN na dzień 18 kwietnia 2010 r. ? 4,30 zł ( na dwa dni przed dostawą)
Jaką maksymalną cenę może ustalić wykonawca na dzień 18 kwietnia 2010 r. (na dwa dni przed dostawą)?
Z1 =  Y x  Z =  4,30 zł  x 1,0118 = 4,35 zł
Wykonawca może przyjąć cenę np. 4,34 zł a nie może przyjąć  np. 4,36 zł

Kolejna dostawa w dniu 20 wrzesnia 2010 r.
Cena PKN ORLEN na dzień 18 września  2010 r. ? 4,22 zł
Jaką maksymalną cenę może ustalić wykonawca na dzień 18 wrzesnia  2010 r. ?
Z2 = Y x Z =  4,22 zł x 1,0118 = 4,27 zł

3

w Polsce są dwaj dostawcy paliw PKN Orlen i Lotos. Nie sprawdzałam ale ceny są pewnie różne. Dotychczas umowę miałam z Lotosem, chyba nie bardzo mogę odwoływać się do jednego dostawcy. Jak sądzisz karolk?

4

karolk - komplikujesz i utrudniasz sobie życie
AnnaMaria - możesz, a nawet musisz odwołać się do jednego "dostawcy", polecam PKN ORLEN

5

MIRAS a jakaś propozycja zapisu?

6

A tak konkretnie czym komplikuje i utrudniam sobie życie ?. Żaden wykonawca nie podpisze umowy na dostawę paliwa na okres 3 lat z ceną brutto 1 l podaną w ofecie. Ceny paliwa zmieniają się bowiem w zależnosci od sytuacji na rynkach światowych. Przy zastosowaniu mojego wzoru zadowolony jest zarówno wykonawca, jak i zamawiający. Jak spada cena w PKN ORLEN, wykonawca musi obniżyć cenę bruto 1 l o ustalony wskaźnik. Jak cena rośnie wykonawca może podnieść również cenę o ustalony wskaźnik.
Nigdy z tego powodu nie miałem żadnego zarzutu ze strony kontrolujących, a wręcz zarówno kontrolerzy NIK, jak i RIO, w protokołach pokontrolnych stwierdzali, że jest to najlepsze rozwiazanie przy tego rodzaju zamówieniach publicznych, gdy ceny rynkowe ulegają systematycznym zmianą.

7

karolk napisał/a:

Jak spada cena w PKN ORLEN, wykonawca musi obniżyć cenę bruto 1 l o ustalony wskaźnik. Jak cena rośnie wykonawca może podnieść również cenę o ustalony wskaźnik

Co do tego zgoda. Tylko zamiast wskaźników zastosowałbym stały opust/narzut.

Załóżmy, czy nie lepiej tak:

Wykonawca ustala cenę na dzień 01.01.2010, na kwotę 4,00 zl/l netto.
W PKN Orlen cena w tym dniu wynosi: 4,02 zł/l netto. Jak łatwo wyliczyć wykonawca zastosował opust w stosunku do ceny w PKN Orlen w wysokości 0,02. Opust ten powinien obowiazywac przez cały okres realizacji umowy, i tak np.:
- kupujemy paliwo w 02.02.2010, cena w tym dniu w PKN Orlen wynosi 3,58 zł/ l netto.
- cena obowiazujaca strony umowy: 3,56 zł/ netto.

Kwestia odpowiednich postanowien SIWZ. Nalezy pamiętac, żeby zastrzec w SIWZ, ze wykonawcy zobowiazani sa do ustalenia ceny oferty w jednym i tym samym dniu (np. data wszczecia postepowania) - zastrzezenie to jest potrzebne zeby miec porównywalne ze soba oferty.

8

karolk napisał/a:

W SIWZ zaznaczam, że wykonawca ma podać  na dwa dni przed złożeniem oferty cenę brutto 1 litra oleju opłowego np. na dzień  13 kwietnia 2010 r. oraz podać cenę brutto 1 litra oleju opałowego ze strony internetowej PKN Orlen również na dzień 13 kwietnia 2010 r.

Gdyby na mnie trafiło - odwołanie miałbyś pewne wink

9

Wskaż w taki razie podstawę prawną odwołania. Co jest niezgodne, jeżeli wszyscy wykonawcy podają cenę 1 l paliwa w jednym i tym samym dniu wg konkretnego wykonawcy i według PKN Orlen ?

10

Odpowiem pytaniem na pytanie. Na pewno zrozumiesz o co mi chodzi.

karolk napisał/a:

W SIWZ zaznaczam, że wykonawca ma podać  na dwa dni przed złożeniem oferty cenę brutto

... a gdybym chciał złożyć ofertę na 5 dni??? Nie wolno mi???

