1

Temat: wyjaśnianie rozbieżności miedzy wykazem a referencjami

Co zrobic w sytuacji gdy wystepuja rozbieznosci miedzy wykazem wykonanych dostaw a referencjami? Chodzi glownie o daty. Co innego podaje wykonawca, a co innego wynika z referencji. Jednakowoz najwazniejsze jest to, ze gdy przyjmie sie za poprawne daty podane przez wykonawce w wykazie, to warunek jest spelniony, a takze gdy przyjmie sie ze poprawne daty sa w referencjach warunek tez jest spelniony.
Czy takie rozbieznosci nalezy wyjasniac, bo juz sama nie wiem jak to tego podejsc.

2

Odp: wyjaśnianie rozbieżności miedzy wykazem a referencjami

zapytać, niech wyjaśni

3

Tak, w pierwszej kolejności wyjaśnienia.

4

Marcel napisał/a:

Tak, w pierwszej kolejności wyjaśnienia.

Prawie się popłakałam ze szczęścia - Marcel się zgadza z amsalką. Niewiarygodne.

5

Hmm, dzięki smile

6

jeżeli spełnia jak piszesz tu i tu to co tu wyjaśniać ? Oświadczeniem wykonawcy jest sporzadzony wykaz i ten podlega ocenie ,a referencje są oświadczeniem podmiotu trzeciego i wiadomo czemu służą moglyby być bez daty wogóle

7

Myszy ja jednak bym tego tak nie zostawił.

8

proszę podać sformułowane pytanie :? gdzie się pomylono w wykazie czy referencjach

9

Myszy ja mysle podobnie jak Ty, ale chce na forum upewnic sie ze mysle dobrze smile

10

nie wiem czy robisz kartę oceny bo ja tak i wtedy wpisuję adnotację ,że mimo rozbieżności w datach uznano ,że wykazane doświadczenie zgodne jest z definicją .... wykaz usług z rozp.

11

fragment wyroku 2363/10
"Aczkolwiek referencje mają służyć wyłącznie potwierdzeniu należytego wykonania zamówień, to jeśli występują rozbieżności pomiędzy danymi zawartymi w referencjach, a podanymi w wykazie dostaw, powinny stać się one przedmiotem wyjaśnień przez zamawiającego w trybie art. 26 ust. 4 ustawy, a gdyby się okazało, że dane zawarte w wykazie były błędne także uzupełnienia dokumentów w trybie art. 26 ust. 3 ustawy."

jednak u mnie te rozbieżnosci nie wplywaja na to ze albo Wyk spelnia warunki udzialu albo nie. Chyba zrobie jak radzisz Myszy.
Dzieki amsala, Marcel i Myszy za odzew.

12

Nie ma sprawy, ale ja postąpiłbym inaczej.

13

Marcel napisał/a:

Nie ma sprawy, ale ja postąpiłbym inaczej.

teraz to się łzami po całości zalałam.

też bym zapytała, jest niezgodność - należy wyjaśnić. Jak z omyłkami - występują - poprawiasz a nie zostawiasz jak są, pomimo tego, że nie mają wpływu na ważność oferty

14

Sprawa jest !  napisz co piszesz trzeba się uczyć

15

amsala napisał/a:

teraz to się łzami po całości zalałam

Ktoś tu musi dzisiaj kartonik chusteczek ze sobą nosić big_smile !

16

Masz dwa dokumenty,(informacje rozbieżne) pomimo tego że referencje mają służyć tylko potwierdzeniu należytego wykonania prac, ja bym musiał wyjaśnić, dla własnego spokoju.

17 (edytowany przez Karo 2011-10-27 12:20:36)

Marcel napisał/a:

Masz dwa dokumenty,(informacje rozbieżne) pomimo tego że referencje mają służyć tylko potwierdzeniu należytego wykonania prac, ja bym musiał wyjaśnić, dla własnego spokoju.

Marcel a jesli rozbieznosci sa tego typu:
Wykonawca w wykazie oswiadcza ze zrealizowal dostawy dla Ygreka w okresie I-XII 2010 a Ygrek w referencjach napisal, ze umowa rozpoczela sie od lutego.
Warunek byl taki ze dostawy maja nie przekraczac 12 kolejnych miesiecy, to bez wzgledu na to czy wykonawca realizowal to do stycznia czy od lutego to warunek spelnia, tak?

18

Ja mam podobną sytuację. Warunkiem uznania  doświadczenia firmy X była realizacja usług przez maximum 12 miesięcy. W Wykazie usług wykonawca podal mi, że zreazował usługi w okresie od 08.209 do 06.2011. Jednakże referencje wystawione w styczniu 2011 r. potwierdzają, że dana usługa była wykonana w okresie od 08.2009 do 06.2010 r.
Ewidentnie widać, że Wykonawca pomylił się podając datę koncową wykonania usługi jako rok 2011 zamiast 2010, jak ma to miejsce w referencjach.
Stąd moje pytanie, czy mogę potraktować ten bląd jako oczywistą omyłkę pisarską wykonawcy i uznać jego Wykaz usług, jako potwierdzenie spełniania warunku posiadania doświadczenia? Wydaje mi się, że myślę dobrze, mój szef jest podobnego zdania. Czy ktoś uważa inaczej?

19

Uważam że faktycznie referencje mają potwierdzać należyte wykonanie prac, do oceny najważniejszy jest wykaz, oświadczenie woli Wykonawcy, dlatego też nic nie stoi na przeszkodzie wezwać do złożenia wyjaśnień, natomiast nie będzie to na pewno podstawą do wykluczenia Wykonawcy z postępowania.

20 (edytowany przez nina 2011-10-27 15:01:26)

myszy1953 napisał/a:

jeżeli spełnia jak piszesz tu i tu to co tu wyjaśniać ? Oświadczeniem wykonawcy jest sporzadzony wykaz i ten podlega ocenie ,a referencje są oświadczeniem podmiotu trzeciego i wiadomo czemu służą moglyby być bez daty wogóle

Ja miałam sytuację że w wykazie miałam termin rozpoczęcia04.02.2011  i zakończenia 06.06.2011 a referencje wsio to samo ale rok 2010. Składanie ofert 03.04.2011. Wykonawca się rąbną w roku zamiast 2010 wpisał 2011. Czyli zakończył robotę w przyszłości.  Poszło jako oczywista  omyłka pisarska.

21

To postąpiłaś nieprawidłowo.

22

a dlaczego skoro to było oczywiste smile

23

nina napisał/a:

a dlaczego skoro to było oczywiste smile

Ponieważ ta oczywistość, o której mowa w art. 87 ma dotyczyć treści oferty, a nie dokumentów mających potwierdzać spełnianie warunków udziału w postępowaniu (w tym konkretnym przypadku - doświadczenia).

24

czyli co ty byś zrobił?

25

nina napisał/a:

czyli co ty byś zrobił?

Zapewne skorzystałbym z art. 26.4/26.3