1

Temat: prawidłowość pełnomocnictwa

Wykonawca załączył na do oferty pełnomocnictwo o następującej treści:

Udzielamy Panu XYZ pełnomocnictwa ogólnego do podejmowania w imieniu i na rzecz spółki wszelkich czynności prawnych, związanych z bieżącą działalnością oddziału, w szczególności podpisywania umów, składania oświadczeń woli w celu ustanowienia więzi prawnych z innymi osobami oraz reprezentowania spółki przez sądami i wszelkimi organami administracji we wszelkich postępowaniach.
Pełnomocnictwo zostaje udzielone na następujących zasadach:
Pełnomocnictwo upoważnia do dokonywania czynności określonych powyżej, o ile zobowiązania powstałe w rezultacie dokonania przez pełnomocnika poszczególnych czynności nie przekroczą kwoty 50 000 PLN, a w zakresie umów o świadczenie usługi kompleksowej zawierających postanowienia sprzedaży i dystrybucji energii elektrycznej zawieranych przez spółkę jako sprzedawcę w ramach działalności oddziału o ile zobowiązania powstałe w rezultacie dokonania przez pełnomocnika poszczególnych czynności nie przekroczą kwoty 30 000 000 PLN.

Oferta złożona na kwotę 100 000 PLN. (PN kompleksowa dostawa energii elektrycznej)
Czy według Was to pełnomocnictwo jest ok., bo ja mam pewne wątpliwości ?

2

Odp: prawidłowość pełnomocnictwa

a jakie masz wątpliwości skoro zobowiązanie powstaje w dniu podpisania umowy a podpisuje umowę i zakładam że do 30 000 000 może.

3

np. takie że jak piszesz zobowiązanie powstaje w dniu podpisania umowy, a nie w dniu złożenia oferty, a więc w dniu złożenia oferty dokonuje innej czynności dla wartości do 50 000 PLN.
oferta na 100 koła smile

4

jak dla mnie to do uznania.

5

Jest OK!

6

to jeszcze mam takiego dziwoląga:
Pan XYZ upoważniony jest do:
- składania ofert sprzedaży energii elektrycznej;
- zawarcia umów których przedmiotem jest sprzedaż energii elektrycznej albo sprzedaż energii elektrycznej wraz z usługą dystrybucji w ramach umowy kompleksowej).

I tu problem, bo nasze postępowanie dotyczyło dostawy kompleksowej, i jak tu traktować upoważnienie tego gościa do składania ofert sprzedaży (nie ma tu mowy o usłudze dystrybucji), czy jegomość mógł złożyć ofertę na dostawę kompleksową ?

7

Jest OK.