11

Oczywiście, że wykonawcy wolno złozyć ofertę na 5 dni przed terminem składania ofert. Ale oferta ma być zgodna z treścią SIWZ. Zapis w SIWZ odnośnie podania w ofercie ceny brutto  1 l na dwa dni przed terminem składania ofert, jest jednakowy dla wszystkich wykonawców a zatem nie naruszam zasady równego traktowania wykonawców i zasady uczciwej konkurencji.

12

karolk napisał/a:

Zapis w SIWZ odnośnie podania w ofercie ceny brutto  1 l na dwa dni przed terminem składania ofert, jest jednakowy dla wszystkich wykonawców a zatem nie naruszam zasady równego traktowania wykonawców i zasady uczciwej konkurencji.

Ależ naruszasz ww. zasady i nie tylko. De facto skracasz termin na złożenie oferty do 2 dni. Ja jako wykonawca musze poczekać do tego dnia, zobaczyc jaka jest cena w tym dniu w PKN ORLEN, sporzadzic ofertę i dostarczyc ja w terminie do wskazanego miejsca!!! Ty mi dajesz na to dwa dni!!! a ustawa???

13

No cóż niech każdy z nas zostanie przy swoim stanowisku.

14

karolk napisał/a:

Zapis w SIWZ odnośnie podania w ofercie ceny brutto  1 l na dwa dni przed terminem składania ofert, jest jednakowy dla wszystkich wykonawców a zatem nie naruszam zasady równego traktowania wykonawców i zasady uczciwej konkurencji.

Na tej zasadzie to moze wyznacz dzien ustalenia ceny na dzien składania ofert, dzien ten bedzie jednakowy dla wszystkich wykonawców, wiec nie naruszysz zasady równego traktowania wykonawców i zasady uczciwej konkurencji. Wiem karolk, ze trudno sie przyznac do bledu, zwlaszcza Tobie - specjaliscie ds. ZP. Jestem przekonany, ze wiecej tego bledu nie popelnisz wink Pozdrawiam.

15

Po pierwsze - nie jestem specjalistą ds zamówień publicznych, w latach 1993 -2008 byłem sekretarzem miasta i sekretarzem powiatu a zamówienia publiczne były jednym z moich wielu zadań. Faktem jest, że  15 lat mojej działalności w zamówieniach publicznych to szmat czasu i spore doświadczenie, ale nigdy nie uważałem o zamówieniach wiem wszystko i mogą uważać się za specjalistę, uważam bowiem, że na to miano specjalisty zasługuje nie wiele osób w naszym kraju. Ale lata pracy w administracji publicznej nauczyły mnie, że trzeba umieć szanować zdania innych osób i mieć szacunek dla ludzi wygłaszających inne niż moje opinie.  Po drugie - ja w dalszym wyznaję pogląd, że wiedza o zamówieniach publicznych wymaga ciągłego uzupełniania i doskonalenia.   Po trzecie - ja w dalszym ciągu zostaję przy swoim stanowisku. Po czwarte - jak już pisałem, żadna kontrola RIO czy też NIK nie kwestionowała  zapisów w SIWZ  przygotowanych bezpośrednio przeze mnie, jak i podległych mi pracowników. Po piąte - zawsze potrafiłem i potrafię przyznać się do popełnionych błędów.

16 (edytowany przez hubal 2010-04-14 09:32:44)

Spokojniej panowie smile
Nie widzę nic złego w elementach rozumowania Karolk, które czupurny  MIRAS tak zdecydowanie krytykuje.
Nieprawdą jest, że karolk skraca termin na złożenie oferty do 2 dni. Nikt tu nie zmusza do rozpoczęcia prac w przedmiotowym dniu i taki zarzut pasuje tylko do malkontentów. Ja jako wykonawca mam wiele poważniejszych problemów (których na tym forum nikt nie dostrzega), nie czekam z pracą nad ofertą do tego dnia, lecz mniej lub bardziej spokojnie sobie pracuję, być może nawet nad tą ofertą. Ostatnie szczegóły wpisuję rano w dniu składania, a jeśli nie mogę, to mam wcześniej przygotowanych kilka innych wariantów swojego zachowania, w tym rozmowę z zamawiającym na temat jak najlepiej rozwiązać problem. Ofertę na 5 dni przed terminem też potrafiłbym załatwić.

Propozycja MIRASA polegająca na stałym opuści/narzucie też jest daleka od ideału. Jest w miarę dobra tylko na krótki okres, przy małych wahaniach cen. Ponadto nie wiem, co z narzutem w ułamkach groszy, np. 0,01669zł???,  takie liczby co najmniej intrygują niektóre osoby.

