1

Temat: otwarcie oferty przed terminem

Zamawiający przesunął termin składania ofert.
Jeden z wykonawców złożył ofertę w poprezednio obowiązującym terminie ale w innym miejscu niż było to określone w SIWZ (nie bardzo chce mi się w to wierzyć, ale cóż, przyjmijmy że tak właśnie było) - w kancelarii zamiast recepcji.
Pracownik kancelarii podobno nieświadomie otworzył ofertę w dniu, w którym została złożona.
W wyniku powyższego Zamawiający unieważnił postępowania.

Nie będę nawet pisać ile pracy i pieniędzy kosztowało nas przygotowanie oferty, dlatego nie bardzo uśmiecha nam się teraz to unieważnienie.

Jestem bardzo ciekawa co koledzy i koleżanki sądzą na ten temat???
Powinien był unieważnić, czy może odrzucić ofertę wykonawcy, który złożył ofertę w sposób niezgodny ze specyfikacją.

Niby znam odpowiedz na to pytanie, ale będę bardzo wdzięczna za Wasze komentarze.

Pozdrawiam
M.

2

Odp: otwarcie oferty przed terminem

hamerek napisał/a:

Pracownik kancelarii podobno nieświadomie otworzył ofertę w dniu, w którym została złożona.
W wyniku powyższego Zamawiający unieważnił postępowania.

Otwierając oferte zamawiający naruszył prawo, a naruszenie to wpływa na wynik postepowania - więc postepowanie trzeba uniewaznić.
Przygotowana oferte złozysz w nastepnym przetargu.

3

Zamawiajacy nie miał innego wyjścia. Postąpił słusznie unieważniając przetarg.

4

jestem ciakawa na jakiej podstawie unieważnił to postępowanie?

5

No tak, przecież otwarcie oferty przed terminem z winy zamawiającego nie stanowi naruszenia przepisów, nie ma wady postępowania i generalnie o co Wam (Piotrek, Kornelia) chodzi. Nowe hasło brzmi: dalej że zamawiający otwierajcie oferty wykonawców jak tylko je złożą. Termin otwarcia ofert jest przecież instrukcyjny... tongue

6

Jak zwykle - nic dodac nic ująć tongue

7

czy tak do końca?

8

otworzył kopertę, ale czy ofertę?

9

no tak to dalej otworzę ofetę i mam usprawidliwienie dla unieważnienia postępowania? owszem jest to poważna wada ale nie taka która uniemożliwi zawarcie ważnej umowy. dziwię się że nic dodać nic ująć

10

Zależy jak ta koperta była opisana i czy w ogóle  coś na niej pisało?

11

"Pracownik kancelarii podobno nieświadomie otworzył OFERTĘ w dniu, w którym została złożona. W wyniku powyższego Zamawiający unieważnił postępowanie".

Jeżeli dla kogoś otwarcie oferty przed terminem to nie problem, to tylko pozazdrościć lightowego podejścia do zamówień smile

12

Więc każde postępowanie można uwalić, składając byle jaką ofertę w nieoznakowanej kopercie?

13

Hamerek podał/a za mało szczegółów. A i jeszcze jedno, w Polsce ponoć działają sądy?

14

A czy w wypowiedzi Hamerka jest w ogóle o tym mowa? Poruszamy tu wątek otwarcia oferty przed terminem.  W tym przypadku przetarg należało uniewaznić, co Zamawiajacy uczynił. Nie doczytałam się, że koperta była źle oznaczona, tylko że złożono ja w innym miejscu i stad cały bałagan.

15

andrzej napisał/a:

Więc każde postępowanie można uwalić, składając byle jaką ofertę w nieoznakowanej kopercie?

Nie każde. Mojego się tak nie da... big_smile

16

Piotrek, dlaczego?
U Hamerka złożono w innym nawet miejscu niż to pisało w SIWZ. A gdyby u Ciebie ktoś złożył w innym miejscu i nieoznakowaną ofertę, to co byś zrobił?

17

Udałbym, że nie było tam żadnej oferty smile

18

A co z tak zwanym "domniemaniem powzięcia wiadomości" o złożeniu oferty. Pieczątka na delegacji, potwierdzenie na liście przewozowym?

19

ojjj słowo wyjaśnienia bo rzeczywiście za mało napisałam

Zamawiający w przesłanym piśmie napisał cytuję:
"w dniu ... w przedmiotowym postępowaniu została złożona oferta przez Wykonawcę. w związku z faktem, iż oferta ta została pozostawiona przez wykonawcę niezgodnie z wymaganiami SIWZ, tj w kancelarii ... nie zaś recepcji ..., została ona potraktowana jako standardowa korespondencja, a więc zarejestrowana i otwarta przez pracownika Kancelarii. Niezwłocznie jednak, została ona zaklejona bez zapoznawania się z jej treścią".

I dalej że unieważnia i podał jako podstawę prawną art. 86 ust. 1 i 2.

Przy czym jak wszystkim pewnie wiadomo w ust. 1 jest mowa o zapoznaniu się z treścią oferty a nie o otwarciu koperty i stąd moje wątpliwości

20

Marko napisał/a:

No tak, przecież otwarcie oferty przed terminem z winy zamawiającego nie stanowi naruszenia przepisów, nie ma wady postępowania i generalnie o co Wam (Piotrek, Kornelia) chodzi. Nowe hasło brzmi: dalej że zamawiający otwierajcie oferty wykonawców jak tylko je złożą. Termin otwarcia ofert jest przecież instrukcyjny... tongue

a czemu z winy zamawiającego??
to wykonawca złożył ofertę nie tam gdzie trzeba, pocztę mogła otwierać przecież osoba nieznająca się na procedurach zamówień publicznych

21

andrzej napisał/a:

Zależy jak ta koperta była opisana i czy w ogóle  coś na niej pisało?

na temat opisu koperty nie ma slowa, wiec podejrzewam, że było okej.

22

hamerek napisał/a:

pocztę mogła otwierać przecież osoba nieznająca się na procedurach zamówień publicznych

Otworzył ją pracownik kancelarii. Czyżby nie wiedział, że kopert z napisem "Oferta w przetargu..." nie otwiera się tak sobie? tongue

23 (edytowany przez Piotrek 2007-07-06 12:28:49)

andrzej napisał/a:

A co z tak zwanym "domniemaniem powzięcia wiadomości" o złożeniu oferty. Pieczątka na delegacji, potwierdzenie na liście przewozowym?

To za mało. Jeśli nie ma potwierdzenia złożenia OFERTY od zamawiającego, to nie ma dowodu że oferta została złożona.

24

Więc zwrot nakładów poniesionych na przygotowanie oferty to chyba nie wszystkie straty uczciwych wykonawców.
Osoba nieznająca się na Pzp powinna przynajmniej umieć czytać: "Nie otwierać", "Oferta w przetargu...." chyba, że tego nie było na kopercie.

25

Piotrek, jeśli nie została "ta" oferta złożona to na jakiej podstawie zamawiacz unieważnił postępowanie?