Głowa do góry, karolk!

17

Hubal - serdeczne dzięki.

18

hubal napisał/a:

1. Nieprawdą jest, że karolk skraca termin na złożenie oferty do 2 dni. Nikt tu nie zmusza do rozpoczęcia prac w przedmiotowym dniu i taki zarzut pasuje tylko do malkontentów.
2. Ostatnie szczegóły wpisuję rano w dniu składania, a jeśli nie mogę, to mam wcześniej przygotowanych kilka innych wariantów swojego zachowania, w tym rozmowę z zamawiającym na temat jak najlepiej rozwiązać problem.
3. Ofertę na 5 dni przed terminem też potrafiłbym załatwić.
4. Propozycja MIRASA polegająca na stałym opuści/narzucie też jest daleka od ideału. Jest w miarę dobra tylko na krótki okres, przy małych wahaniach cen.
5. Ponadto nie wiem, co z narzutem w ułamkach groszy, np. 0,01669zł???
6. Głowa do góry, karolk!

1. Wykonawce zmusza go specyfika rynku paliwowego - wykonawca musi poczekać do tego dnia, zeby zobaczyc jaka bedzie cena w PKN ORLEN, a nastepnie odpowiednio ustalic cene swojej oferty. smile
2. "Rozmowe z zamawiającym" smile tylko nie pisz z którymi - dla ich dobra tongue
3. Widać nie znasz rynku paliwowego, ale skoro tak uważasz... cool
4. Nie wiem gdzie widzisz problem - okres i wahania cen nie maja tu znaczenia hmm
5. Ogolne zasady zaokraglania - odpowiednie postanowienia SIWZ wink
6. Z tym się zgodzę smile

19

Odnośnie punktu 4 pragnę zauważyć, że przy wzroście cen np. o 100% i kwotowej marży jej procentowa skala maleje dwukrotnie!. Nie mogę zgodzić się z poglądem, jakoby wahania cen nie mają tu znaczenia (chyba że usłyszę akceptację autentycznego handlowca).

Proponuję pozwolić na formułę mieszaną:  C=A+B*y
gdzie A jest kwotową częścią marży (można oferować  0)
  B - ułamkową (procentową) częścią marży (można oferować  0)
  y- ceną odniesienia towaru (tu: paliwa)
  C - ceną umowną=oferowaną.

Wydaje się, że powyższe rozwiązanie godzi poglądy poprzedników.

20

Nie spodziewałam się, że moje pytanie wzbudzi takie emocje.
Cieszę się, że zawsze jest silna grupa, na którą można liczyć. Myślę, że przedstawione tu propozycje są warte uwagi i z pewnością rozwiązują problem tego specyficznego zamówienia.
Nieśmiało tylko powiem, że chodzi o dostawę paliwa na trzy lata, ale w formie kart paliwowych. Temat o tyle bardziej skomplikowany, że ceny na stacjach zmieniają się praktycznie każdego dnia, a częstotliwość tankowania też jest różna. I co z tym fantem zrobić?
Przepraszam, że nieświadomie wprowadziłam Was w błąd i wywołałam niepotrzebne emocje, ale bardzo się cieszę, że jesteście na tym forum smile

21

Temat mocno odgrzewany ale pora odpowiednia do szukania odpowiedzi na pytanie jak opisać w umowie wahania cen na rynku paliwowym.
Jeżeli chodzi o propozycję pana Karola jest to najlepsza z propozycji pozwalająca utrzymać w ciągu trwania umowy oferowaną cenę z uwzględnieniem wskaźnika oddającego zależność oferowanej ceny do ceny niezależnego podmiotu (np PKN Orlen, ja zamierzam odwołać się do średnich cen paliw w kraju publikowanych na stronach Polskiej Izby Paliw Płynnych). Wskaźnik ten będzie idealnie oddawał wahania cen na rynku i ma tą przewagę nad ustalonym stałym upustem że w przypadku dużych wahań cen będzie uwzględniał te zmiany. Stały upust nie ma tej zalety.
Zarzut co do skrócenia czasu składania ofert przez wskazanie w określonym publikatorze daty z jakiej ma pochodzić cena paliwa łatwo ominąć określając tą datę np. na dzień ogłoszenia postępowania.
Jedyną wadą proponowanej metody jest skomplikowany sposób ustalenia ceny dlatego większość stosuje prostszą metodę uwzględniającą stały upust, co w dobie gwałtownie rosnących cen paliwa nie jest korzystne dla zamawiającego.